Tomšič o številnih prestopih iz novinarstva v leve stranke: “Lahko se vprašamo, kako so ti novopečeni politiki dejansko poročali in delovali, ko so bili še novinarji.”

Irena Joveva je le ena izmed več nekdanjih novinark, ki so prestopile v LMŠ (Foto: STA)

V zadnjem času je prišlo do številnih prestopov slovenskih novinarjev v politiko, ki pa so se odvijali praktično izključno na levici. Omenjeni prestopi nedvoumno potrjujejo veliko zlizanost slovenskih medijev z levimi političnimi strankami, kar se na dnevni ravni kaže predvsem v njihovem pristranskem poročanju. “Če se nekdo odloči, da bo šel iz novinarstva v politiko, je to načeloma legitimno /…/ Je pa tukaj problem v tem, da novinarski prestopi, ki so se zgodili v zadnjem času, kažejo, da novinarji prestopajo zgolj v eno politično opcijo,” prestope komentira politični analitik Matevž Tomšič, ki poudarja, da to veliko pove o našem medijskem prostoru, o njegovi neuravnoteženosti, o tem, da večina medijev izrazito favorizira levico.

V zadnjem času se vrstijo prestopi novinarjev v politiko, kar pod vprašaj postavlja legitimnost in neodvisnost slovenskih medijev. Do zadnjega izmed omenjenih primerov je prišlo pred nekaj dnevi, ko je novinarka RTV Slovenija Nuša Baranja očitno prejela svojo nagrado za izvajanje propagande največji vladajoči stranki pod vodstvom premierja Marjana Šarca. Od 16. septembra 2019 je namreč zaposlena v državnem zboru kot podsekretarka v poslanski skupini LMŠ, pri čemer deluje kot svetovalka za odnose z javnostmi.

Poleg omenjenega je v zadnjem času prišlo tudi do več drugih novinarskih prestopov, povezanih s stranko LMŠ. Ob Baranji je bila namreč za izvajanje propagande s službo nagrajena še ena nekdanja novinarka RTV Slovenija, Nika Benedik, ki je po novem zaposlena v kabinetu predsednika vlade in skrbi za Šarčevo javno podobo. Službo v politiki je dobila tudi nekdanja športna novinarka RTV Slovenija Uršula Majcen, ki je postala vodja kabineta ministra za javno upravo Rudija Medveda. Še največ pozornosti pa je zagotovo vzbudila Irena Joveva, nekdanja zunanjepolitična novinarka POP TV, ki jo je Šarec postavil kar za nosilko svoje liste za evropske volitve, čeprav pred tem ni imela nikakršnih formalnih političnih izkušenj. To se je jasno potrdilo tudi na številnih predvolilnih soočenjih, ko je Joveva izstopala predvsem s svojim bornim izražanjem. Povedati je namreč znala le nekaj naučenih stavkov, ko pa so jo novinarji soočili s kakšnim nepričakovanim vprašanjem, pa je praktično vedno zabredla v težave.

Nuša Baranja (Foto: Facebook)

Iz vrst novinarjev tudi evropska poslanka SD Fajonova
Prestopi nekdanjih novinarjev v stranke slovenske levice niso prav nič novega. Spomnimo na primer na evropsko poslanko SD, znano predvsem po svoji promigrantski retoriki, Tanjo Fajon, ki je nekoč delovala kot novinarka na RTV Slovenija, ter poslanko Levice v državnem zboru Violeto Tomić, ki je bila na javni televiziji celo voditeljica kviza. Ob tem omenimo še primer novinarja časopisne hiše Delo Dejana Karbe, ki je bil na lanskih lokalnih volitvah županski kandidat SD v Ljutomeru. Kot novinar je bil sicer Karba znan predvsem po zavajajočih člankih, povezanih z afero Patria, ter svojem “odkritju”, da ima kardinal dr. Franc Rode sina, pri čemer so se njegove navedbe na koncu izkazale za neresnične.

Tanja Fajon (Foto: STA)

Novinarji pri nas prestopajo le v leve politične stranke
V povezavi s prestopi novinarjev v politiko smo za mnenje povprašali političnega analitika dr. Matevža Tomšiča, ki je poudaril, da ima vsak posameznik popolno svobodo glede tega, kakšno karierno pot si izbere, pri čemer lahko tudi zamenja poklic. “Tudi če se nekdo odloči, da bo šel iz novinarstva v politiko, je to načeloma legitimno, ravno tako, kot velja za prehode iz drugih poklicev v politiko. To, da nekdo, ki je recimo zdravnik, učitelj ali menedžer, vstopi v politiko, je na primer legitimno. Politika je vendarle specifičen poklic. Politiki se namreč rekrutirajo iz vrst različnih poklicnih skupin. Samo po sebi je to nekaj, kar ni sporno, saj ima do tega vsak posameznik pravico. Je pa tukaj problem v tem, da novinarski prestopi, ki so se zgodili v zadnjem času, kažejo, da novinarji prestopajo zgolj v eno politično opcijo,” je povedal.

Matevž Tomšič (Foto: STA)

Večina medijev izrazito favorizira levico
Po mnenju Tomšiča to, da praktično vsi novinarji prestopajo v leve stranke, pove veliko o našem medijskem prostoru, o njegovi neuravnoteženosti, o tem, da večina medijev izrazito favorizira levico. “To se izraža tudi v tem, da se praktično vsi novinarji, ki se odločajo za politično kariero, znajdejo v levih strankah. Na drugi strani je teh primerov izjemno malo. Na pamet se spomnim le primera Mira Petka, bivšega novinarja Večera, ki je nato prešel v politične vode in se pridružil stranki SDS. Primerov, ko pa novinarji prestopajo v leve politične stranke, pa je zelo veliko. Seveda je pri tem problem tudi v tem, da se v retrospektivi lahko vprašamo, kako so ti novopečeni politiki dejansko poročali in delovali, ko so bili še novinarji. Pri kar nekaterih med njimi je bilo očitno, da so bili pri svojem delu zelo pristranski. Kar nekaj je aktualnih primerov, pri katerih so bili novinarji zelo jasno opredeljeni, še preden so postali politiki,” je zaključil.

Miro Petek (Foto: STA)

Rajko Golob

 • montyamp

  Prvič , to niso mediji , ker s pranjem pokradenega denarja iz zdravstva , financirane bande enajstoklasnih pisunov s kupljenimi osnovnimi šolami , zlorabljenih s strani murglosrbskega kokakartela za potrebe uzurpacije oblasti z montiranimi procesi murglosrbskega krivosodja , spominjajo na delegate “ljucke skupštine” enoumne partijske strahovlade in ropotarnice kulturnega marxizma političnih konvertitov .
  Drugič , to ni levica , ker potomstvo ušivih in garjavih gošarskih skrivačev , avantgarda akterjev kulturocida – etnocida – genocida autohtonega , politična trupla odvisna od državnih jasli , gverila ideoloških naslednikov totalitarnih zločincev , zadruga udbovskih bastardov in smetarskih piromanov , teptalci pojmov demokracije z unitarističnimi odkloni do vsakršnih kompromisov , spominjajo na vajeništvo NKVD hlapčevstva , kar seveda definitivno po pedigreju tudi so .

 • Amerikanc

  Zadeva je čisto enostavna. Prostitucij je več vrst in podvrst. Ena od njih je tudi presstitucija, kar se lepo vidi na RTV in na Kurah.

  • Steiermark

   Res je, vendar če oni ki prodaja svoje telo rečeš prostitutka, je ponosna na to, če pa eni prostitutki, ki prodaja svojo dušo, rečeš tako, te pa le ta toži….

 • Povratnik

  Če si slab novinar. Si dober politik.

  • rdečicvet

   *če si prvi si najboljši – drugi nisi nič* ..še višje g. Bojan Požar :-)

 • Tobias Schreyer

  Pa jih kljub neznanju Slovenci izvolijo (Joveva, Violeta…..).ADIJO PAMET!!

  • montyamp

   Ni važno kdo voli , važno je kdo šteje .

 • zamaškar

  V tem ne vidim nič slabega,kvečjemu je to celo dobro,da se ta odpad nagnete na eno stran in se čimprej potopi!

 • antimur

  Novinarska drhal kot je Fajonka, se imajo za komuniste. Edino kar imajo skupnega z njimi je, da so ateisti, toda ta drhal je to še nadgradila, oni so smrtni sovražniki s katoliki, to pa zato, ker smo v glavnem Slovenci, druga pesem je pa s pravoslavci ter muslimani, ki so antislovenskim prasicam zelo blizu. Naj se sprijaznejo, da so samo ogabne kučanistične antislovenke, ki so zatajile svoj narod in svojo domovino, za takšne zločine pa lahko pričakujejo tudi temu primerno kazen.

  • JANEZ GUS

   Ko se bo začelo,bo šlo v galop.

 • althar

  1. Socialistična pralnica možganov na FDV.
  2. Navedeni mediji v lasti ali oblasti udbomafije.

  Posledica teh dejstev je logična: večina aktivnih novinarjev je političnih hlapcev.

  • JANEZ GUS

   Večina je potomcev udbovcev ali pa so bili celo sami.Zato s tega dreka nimaš kaj pričakovat.

   • Karel Triler

    Točno tako

  • Andrej

   Zelo preprosto, a še vedno prezahtevno za večino volilcev.

 • Andrej

  Vladna politika ima mandat ljudstva, da to lahko dela. Gre pa tudi za pogled v prihodnost. Ljudje volijo tiste obraze, ki jih poznajo. Ni pomembno od kod in ne glede na pamet, samo, da jih poznajo. Vendar pri tem potrebujejo majhno usmeritev. Ne sme biti Janša. Vsi ti novinarji upoštevajo navodila in zdaj so nagrajeni. Tako to gre. In v Sloveniji odlično deluje. Že skoraj 30 let.

 • Ryuk

  Koliko je še takih “neodvisnih” pisunčkov, ki še niso prestopili v politiko? Če ugibam, najmanj 571.

  • Karel Triler

   Ene par manj nekaj jih je že hudič poklical k sebi , ker so bili hujši od njega .

 • xtc

  Težava je,da so Slovenclji mentalno rdeče pohabljeni,saj jih v invalide speminjajo že od vrtca in jim razlagajo,da je levo politično neopredeljeno oz. nevtralno vse kar pa je malce desno ov “vrednot komu NOB” pa skrajno desno.
  V resnici pa je SLO Kučan verzija komunizma z NOB kložjo in navlako EKSTREMNA LEVICA kot vse SLO leve in progresivne stranke.

 • Dragan Krstič

  Držim se tistih ki imajo dnar mi je pred 25 leti rekel v alko stanju tedanji državni tožilec,tisti za katerega so pozneje ugotovili da so mu okostnajki padali iz omar.

 • montyamp

  Ka majo v Sloveniji novinarske kur.. tekmovanje kera je bolj glupa ???
  Zvodnik milan , s klovni in kur.ami , se dolgo vladati ne da , še vsak idiotizem je crknil , res ne vem zakaj ne bi še udbovski .

 • Karel Triler

  TO SO PRODANE OPICE BREZ SVOJE PAMETI BANANA NJAMI .

 • Slovenec

  V politiki je zaenkrat bistveno več denarja, zato gredo tja, ne pa z namenom koristiti državi z odgovornim in trdim delom.

 • Slovenec

  Levaki imajo slogan: Ni važno kdo je in kaj je, važno je da je naš.

 • Aton

  Novinarji razumejo komunistično državo delavcev kot državo brezdelja.