fbpx

Rdeče plemstvo, ki nam je ugrabilo državo: poglejte, kako udbovska deca prevzema posle od očetov! Primeri so številni! (1. del)

Milan Kučan

To, da imamo Slovenci ugrabljeno državo, je že znano, a pogosto se ne zavedamo, kako obsežna je ta in v koliko primerih so nekateri nekdanji vodilni akterji globoke države še iz prejšnjega režima posle že prenesli na svoje otroke, t. i. udbovsko deco. V članku izpostavljamo le nekatere izmed vidnejših primerov, zaradi obsežnosti problema bomo z zgodbami nadaljevali v več delih!

Slovenska globoka država je ukoreninjena zelo globoko v vse sfere družbe, politike in gospodarstva, in to tudi po skoraj 30 letih od osamosvojitve, ko naj bi prekinili s komunističnim režimom. A jasno je, da v Sloveniji še vedno vlada socializem, številni akterji iz prejšnjega režima pa so še danes aktivni v svojih vplivnih vlogah ali pa so prenesli svoje “posle” na otroke ali pa na svoje vajence, s katerimi v nekaterih primerih niso sorodstveno povezani. T. i. udbovska deca si je položaje pridobila brez intelektualnega potenciala, na temelju “krvavih” rok svojih prednikov ali mentorjev, namestitve pa vrača z uslugami globoke države in mehanizem še dalje deluje kot namazan.

Znan je primer nekdanjega visokega komunističnega funkcionarja Edvarda Kardelja, ideologa povojnega genocida nad Slovenci, čigar vnuk Igor Šoltes danes zavzema enega najbolje plačanih političnih položajev kot poslanec v Evropskem parlamentu. Šoltes je sicer skozi kariero po socialistično izkoriščal davkoplačevalce, 16 let je namreč živel v občinskem stanovanju, za katerega je plačeval netržno najemnino v višini pičlih 400 evrov, razliko do tržne najemnine pa smo mu lepo subvencionirali davkoplačevalci. V občinsko stanovanje, ki je veliko 80 kvadratnih metrov, se je vselil že leta 1993, v njem pa ostal kar šestnajst let, vse dokler za njegovo izkoriščanje socialne države ni izvedela javnost, ki je bila ob razkritju ogorčena. Kot hinavec se je izkazal tudi v Evropskem parlamentu, kjer je molčal ob političnem zaprtju Janeza Janše tik pred državnozborskimi volitvami leta 2014, oglasil pa se je, da bi v en glas z drugimi levičarji podpiral nesojene katalonske osamosvojitelje. Osebni interesi so pri tem vidni že na prvi pogled: leta 2014 je upal na to, da bo presegel en odstotek glasov na državnozborskih volitvah, ob dogajanju v Kataloniji pa je preusmerjal pozornost od domačih težav z migranti, korupcije v zdravstvu ter gospodarskih težav. Sodeč po njegovem Instagram profilu državljane, kot se za ekološkega socialista spodobi, straši pred uporabo plastike. Prav tako je nedavno podprl obremenilno poročilo, polno laži in zavajanj o dogajanju na Madžarskem, s katerim evropski socialisti skušajo nagajati Viktorju Orbánu ter pokazati, da želijo uničiti vsak odpor proti naraščajočemu vplivu zbirokratizirane Evropske unije.

Povezana sta tudi Zdenko Roter in Gregor Golobič, oba sta bila namreč t. i. človeka Milana Kučana in sta pokojnega nekdanjega predsednika vlade dr. Janeza Drnovška vlekla za nos. Prav slednji je sicer med prvimi javno izpostavil vlogo globoke države in omrežij, ki jih je poimenoval kot “old boys”. Pred nekakj leti se je o tem samo govorilo in ugibalo, nato pa je prav Roter to javno priznal in opisal v svoji knjigi Padle maske. V njej natančno pojasnjuje sistem vladanja stricev iz ozadja tranzicijske levice in opisuje, kako sta skupaj z Golobičem Drnovška vlekla za nos. Skupaj sta ga prelisičila in prepričala, da je za novo generalno vrhovno državno tožilko imenoval Zdenko Cerar, danes že pokojno mamo Mira Cerarja, čeprav je Drnovšek na tem mestu želel Barbaro Brezigar.

Zdenko Roter in Gregor Golobič (Foto: STA)

Zdenka Cerar se je sicer že v času totalitarnega komunističnega režima leta 1969 zaposlila na tožilstvu, kjer je bila najprej do leta 1974 namestnica občinskega, med letoma 1974 in 1981 okrožnega oziroma temeljnega javnega tožilca, med letoma 1981 in 1995 pa še namestnica višjega tožilca v Ljubljani. Nato se je vzpela na položaj vrhovne državne tožilke, položaj je zasedala od leta 1995 do leta 1999, pozneje pa je bila še generalna državna tožilka RS. Kasneje je bila še pravosodna ministrica in podpredsednica LDS. Kot pri večini funkcionarjev, ki izhajajo še iz prejšnjega režima, je tudi njen sin “uspešen”. Je namreč mama nekdanjega predsednika vlade in zdajšnjega zunanjega ministra Mira Cerarja. Zapomnili si ga bomo po spodletelih poskusih privatizacije, pomanjkanju reform in številnih primerih korupcije. Očitno je, da je v času njegovega nekaj manj kot štiriletnega vladanja aktivnost globoke države cvetela, Cerarjevo priseganje na etiko, moralo in pravno državo pa ni dalo vidnih rezultatov!

Zdenka Cerar in Miro Cerar (Foto: Mediaspeed, Nova24TV)

Tudi vodilni sindikalist šolnikov Branimir Štrukelj je dobro povezan z globoko državo, in sicer s samim vrhom. Poročen je bil namreč s Kučanovo hčerko Ano Kučan, kako dobro so materialno preskrbljeni, pa priča dejstvo, o katerem smo pred časom poročali, da je Kučanov vnuk že pri devetih letih postal lastnik stanovanja na elitni lokaciji v središču Ljubljane. To namreč razkrivajo podatki iz zemljiške knjige, po kateri je, kot smo na Nova24TV že poročali, postal leta 2000 rojeni vnuk vplivnega dedka in očeta imetnik stanovanja že 9. februarja leta 2009, ko je bil star devet let. Kako je brez hipoteke prišel do nepremičnine, danes na trgu vredne okoli sto tisoč evrov, iz uradno dostopnih dokumentov ni mogoče razbrati, iz družine Štrukelj-Kučan pa niso odgovorili. Kučan, njegova soproga Štefka in nekdanji hčerkin partner Štrukelj so o fantu, ki je danes najstnik, za medije pogosto govorili od rojstva naprej, ko je bil Kučan še predsednik, pa so ga izpostavili tudi v njegovem življenjepisu: “Poročen s Štefko Kučan, ima dve hčerki Ano in Špelo ter vnuka Fedjo.” Štrukelj kot vodilni sindikalist in Milan Kučan sta politično tesno sodelovala. Ko je bila na oblasti desna vlada, je Štrukelj na poziv tasta javne uslužbence vedno poslal na ulice, kjer so izsiljevali z nerealnimi zahtevami.

Milan Kučan in Branimir Štrukelj (Foto: STA)

Človek iz Kučanovega kroga pa je tudi nekdanji podpredsednik DeSUS in vodja Društva Slovenija Rusija Saša Geržina, čigar sin Aleksander Geržina se je že uveljavil znotraj ministrstva za zunanje zadeve. Področje zunanje politike je namreč ključno za delovanje globoke države zaradi majhnosti Slovenije, rezultat dobrega delovanja pa dokazujejo tesni odnosi z avtoritarno in koruptivno Rusijo, kjer imajo posle številna državna podjetja in podjetja iz kroga Foruma 21. Je eden izmed vodilnih akterjev, ki omogoča t. i. rusko-iransko poslovno-mafijsko združbo, o čemer smo na Nova24TV že poročali, vanjo pa so med drugim vključeni poslovneži Janez Škrabec, Željko Puljić, Miloš Urbanija.

Saša Geržina in Aleksander Geržina (Foto: Facebook)

Prav tako je za svojega nečaka dobro poskrbela nekdanja dolgoletna poslanka SD in županja Izole Breda Pečan, katere nečak Borut Jamnik je bil pred časom predsednik nadzornega sveta državnega Telekoma Slovenije, še danes pa vodi državno Modro zavarovalnico. Kakšno naključje, prav Modra zavarovalnica (skupaj s Kapitalsko družbo) je pričela kopičiti nepremičnine v Izoli in tako deluje kot vzvod v lokalnih nepremičninskih vojnah med nekaterimi akterji globoke države. Družbi sta od Hotelov Bernardin namreč kupili hotelski kompleks San Simon, glede tega pa smo na Nova24TV že poročali in ugotavljali, da kaže na zanimivo dinamiko odnosov med nekaterimi najbolj vidnimi akterji slovenske globoke države, pri čemer zopet opažamo bitko med nečaki iz ozadja in strici iz ozadja, čemur smo bili priča že pri Telekomu. Po vsej verjetnosti gre s strani Jamnika za zamere še od takrat, ko so ga umaknili iz Telekoma, prav v tistem času pa je vanj med drugim vstopil Ljubomir Rajišić, ki je bil pred tem zaposlen v kranjskem Iskratelu, ki ga vodi že v prejšnjem odstavku omenjeni Puljić iz krogov DeSUS. Po drugi strani pa je tudi Pečanova že nekaj časa članica DeSUS, kjer so imeli tudi županskega kandidata na nedavnih lokalnih volitvah. Zanimivo bo videti, ali bodo prevladale družinske vezi ali pa bodo finančni in politični interesi pretehtali in skrhali dobre družinske odnose!

Breda Pečan in Borut Jamnik (Foto: Facebook, STA)

Še več povezav bomo objavili v nadaljevanjih!

J. Ž.