Pomladansko čiščenje v SDH, obetajo se prevetritve tudi v Telekomu: Po Glavini bo odletel tudi Skobe

Foto: sta

Potem ko se je že vse od januarja šušljalo, da se v Slovenskem državnem holdingu (SDH) obetajo spremembe na vodilnih položajih, je včeraj prva odstopila predsednica uprave SDH Lidija Glavina in sicer na zahtevo premierja Marjana Šarca. Odstrelili jo bodo tudi z mesta predsednice nadzornega sveta Telekoma, stolček pa naj bi se tresel tudi predsedniku uprave Rudolfu Skobetu. Na njegovo mesto naj bi prišel nekdanji predsednik uprave družbe Microsoft Slovenia Matej Potokar.

V sredo smo po navedbah naših neuradnih, a zanesljivih virov poročali, da naj bi Glavino pred dnevi obiskal predstavnik LMŠ v nadzornem svetu SDH Igor Kržan, ki je tesno povezan z hitro rastočim svetovalnim podjetjem KF Finance in zahteval njen odstop.

Sprva naj bi Glavini kot tolažbo ponudili vodenje državne DSU, a so pozneje tudi to ponudbo umaknili. Glavina je bila na mesto predsednice uprave SDH, kjer je formalno sodila v kvoto SMC, imenovana februarja 2017. Njen položaj je prišel pod vprašaj že januarja 2019, ko je odstopil predsednik nadzornega sveta SDH Damjan Belič.

Zlom SMC ali obračunavanje z neposlušnimi kadri?
Zdi se, da je s tem dokončno zlomljen SMC, saj Šarec na mesta, na katerih so bili prej zvesti Cerarju, imenuje svoje lastne kadre. Nikakor pa ne gre pozabiti niti dejstva, da naj bi se zdaj že nekdanji okoljski minister Jure Leben, ki je izstopil iz SMC, v prihodnje pridružil Šarčevemu kabinetu v vlogi generalnega sekretarja za okolje.

Napačne poteze naj bi vlekla tudi sama Glavina, ki se je kmalu po volitvah odrekla Cerarjevemu svetovalcu Aleksandru Kešeljeviću, ravno tako pa izgleda ni bila najbolj dovzetna za priporočila gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki naj bi si prizadeval za državni prevzem v hotelskih družbah Sava Turizem, Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin z namenom, da prevzem preprečijo srbskemu poslovnežu Miodragu Kostiću. Glavina naj bi v zadnjem letu sodila v tesen krog zaveznikov Kostića in razvpitega banksterja Mateja Narata.

Lidia Glavina. (Foto: STA)

Glavino bo na čelu SDH začasno zamenjal sedanji član uprave Igor Kržan. Tu pa se zgodba ne konča. Izgleda namreč, da bo morala Glavina na zahtevo koalicijskih strank zapustiti tudi mesto predsednice nadzornega sveta Telekoma Slovenije, kjer na bi se spet zaradi spornih balkanskih poslov vse bolj tresel stolček predsedniku uprave Telekoma Rudolfu Skobetu.

Spremembe se obetajo tudi pri Telekomu
Skobeta naj bi v kratkem tako zamenjal Božičev prijatelj Matej Potokar, ki je bil dolga leta predsednik uprave družbe Microsoft Slovenia ter član vodstva ameriške gospodarske zbornice Slovenije AmCham. Potokar je v letu 2017 zapustil Microsoft Slovenia in se kot izvršni podpredsednik zaposlil v ljubljanskem visokotehnološkem podjetju CosyLab, kjer pa naj ne bi bil najbolj zadovoljen, zaradi česar išče nove izzive. Znotraj koalicijskega kadrovanja se je večkrat omenjalo Potokarja, a zdi se, da bo šele s poletjem prevzel vodilni položaj znotraj največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja.

Matej Potokar (Foto: STA)

R. O.

 • Antonius

  Njihove sposobneže bodo na Serpentinškovo zahtevo zamenjali s svojimi sposobneži, od vseh teh sposobnežev bo pa Slovenija še bolj okradena in obubožana.
  Neodvisni policija, tožilstvo in sodstvo v pravno urejeni državi take sposobneže vodi pod kleptomani in gospodarski kriminal.
  Koga v evropskem parlamentu bi pa zanimalo, če bi jim Serpentinšek v nagovoru dal vedeti, da bo skupaj z ostalimi zamenjal tudi Lidijo Glavino.
  Seveda imamo Serpentinška tudi na sumu, da je kleptoman. Milijona in pol se ne spomni, kam ga je založil.

  • lili pili

   Tega skobeta je nastavila se jajotova vlada, da ne bo pomote…

   • marta

    Res, vsega slabega je kriv Janša, ki mu ne dovolite prevzema oblasti.
    Pa lahko bi bil ti toliko spoštljiv in uporabljal pravilno ime za Janšo, ker do danes je on edini, ki je nekaj napravil za Slovenijo, čeprav je imel le 1/5 časa priložnosti v primerjavi z vami, ki samo smetano pobirate.

    • lili pili

     Ja skobe je slab, nastavil pa ga je jajo, ce bi bil jajo dober bi ga vecina volila, tako pa vecina meni, da ni tako dober, ti pa si fa domov pelji, ce ti je tako vsec.. ce si dovolj mlada te bo z veseljem, kot mnogo drugih osrecil…..

     • marta

      Potem je gotovo tudi tebe “osrečil” – upam, da nisi prestar.
      Joj, si teliček.

     • lili pili

      Rad osrecujem zenske, sem zelo pohoten…ce bi te zanimalo…

     • marta

      Očitno jim nisi zanimiv, da se takole ponujaš.
      Zdaj pa prenehaj s tvojimi neumnostmi !

     • lili pili

      Razumem martica in ne se jezit…

     • Anton

      Janez Janša:25% glasov
      Marjan Šarec:13%
      Miro Cerar:10%
      Luka Mesec:9%
      Matej Tonin:7%
      Alenka BratušeK:5%
      Karl erjavec:5%
      Zago Jelinčič Plemeniti:4%

      številke povedo vse, vse ostalo kar se je zgodilo pa je bila lumparija, kar me niti pod razno ne preseneča, sploh pa vedoč kdo so bili/so komunjazerji so se preoblekli v drugačna oblačila, to so postopači, konvertiti,delomrzneži,nespsoobneži,ki delajo škodo naokoli, skratka ničvredneži, da vse to in še kaj so bili in so še v očeh pridnega, spsosobnega, poštenega Slovenca.

      sarkazem press

     • lili pili

      In kaj si hotel povedat, da po ustavi sestavi vlado, tisti, ki dobi nsjmanj 46 glasov…

      Lahko pa statistiko se malo obdelas in to tako, da ugotovis koliko % so dobile stranke glede na vse volivce v sloveniji, ne samo na tiste, ki so oddali svoj glas, pol pa lahko dol pades

     • Antonius

      Ne mešajte meglo, ker je ni. Goljufivi proporcionalni volilni sistem že ves čas rešuje Kučana in vse njegove vlade.
      Pravniki so svoje mnenje na glas povedali o neustavnem volilnem sistemu.
      Vsaj nekateri imamo v spominu prevarantsko ravnanje SLS v parlamentu. Obljubljali so podporo večinskemu dvokrožnemu sistemu, podprli so pa Kučanov proporcionalni sistem. Takrat je celo SD v javnost gobcala, da potrebujemo spremembo volilnega sistema, potem so pa gladko podprli starega.
      —–
      Skobeta je nastavila Janševa vlada? V koalicijski vladi vendar ni bil sam. Saj vam vrabci že ves čas čivkajo, zakaj Telekom ni bil prodan za skoraj milijardo in pol. Danes se ga izogibajo celo ob piškavi ceni 200 milijonov. Kje je tukaj krivda Janeza Janše. Da ne bom pisal o Desusovem izsiljevanju v Janševi vladi in NLB. Tudi vi ste jo morali iz vašega žepa dvakrat dokapitalizirati, da so jo na koncu Cerarjevi prodali za drobiž.

     • lili pili

      Imamo trenutni volivni sistem, ki je cisto v redu. Slo. Ni zrela za vecinskega…

      Ja glavni kadrovnik je bila sds z jajotom na celu, zato je tudi odgovornost najvecja…. pa kasneje bi ga lahko odstavili pa niso..

     • Antonius

      Brez veze, potvarjate dokazljiva dejstva. Janša, SDS je bila takrat opozicijska *strančica*.

     • lili pili

      Pazi previdnost je mati modrosti, eni so vgradili varnosti sistem..

    • Hun

     Prvič ko boš svoje sektaše pozvala, da bodite spoštljivi boš mogoče kaj dosegla. Drugace si samo še ena podtuhnjena hinavka.

 • VERRZIFIKATOR

  Livio Glavinič

  POMLADNO ČIŠČENJE

  Je pomlad, a žal ne tista prava,
  ko docela čisti se okolje,
  ko požge se slama, da bo bolje
  in obilneje nam zrasla trava.

  Je pomlad, slabo poganja trava,
  ki v državne jasli se prenaša,
  s travnika živino, glej, odnaša,
  je pregnana zdaj še ena glava.

  Pravijo, da glava ni edina,
  da še več živine bo odgnane,
  prostor dela se za dobro znane,
  zdaj odšla kot prva je glavina.

  Vest po travniku se ta raznaša,
  kakor telekom jo nosi ptiček,
  da oskubljen bo še kak teliček,
  ki konj šarec ga pač ne prenaša.

  Travnik to bo konjski zdaj docela,
  za goveje ni prostora glave,
  nanj spusti se le konjičke prave,
  čistka se pomladna je začela.

  Milo gleda z mero to konjiček,
  ki ostal je lani brez ročajev,
  čredica ga šarčevih lakajev
  označuje zdaj, da je teliček.

  Za dve pasmi konjski ni prostora,
  ena drugi scela zdaj preseda,
  noče je na trati za soseda,
  šarec konj stran zbrcati jo mora.

  Nič ne de, pomladi ni še prave,
  a ko pride, konjem vsem je jasno,
  se boje zahrzati to glasno:
  travnik bo brez vsake konjske glave.

  Preden to zgodi se in prevzeti
  travnik bodo mogle glave zdrave,
  preden zapusté ga bolne krave,
  bo najmanjša morala leteti.

 • bubamara

  Telekom še obstaja ?

  • lili pili

   Ja imas bube u glavi..

  • Amerikanc

   Prej ko slej bo kitajsko, tako kot rdeče Gorejne.

   • bubamara

    Velenje je dobilo svoje Rdeče gospodarje. Komunistom je vendarle uspelo.

 • Amerikanc

  Slovenska državna in paradržavna podjetja so navadno krožišče odpisanih kadrov.

 • Darth Vader

  ni je veče sramote v sloveniji, kot da ti mora marjan šarec urejati zaposlitev :D jaz bi se, če bi bil direktor kakršnegakoli javnega podjetja ali pa vladnega urada pogreznil v tla od sramu…..mogoče bi se celo obesil, ker mislim da večje sramote, kot to, da se ne znaš sam preživeti na tem planetu ni…..in da ne bo pomote……javnosektaši……vi ne živite od svojega dela ali produktivnosti ampak živite na ramenih slovencev, ki delujejo v zasebnem gospodrstvu…..ki se ukvarja s trgom……in ko bo vaša davčna baza usahnila, se boste znašli srednjih/zrelih let kot polpismeni retardi na trgu, kjer bo od vas bolj sposobn 10 leten smrkovec :) žalostna je vaša usoda v javnem sektorju in žalostno je gledat to vaše enoumje, elitizem in pravzaprav vzvišenost…..čeprav ste v primerjavi z realnostjo mentalno in umsko vsaj 5 nivojev od nizkega povprečja :)

 • GverilaStyle

  Enega pokvarjenca zamenjejo z drugim…….vsak nezaposlen in prijavljen na zavodu za zaposlovanje, neglede na njegovo izobrazbo, bi bolje in ceneje opravljal njihovo delo!!!!!

 • marta

  Vsaki vladi je najpomembneje, da nastavi svoje ljudi, ki bodo odirali narod. Kaj bodo dobrega napravili za narod in kako, to pa bomo videli, “če bo bo in, če ne bo pa ne bo”.
  To se dogaja, ker gredo v politiko ljudje zaradi sebe in ne zato, da bi napravili v svojem mandatu največ, kar lahko dobrega za narod.
  Niti tega ne, da bi primerno opremili policijo in vojsko zaradi preteče nevarnosti.
  Takega odnosa do naroda, niti Tito ne bi dovolil.

 • Hun

  Ko si v opoziciji ne moreš kadrovat.

 • totex39

  Sedaj bo vse drugače, kajti “lopovom” bo lahko policija stopala v hišo ali stanovanje brez prisotnosti lastnikov in tako bomo dobili nove lopove ali kako bi se jih lahko imenovalo, vendar to bodo deležni spet samo določeni, ki ne bodo vladni privrženci. Ponovno se bo začel vrteti krog nezaupanja.

 • Andrej

  Odlična strategija. Zdaj bo lahko Šarko na vsak očitek o lopovščinah odgovoril: Ne mene nadlegovat, to je bilo pred prejšnjimi in z njimi nimamo nič.

  • bubamara

   Šarko ni nobenemu nič obljubil. Vlada brez, da bi dal kakšno obljubo volilcem.

  • tomnidari

   Očitno si že pozabil, kako je Glavina sploh prišla na čelo SDH. Mene bolj muči vprašanje, kakšna vojna se bije v ozadju te menjave, ker ne verjamem,da je Šarec to na svojo roko izvedel.

 • bubamara

  Tako izgleda, ko se gredo otroci monopoli, ups, Slovenci gospodarjenje. Hahahahahahaha.

 • Nata

  Priznam, da vseh teh menjav ne razumem dobro.
  Zakaj menjati ? Da ga potem ne moreš za jezik in škrice prijeti ?? Za vse, kar je , ali kar ni, pa bi moral narediti? In, da si ti tisti, ki ga je odstavil, po pilatovsko roke umije.

  Le zakaj imamo nadzornike ? V vseh Ustanovah in podjetjih ?

  Samo, da imajo ljudje dobro plačano delo ? In zato seveda slabo nadzorujejo. . . . . . bolj rokce umivajo drug drugemu !

  • bubamara

   Tile, ki kolobarijo, uresničujejo socijalistični rek izobraževanja: uči se, da ti ne bo treba delati.

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDEJO HLAPCI OD MRGLOSRBSKIH IZDAJALCEV NA OBLAST

  • bubamara

   Res je. Hlapci od leta 45 gospodarijo po deželi.

 • tomnidari

  Zkaj že je bilo potrebno vreč Mansona in Nyberga iz DUTB, Medjo iz NLB in Glavino postavit na čelo SDH? Po mojem zato, da se v miru izpelje še tretji val prihvatizacije!

  • bubamara

   Zato,da so postavili na položaje tiste, ki so ustvarili finančno luknjo. Tako Butalci rešujejo svojo občino. Če bi postavili opico Marto, bi bilo enako ali celo bolje.

 • Duhec

  Edino pravilno, da odletijo in novi priletijo. Prvi so dovolj obogateli, naj še drugi. Ovce pa v vrsto za striženje.

  • bubamara

   Sej ne odletijo. Samo kolobarijo.

   • Duhec

    Odletijo s tega delovnega mesta. Res pa je, da jih čaka novo, še biljše, če se jim sploh še lub delat. Večini se, ker so nenasitni.

   • Janez Kepic-Kern

    To imaš pa – celo prav.
    Kam pa bo odkolobarila Lidija Glavina? L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

    • bubamara

     Na uradniško mesto v SDH.

 • RATATA

  O vsakemu se da povedat, kaj mnogo dobrega ni storil in kaj slabega je naredil.