Mnogi pričajo, da jim je Smodej ostal dolžan; v petek potekala javna dražba – dražili tudi slike pokojnega Uranjka

Foto: Facebook

Portal Prava.si je objavil dokument izvršbe nad predmeti Dušana Smodeja – kar bi lahko potrjevalo trditve nekaterih prič, ki trdijo, da jih je Smodej finančno prevaral. Med njimi sta tudi dve sliki pokojnega slikarja Romana Uranjka, ki je domnevno storil samomor, po pričevanju virov pa je bil še dan pred smrtjo na kavi v enem izmed lokalov v stari Ljubljani, prav s Smodejem. Izvršbo nad Smodejem je sprožila Tina Šturbej. 

Izvršitelj Zoran Kuret Marolt iz Grosuplja je oklical drugo javno dražbo za predmete Dušana Josipa Smodeja. Proti njemu je postopek sprožila upnica Tina Šturbej. Zastopnik Šturbejeve je odvetniška družba Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji. Dražba je potekala v petek ob 10. uri v prostorih izvršitelja. Med drugim sta bili na voljo sliki pokojnega umetnika Romana Uranjka, in sicer po začetni prodajni vrednosti 1000 in 854 evrov ter umetniško sliko Novo mesto po začetni prodajni ceni 800 evrov.

Na portalu Prava.si so še zapisali, da ta dokument  dokazuje, da so navedbe o finančnih prevarah Smodeja resnične. Eni izmed oškodovanih je očitno uspelo zadevo pripeljati do sodišča. Kot že rečeno, se je dražba odvijala v petek dopoldne. Novinarji Slovenskih novic so poklicali izvršitelja in ga vprašali, ali je bila dražba uspešna. “Delno,” se je glasil njegov skop odgovor – kaj več pa ni povedal.

Kako se bo odzvala policija v preiskovanju domnevnih žrtev spolnega nasilja kulturnika in zastopnika društva za sodobno umetnost Fotopub Dušana Smodeja, pa bomo videli v bližnji prihodnosti. S policije so nam pred dnevi potrdili, da v primeru, o katerem so v nedeljo in v ponedeljek obvestili javnost s sporočiloma za javnost, zaenkrat niso prejeli še nobene prijave oškodovanke. “Policija je sicer zelo aktivna, opravljamo razgovore, v katerih poskušamo ugotoviti morebitne oškodovanke kaznivih dejanj, vendar zaenkrat ni bilo pozitivne potrditve,” so zapisali ter dodali, da je potrebno, ne glede na vse navedbe v anonimnih objavah,  najprej ugotoviti morebitne oškodovance kaznivih dejanj, opraviti razgovor oziroma sprejeti zapisnik o sprejemu ustne kazenske ovadbe, skozi ta razgovor ugotavljati dejstva in okoliščine kaznivega dejanja ter tudi nato nadalje planirati in izvajati delo v cilju iskanja storilca ter zbiranja dokazov zoper tega konkretnega storilca.

Po drugi strani pa nekdanja višja državna tožilka Dragica Kotnik meni, da je dejstvo, da bi preiskavo afere Smodej vodil Dušan Mikolčević, že skoraj garant, da do preiskovanja sploh ne bo prišlo. Prepričana je, da bi se preiskava lahko temeljito opravljala že zdaj, z vsemi dokazi, ki so javno znani, vendar v kolikor to ni v interesu “pravih”, do tega ne bo prišlo. “Predkazenski postopek policija lahko začne v tistem trenutku, ko je prijavljen sum, da se je zgodilo kaznivo dejanje. In to prijavo so na policiji imeli. Lahko bi torej začeli zbirati obvestila, to je osnova kriminalističnega dela, od različnih udeležencev, od ljudi, ki morebiti poznajo te zabave. Prepričana sem, da bi lahko tudi na takšen način prišli do marsikatere informacije, ker neko nenavadno vedenje deklet, žena ali kogar koli v takšnem okolju … pa nekdo bi že rekel, opozoril, da se je to zgodilo, mogoče celo povedal, za koga gre,” je za MMC potrdila tudi Katja Bašič, nekdanja kriminalistka in ustanoviteljica združenja proti spolnemu zlorabljanju, ki je sicer tudi mati državne tožilke Blanke Žgajnar.

Sprožili so pravne postopke za prepoved uporabe imena in blagovne znamke Fotopub
Danes piše tudi Delo, da je Afera Fotopub poleg domnevnih zlorab razkrila pomanjkljivosti v sistemu financiranja kulturnih projektov. “Društvo, ki ga je Smodej vodil, je kljub nepravilnostim v delovanju v zadnjih letih prejelo sredstva tako ministrstva za kulturo kot občin Ljubljana in Novo mesto. Izkazalo se je, da Smodej kot odgovorna oseba že več let ni oddajal poročil finančnega delovanja Fotopuba, prav tako od leta 2020 menda ni bil več lastnik blagovne znamke, ki pripada novomeškemu Lokal Patriotu,” so zapisali. Direktor Lokal Patriota Gašper Beg je za Delo pojasnil, da so z društvom Fotopub pogodbo podpisali leta 2017, blagovno znamko so jim predali v upravljanje do decembra leta 2020, Smodej pa je kljub poteku pogodbe nadaljeval poslovanje in pridobivanje sredstev. Novembra 2018 je tako brez vednosti lastnika blagovne znamke ustanovil podružnično enoto Fotopuba v Ljubljani. “Že pred dnevi smo sprožili pravne postopke za prepoved uporabe imena in blagovne znamke Fotopub, zato pričakujemo tudi odstranitev napisa, ki je v ljubljanskem projektnem prostoru društva,” je pojasnil Beg.

Smodej je na vprašanje o delovanju Fotopuba Delu pojasnil, da je v obdobju 2019–2022 izvedel 33 različnih razstavnih, performativnih in izobraževalnih projektov, na katerih je od leta 2019 sodelovalo 108 umetnic in umetnikov. Številni danes pričajo, da jim Smodej ostaja dolžan visoke zneske, sled domnevnega neplačevanja in prevar pa se menda vleče prav tako že več let, med domnevnimi opeharjenimi so tudi znana imena iz sveta umetnosti. Kje je končal javni denar, se ne ve. Država mora oškodovanim prisluhniti in jim pomagati, so še zapisali v Delu.

Sara Kovač