fbpx

Na vrhu ni sprememb: SDS suvereno na poti k volitvam

Foto: STA

Na vrhu slovenske politične scene ni sprememb. Na prvem mestu je še vedno stranka SDS, ki svoj položaj pred vladajočo SMC le še krepi. Nezaupnica sodstvu, konflikti interesov, nepravilnosti v bančnem sistemu, korupcija v zdravstvu in še bi lahko naštevali – očitno je razlogov za politične spremembe več kot dovolj. Več kot polovica vprašanih dela vlade ne podpira, je pokazala anketa POP TV.

Med strankami ostaja na prvem mestu SDS – če bi bile volitve to nedeljo, bi jo volilo 13,5 odstotka volivcev. Druga je vladajoča SMC (6,5 odstotka), sledijo SD (5,5 odstotka), NSi (4,7 odstotka), ZL (3,7 odstotka), DeSUS (3,1 odstotka) in SLS (1,7 odstotka).

 

Anketo je za POP TV na vzorcu 718 državljanov opravila Mediana Pulse.

Anketo je za POP TV na vzorcu 718 državljanov opravila Mediana Pulse.

Vsak deseti anketiranec se volitev ne bi udeležil, 22,7 odstotka se jih ne bi znalo odločiti, 22,6 odstotka pa ne bi volilo nobene od naštetih strank. 58,2 odstotka vprašanih meni, da vlada Mira Cerarja ne dela dobro, medtem ko jih 31,2 odstotka meni nasprotno. Približno desetina anketiranih je neodločena, poroča STA.

Tudi pri priljubljenih politikih brez sprememb
Med politiki glede na rezultate ankete ostaja najbolj priljubljen predsednik države Borut Pahor. Na drugem mestu je evropska komisarka Violeta Bulc, ki je sicer ta mesec javnost razburila predvsem s tem, da si je na obisku v Iranu ovila naglavno ruto. Sledijo evropska poslanka Tanja Fajon, predsednik SD Dejan Židan, predsednik DZ Milan Brglez in evropski poslanec Lojze Peterle.

A. D.