fbpx

Suzana Lep Šimenko: “Cerar kaže ignoranco do tega, kar je najbolj obljubljal”

Aleš Primc (foto: Nova24TV)

Na decembrskem shodu pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani so se vztrajnice in vztrajniki pridružili prizadevanjem Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbora 2014. Tokratnega shoda so se udeležili poslanka SDS Suzana Lep Šimenko in dva Aleša – Hojs in Primc.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko, ki je imela besedo prva, je spomnila, da čez dva dni, 10. decembra, obeležujemo svetovni dan človekovih pravic. Na ta dan je bila leta 1948 v Parizu sprejeta splošna deklaracija o človekovih pravicah. “Prav zaradi želje po svobodi in želje po pravičnosti v Sloveniji, ki bo temeljila na vladavini prava in spoštovanju človekovih pravic, se mirno in dostojanstveno že mesece, leta zbiramo na tem mestu,” je dejala Suzana Lep Šimenko.

Suzana Lep Šimenko (foto: Nova24TV)

Suzana Lep Šimenko (Foto: Nova24TV)

Spomnila se je absurdnega primera koroških dečkov, ki sta bila odvzeta starima staršema s strani Centra za socialno delo Velenje. Dejala je: “19. oktobra je vsaj malo zasijalo sonce. Vrhovno sodišče je takrat namreč javno razglasilo sodbo, v kateri je odločilo, da je bil odvzem dečkov nezakonit in da so bile pri tem kršene z ustavo varovane človekove pravice.” V sodbi je vrhovno sodišče še zapisalo, da je razmerje med otroki in njihovimi starimi starši varovano z ustavo in Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

SDS bo vložila interpelacijo zoper Anjo Kopač Mrak
S sodbo vrhovnega sodišča pa so nastopile nove okoliščine, zato so se v poslanski skupini SDS odločili, da bodo ponovno vložili interpelacijo zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak. “Predsednik vlade Miro Cerar je pred volitvami večkrat poudarjal, kako pomembna je pravna država, kako bo vse vodil z visokimi moralnimi in etičnimi standardi. Kaj pa kaže s svojimi dejanji? S svojimi dejanji pa kaže zgolj ignoranco do tega, kar je najbolj obljubljal. Po sodbi vrhovnega sodišča ni storila nič ministrica in ni storil nič predsednik vlade. Ministrica ni sprejela niti enega ukrepa, da bi bilo to odpravljeno. Tudi s položaja ni odstopila, čeprav to področje spada pod njen resor. Cerar je tudi ni pozval k odstopu in narejeno ni bilo ničesar,” je povedala Suzana Lep Šimenko.

Poslanka SDS je dejala, da je zato edina možnost, da se o njeni odgovornosti ponovno izreče Državni zbor. In ta interpelacija bo obravnavana na decembrski seji v Državnem zboru, predvidoma prihodnjo sredo.

“Vemo, da v Sloveniji že tako ni zaupanja v sodstvo, ni zaupanja v pravno državo in več kot očitno tudi ni zaupanja v socialno in demokratično državo,” je še povedala poslanka SDS. Vsem se je zahvalila, da vztrajajo, ne glede na vreme in okoliščine.

“Skozi privilegirane odvetniške pisarne se pere denar”
Član upravnega odbora Odbora 2014 Aleš Hojs pa je opozoril na neko drugo stvar, ki jo je potrebno tudi spremeniti. Odvetniki so si – ker v Sloveniji državi vlada pravniški lobi, izborili to, da so si uzakonili odvetniške tarife. Torej, z drugo besedo: monopolizirali so cene. Še huje – kar so zmonopolizirali, pa je to, da odvetniki oziroma njihove storitve niso zavezanci ali tisti, ki bi morali tekmovati na javnih naročilih. Torej, državnim podjetjem in vsem tistim – občinam in vsem ostalim – ki so zavezani za javna naročila odvetnikov, ni potrebno izbirati po javnih naročilih. “To pomeni, da imamo tako imenovane prvorazredne odvetnike, kot so Klemenčič, Senica, Kozinc … Torej tisti odvetniki, ki mastno služijo na račun državnega in občinskega denarja,” je dejal Hojs. Njegova teorija, ki jo je tudi javno povedal, je celo hujša: “Skozi privilegirane odvetniške pisarne se pere denar. Storitve so zato tako drage, da se lahko skozi njihove pisarne pere denar in seveda daje tistim, ki so naročniki. Zato je potrebno tudi ta segment odvetništva oziroma zakonodaj spremeniti in ena od nalog tudi tega je vztrajati pred sodiščem, da se stvari na tem področju spremenijo.”

Aleš Hojs (foto: Nova24TV)

Aleš Hojs (Foto: Nova24TV)

Hojs je omenil tudi – tako kot že poslanec SDS Vinko Gorenak na novinarski konferenci – da imamo situacijo, ko je na področju rednega sodstva odločitev nekega sodnika na prvi stopnji podvržena preverjanju na višjih stopnjah, tja do ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice. Odločitve, ki jo sprejme tožilec, četudi je popolni začetnik, pa nasprotno ne preverja nihče več. Zato predlaga podobno ureditev, kot je veljala pred letom 2011, da torej odločitev tožilca, da bo neko kazensko ovadbo zavrgel, nekdo preveri. Vzpostaviti želijo stanje, ko bo odločitev tožilca, da ne bo nadaljeval s pregonom, vodja tožilstva s sopodpisom tudi verificiral. Torej bo nad odločitvijo tožilca vsaj še vodja tožilstva, ki bo jamčil, da je bila odločitev tožilca prava.

“Od odvetnikov, pravnikov, sodnikov in mnogih poslušamo že kar dobro leto ali več, kako je potrebno narediti bolj pravno državo. Jaz pa vam rečem, spoštovani, morda je čas, da kljub temu, da bo ta država malo manj pravna, naredimo bolj pravično državo. Živela Slovenija!” je za konec dejal Aleš Hojs.

“Naredili bomo vse, da bi se slovensko pravosodje spremenilo na bolje”
Aleš Primc, predsednik Odbora 2014, pa je za konec dejal, da kot vsakič do sedaj obrnejo hrbet vsem zlorabam v slovenskem pravosodju na način, da obrnejo hrbet stavbi vrhovnega sodišča, za 20 sekund v popolni tišini. “Hvala lepa. Mirno, kulturno in dostojanstveno. Tako kot že dve leti in pol smo tudi danes izrazili naše nasprotovanje zlorabam v slovenskem pravosodju in naša trdna odločenost, ki smo jo pokazali v dveh letih in pol, da delamo in bomo naredili in smo naredili vse, kar je v naši moči, da bi se slovensko pravosodje spremenilo na bolje in se je.”

Vztrajnice in vztrajniki (foto: Nova24TV)

Vztrajnice in vztrajniki (Foto: Nova24TV)

Povedal je še, da to vedo povedati že mnogi, ampak za njih to še ni dovolj. Dejal je, da slovensko pravosodje mora biti tako, da bomo, ko bomo prestopili vrata te in drugih stavb v Sloveniji, mirni, da bomo verjeli, da nas bo tam pričakala pravica, tako kot v mnogih evropskih državah, kjer imajo ljudje izjemno visoko zaupanje v njihova pravosodja. Ne pa tako kot pri nas, ko se velika večina ljudi, ki taka vrata prestopa, boji, da jih bo notri pričakala krivica. Zahvalil se je še za eno leto, za drugo leto in pol, ko so že skupaj: “Hvala za vse, kar smo skupaj naredili.”

Tokratni shod za pravico, resnico in državo vladavine prava je bil zadnji v letošnjem letu, na katerem so strnili vtise in naredili načrte za delovanje v prihodnje.

I. K.