fbpx

Škandal! Tesna zaupnika levičarskega severnomakedonskega premierja Zaeva, dobrega prijatelja Tanje Fajon, obtožena hudih pritiskov na ugledno mednarodno zdravstveno podjetje!

Zoran Zaev (Foto: epa)

Severno Makedonijo pretresa nov škandal, v središču katerega sta dva tesna zaupnika makedonskega premierja Zorana Zaeva, znanega levičarja, ki velja za dobrega prijatelja slovenske evropske poslanke Tanje Fajon. Gre za direktorja severnomakedonske zdravstvene blagajne Dana Dončeva in tamkajšnjega zdravstvenega ministra Venka Filipceja, ki sta obtožena, da sta pritiskala na švedsko podjetje, naj se odpove nakupu makedonske zdravstvene ustanove Diamed za 11,5 milijona evrov. Pri tem ni šlo niti brez groženj s kazensko preiskavo, do katere je na koncu tudi prišlo. Vodi jo kar tožilka, ki je znana predvsem po svojih spornih odločitvah v škodo opozicije ter korist makedonske vlade.

Skopje pretresa nov hud škandal. Tokrat sta v njegovem središču pomembna zdravstvena uradnika, direktor zdravstvene blagajne Dan Dončev in zdravstveni minister Venko Filipce, oba tesna zaupnika predsednika severnomakedonske vlade Zorana Zaeva, ki je znan kot velik prijatelj zloglasne levičarske evropske poslanke Tanje Fajon in dober znanec Georgea Sorosa. Omenjena funkcionarja sta namreč obtožena zlorabe položaja v povezavi s poslom s podjetjem Diamed, vrednim več kot 11 milijonov evrov. Očita se jima, da sta zaradi poskusa pridobitve dobička pritiskala na vlagatelja, naj opusti nakup severnomakedonskega podjetja, ki ima v državi dializne centre, ter s tem želela povzročiti zamudo pri prodaji.

Dončev, sicer Zaev sorodnik, je glede na izvedene ukrepe želel vplivati na švedskega zdravstvenega velikana tako, da bi ga odvrnil od naložb v Makedoniji. To je storil tako, da je tujo družbo zavajal, da je njen lokalni partner, zasebna zdravstvena ustanova Diamed, hčerinska pravna oseba družbe Metropolitan, v kazenski preiskavi. Metropolitan je sicer leta 2014 s takratno vlado podpisal koncesijski sporazum za obdobje 20 let za zagotavljanje storitev zdravljenja dializnih bolnikov. V ta namen je bil ustanovljen Diamed, težava pa je nastala, ko se je njegova lastnica Vera Ivanova odločila, da družbo proda svetovno znanemu švedskemu podjetju.

Venko Filipce (Foto: Youtube)

Vpletenost razvpitega Zorana Milevskega
Za vsem skupaj se očitno skriva želja makedonske vlade po prevzemu dobičkonosne družbe. Potem, ko je lastnica Diameda 25. oktobra lani s švedskim podjetjem podpisala kupoprodajno pogodbo, je namreč prejela klic razvpitega Zorana Milevskega, ki je blizu makedonskemu premierju in tamkajšnjemu podzemlju, v katerem je ta zahteval, da se podpis nemudoma prekliče, v nasprotnem primeru pa grozil s kazensko preiskavo. Ne glede na to je podjetje zahteve Milevskega zavrnilo. Le dan kasneje, 26. oktobra, je tožilka Vilma Ruskovska že sporočila, da preiskuje delo podjetja Diamed. Dva tedna kasneje je sledil še večji šok. Tožilstvo je namreč zamrznilo sredstva, ki jih je lastnica Diameda prejela s prodajo švedskemu strateškemu partnerju.

Milevski je tudi eden glavnih osumljencev v aferi “Racket”. Skupaj z Bojanom Jovanovskim je namreč osumljen izsiljevanja poslovneža Orca Kamčeva, od katerega naj bi zahtevala kar 8 milijonov evrov. V navezavi na slednje velja poudariti, da so poleti veliko pozornosti poželi videoposnetki, ki prikazujejo, kako Milevski in Jovanovski v zameno za prenehanje pregona, ki ga vodi specializirano državno tožilstvo, ponujata kar kovček poln denarja. Trenutno je sicer Milevski v hišnem priporu.

Primer predan tožilki, naklonjeni Zaevi vladi
Dončev pa še vedno trdi, da Milevskega pozna le iz medijev. Vse to kljub temu, da praktično vsi dokazi kažejo na ravno obratno. Tako naj bi se Milevski vsaj trikrat udeležil celo sestankov, ki so potekali v njegovi pisarni. Ob tem je nadvse sporno tudi to, da je bil primer predan prav Ruskoski, ki je znana predvsem po svojih spornih odločitvah v škodo opozicije ter korist makedonske vlade. Med drugim so prav po njeni zaslugi makedonski vladni uradniki praktično povsem nedotakljivi s strani sodišč.

Vilma Ruskovska (Foto: Youtube)

Škandal mednarodnih razsežnosti
Pogodba o dializi, ki jo ima Diamed za obdobje 20 let sklenjeno s severnomakedonskim zdravstvenim ministrstvom in tamkajšnjim skladom za zdravstveno zavarovanje, ga zavezuje k lastnim naložbam. Ne glede na to pa je družba v zadnjem času vseskozi deležna obtožb Dončeva, češ, da ima v državi popoln monopol. Pri slednjem gre za namerno zavajanje javnosti, saj podroben pregled situacije pokaže, da obstaja v Severni Makedoniji še vsaj 5 subjektov, ki se prav tako ukvarjajo z dializo. Ob tem velja poudariti, da je ugledno švedsko podjetje, odkar je vstopilo v družbo, vseskozi pod pritiskom zaradi izsiljevanj s strani države. Več kot očitno torej je, da je škandal že dobil mednarodne razsežnosti.

Dan Dončev (Foto: Youtube)

Rajko Golob