Milan Kučan le priznal: “Zgradili smo svojo tiskovno agencijo, da je v svet sporočala našo resnico!”

Foto: YouTube

“Zgradili smo svojo tiskovno agencijo, ki je v svet sporočala našo resnico,” je poudaril nekdanji predsednik Komunistične partije Slovenije in kasneje tudi predsednik republike Milan Kučan. Na Twitterju se je z omenjeno izjavo strinjal tudi predsednik vlade Janez Janša, ki meni, da Kučan ne bi mogel biti bolj iskren. Kučan pri tem omenja pritiske Jugoslavije, ki je v tujino pošiljala dezinformacije, kar pa je šolski primer delovanja današnjih večinskih medijev. “Slovenija pa potrebuje agencijo, ki bo preprosto sporočala resnico. Ta je od vseh,” je jasno komentiral Janša. 

Nekoliko šaljivo, nekoliko zares se je predsednik vlade Janez Janša obregnil ob izjavo nekdanjega predsednika Zveze komunistov Milana Kučana. Ta je namreč po poročanju Večera dejal, da je bila STA ustanovljena kot protiutež jugoslovanski tiskovni agenciji – Tanjugu in propagandni mašineriji Beograda, ki sta v svet pošiljali dezinformacije o dogajanju v Sloveniji. “Zgradili smo svojo tiskovno agencijo, ki je v svet sporočala našo resnico,” je poudaril Kučan.

Glede na to, da Kučanu in naslednikom komunistom samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija, je, kot meni Janša, Kučanovo mnenje mogoče razumeti tudi v kontekstu današnjih razmer. “Bolj iskrene izpovedi in priznanja Milan Kučan v imenu Foruma 21 ne bi mogel dati,” je zapisal Janša. S tem je Janša praktično pojasnil, kakšno je stanje na področju medijev v Sloveniji danes. STA je na podlagi poročanja do sedaj dokazala, da je vsekakor bolj naklonjena levi politični opciji, čeprav naj bi bila ta nevtralna. Konec koncev, od STA novice povzema večina medijev.

Če primerjamo situacijo okrog medijev danes s tisto, ki smo jo imeli v času odcepitve od Jugoslavije, vse skupaj deluje enako. Leva politična opcija skupaj z njim naklonjenimi mediji v tem trenutku delujejo po principu Jugoslavije, saj podobno kot takrat pošiljajo dezinformacije v svet o dogajanju v Sloveniji. Te je najmočneje opaziti na evropskem parketu, kjer smo skoraj na tedenski ravni priča različnim izvoženim aferam. Samo spomnimo se primera afere, ki je nastala okrog neobstoječega papirja o delitvi Bosne, kjer se je ob tem na veliki zvon dajalo neobstoječi Janšev teror nad novinarji  itd.

Foto: STA/Pixabay

Tudi danes lahko v zbirki STA novic naletimo na novico o tem, kako komisarka Sveta Evrope Dunja Mijatović poziva k ustavitvi poslabšanja razmer na področju medijev v Sloveniji. Glede poslabšanja razmer na področju svobode medijev je omenila vrsto “problemov”, med drugim “nadlegovanje, zastraševanje in kazenske tožbe proti novinarjem. Izpostavila je tudi seksistično nadlegovanje novinark ter ravnanje vlade glede javnih medijev”. Takšno stališče seveda ne čudi, saj levica skupaj s sebi podrejenimi mediji navzven sporoča, kako naj bi vsaka kritika Janše predstavljala napad. Pri tem pa pridno zamolčijo, da se Janša le odziva na lažne navedbe. Tako smo vseskozi priča pranju prežvečenih zgodb iz preteklih let.

Slovenija si od starih časov ni nikoli zares opomogla
Vse kaže, da je pandemija razkrila pravi obraz tranzicijskega sistema v Sloveniji, ki si še vedno ni opomogel od starih “dobrih” časov Jugoslavije. Slovenija s takšno medijsko krajino in načinom razmišljanja še vedno ni samostojna, zaradi nastale situacije tako še vedno ne more biti “druga Švica”. Na eni strani imamo namreč manjšino medijev, ki se bori, da bi lahko zaživeli kot demokratična Slovenija, na drugi strani pa večinske medije, ki se trudijo še vedno živeti v nekih drugih časih, ki jih že zdavnaj ni več.

Slovenija potrebuje tiskovno agencijo, ki bo objektivna
Kakšno je stanje na STA, smo objavili tudi v enem izmed prejšnjih člankov, kjer je vir blizu STA razkril njihovo uredniško politiko. Vir je izpostavil, da agencija deluje po nareku njihovega direktorja Bojana Veselinoviča, medtem pa je več kot polovica zaposlenih sovražno nastrojenih zoper trenutno vlado, tudi če ukrepi, ki jih sprejema, delujejo dobro v vseh ljudi. Zaradi vsega omenjenega je kritika, ki jo je zapisal Janša Kučanu, na mestu: “Slovenija pa potrebuje agencijo, ki bo preprosto sporočala resnico. Ta je od vseh.” 

Sara Rančigaj