fbpx

Minister Simoniti na posvetu o RTV pri predsedniku republike: Nova medijska zakonodaja nagovarja RTV, da se loti finančnih in strukturnih sprememb, da organizira in racionalizira svoje delo in poslovanje

Consultation on media legislation with the President of the Republic Borut Pahor (Photo: Ministry for Culture)

“Ministrstvo za kulturo s predlaganimi spremembami zakonodaje ne želi kakorkoli škodovati javnemu zavodu. Želi si pa, da postane RTV Slovenija sodoben, pluralen in finančno racionalen medij, hkrati pa želi poskrbeti, da se razvijajo tudi drugi mediji, s čimer se krepi tudi zaupanje v medije,” je poudaril minister za kulturo Vasko Simoniti na posvetu pri predsedniku države Borutu Pahorju v predsedniški palači glede obstoječe medijske zakonodaje. Glede na izgubo, ki jo je ustvarila RTV pa si minister nikakor ne želi povečati RTV prispevka, temveč bi raje videl, da postane bolj konkurenčna na trgu oglaševanja.

“Javna televizija mora imeti, glede na naš geografsko majhen položaj, prostor, ob vse vplivnejši realnosti digitalnega sveta, vse večjo odgovornost,” je povedal minister za kulturo Vasko Simoniti na posvetu pri predsedniku države o prihodnosti RTV Slovenija. Simoniti je tako poudaril, da ob trenutni zakonodaji v našem medijskem prostoru nihče noče prevzemati odgovornosti, predvsem pa je to pomembno takrat, ko gre za lažne obtožbe in širjenje zavajajočih informacij.

Po mnenju ministra Simonitija bi mora RTV vzdrževati dobro posredovanje čim boljših informacij in omogočiti nenehen dialog na vseh ravneh in področjih javnega življenja. To je pa po njegovem odvisno od vodstva, pluralno oblikovanega programskega sveta in seveda profesionalnosti novinarjev. Nato je spomnil na izkušnjo BBC: “Ko je bil pred nekaj tedni imenovan nov generalni direktor BBC je rekel, da so naredili ob tem raziskavo. Dejal je: “Naša glavna prednostna naloga bi morala biti, da obnovimo našo zavezanost nepristranskosti,” je še poudaril. Po mnenju Simonitija je BBC odličen primer po katerem bi se morali zgledovati, saj je njegovo poročanje objektivno in pošteno. Kot je poudaril, je nepristranskost je naša bistvena lastnost, ki jo je možno doseči tudi v polariziranih časih.

RTV bi moral postati sodoben, pluralen in finančno racionalen medij
“Ministrstvo za kulturo s predlaganimi spremembami zakonodaje ne želi kakorkoli škodovati javnemu zavodu. Želi si pa, da postane RTV Slovenija sodoben, pluralen in finančno racionalen medij, hkrati pa želi poskrbeti, da se razvijajo tudi drugi mediji, s čimer se krepi tudi zaupanje v medije,”
je še poudaril Simoniti, da ne želi, da bi kakorkoli škodoval RTV. Želi pa si temeljitih sprememb, ki bi bile stroškovno učinkovite, z večjo konkurenco na trgu medijev pa bi se lahko doseglo večje zaupanje v medije. S predlogom izločevanja oddajnikov in zvez iz sistema RTV Slovenija pa si želijo doseči večjo transparentnost in gospodarnost njihovega poslovanja, kot je to storil tudi BBC s prestrukturiranjem.

Image

Po mnenju Simonitija bi lahko RTV dosegala večjo učinkovitost, če bi lažje konkurirala na oglaševalskem trgu, kjer bi lahko prejela dodatna sredstva. “Z učinkovitim nastopom na oglaševalskem trgu bi se morala RTVSLO vsaj v enem delu soočiti s komercialnimi ponudniki,” je obrazložil. “Videti rešitev zgolj v povečevanju prispevka, kriviti za probleme vse izven sebe, ne imeti potrjenega finančnega načrta, ne razumeti sporočil nadzornega sveta v zvezi s poslovanjem in podobno, v to se ne bom spuščal, ker nisem gospodarstvenik,” je dejal minister in dodal, da bi se po njegovem morala RTV tako vzeti v svoje roke, potrditi finančni načrt in optimizirati poslovanje v skladu z nadzornim svetom.

RTV ima nadpovprečno število zaposlenih
Minister je nato posredoval informacije glede zaposlenih na RTV. V Sloveniji je na javni RTV Slovenija zaposlena 1,1 oseba na 1000 prebivalcev, v Avstriji 0,41, na Češkem 0,44, na Irskem 0,37, na Slovaškem 0,16 in na Portugalskem 0,15 osebe, kar je primerljivo z drugimi državami nadpovprečno število zaposlenih glede na statistiko po Evropi, to je kar za trikrat več od povprečja. Prestrukturiranje RTV in sprememba medijske zakonodaje pa ni tema, ki bi se rodila včeraj, saj se že nekaj let poudarja, da je potrebno njeno delo racionalizirati, saj je še poudaril: “Nova medijska zakonodaja nagovarja RTVS, da se loti finančnih in strukturnih sprememb, da organizira in racionalizira svoje delo in poslovanje, v čemer se nenazadnje ne govori šele sedaj, ampak že najmanj dve desetletji.”

Med prispelimi pripombami v zvezi s predlaganimi spremembami medijske zakonodaje je bilo precej tudi takih, ki pozivajo k ukinitvi RTV prispevka,” je še povedal Simoniti. Kakorkoli se bo medijska zakonodaja spremenila obstaja tudi možnost, da bi lahko bil RTV prispevek ukinjen, kar bi zanje prineslo novo realnost. Javni zavod se bo moral tako prej kot slej prilagoditi in delovati v novi medijski resničnosti, kakršnakoli že bo.

Ukinitev RTV prispevka se mu sicer zdi neuresničljiva, a meni, da bo moralo biti plačilo RTV prispevka urejeno drugače. “Ti predlogi so neuresničljivi, morda celo neskladni z Ustavo, a smo hkrati prepričani, da je nova rešitev distribucije RTV prispevka pravno vzdržna in bo poskrbela, ne le za racionalizacijo, ampak bo vplivala še na višjo kakovost, večjo profesionalnost in pluralnost medija,” je še poudaril.

Sara Kovač