fbpx

Na zatožni klopi Masleša, Žalikova in vsi, ki za politični obračun z Janšo nosijo osebno odgovornost

Sodniki Branko Masleša, Vesna Žalik in Milan Štrukelj na sodišču v Kranju. (Foto: zajem zaslona)

Danes je na kranjskem okrožnem sodišču stekla obravnava odškodninske tožbe, s katero predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša od nekdanje tožilke in sodnikov, ki so sodili v zadevi Patria, zahteva 900.000 evrov odškodnine. Sodišče bo najprej odločilo o morebitni odškodninski odgovornosti tožilke in sodnikov. Odločba bo izšla pisno. Janša toži nekdanjo tožilko Branko Zobec Hrastar, ljubljansko okrajno sodnico Barbaro Klanjšek, sodnika Milana Štruklja, vrhovno sodnico Vesno Žalik in vrhovnega sodnika Branka Maslešo. Vsem očita nezakonito delo v procesu Patria. 

“Eno je sojenje, drugo pa je politični obračun. To je bil politični obračun. Če citiram nekdanjega ustavnega sodnika Krivica, je na prvi pogled jasno, da to, za kar se je nam sodilo v zadevi Patria, ni kaznivo dejanje … Tisti, ki so pri tem sodelovali, so vedeli, da ne izvajajo sojenja, ampak politično eksekucijo … in da potem ne bo nobene odgovornosti oziroma da ne bodo plačali škode,” je povedal za medije Janez Janša.

Janša: Šlo je za politični obračun
Janševa odškodninska tožba zoper državo in zoper nekdanjo tožilko Branko Zobec Hrastar, ter zoper sodnike Barbaro Klanjšek, Milana Štruklja, Vesno Žalik in Branka Maslešo je poteza zaradi očitkov nezakonitega dela v procesu Patria, ki je na koncu zastaral. Janša naštetim posameznikom očita, da so z zlorabo inštrumentov pravne države spremenili tok politične zgodovine v Sloveniji. Kot je povedal v izjavi za medije, meni, da je šlo za politični obračun oziroma “politično eksekucijo”, zdaj pa morajo prevzeti odgovornost in plačati odškodnino oni in ne država z davkoplačevalskim denarjem. Sojenje je bilo odprto, predsednik SDS Janez Janša pa je ob prihodu na sodišče na vprašanje novinarjev, kako je prišel do vsote več kot 900 tisoč evrov, kolikor je zahtevana odškodnina (bolj natančno, gre za 901.119,96 evra) rekel, da gre za “simbolično številko, da pa se povzročena škoda meri v miljardah” in zaskrbljeno dodal, da se je to “dogajalo v samostojni Sloveniji in ne v totalitarnih državah”. Meni, da je prav, da posledice nosijo posamezniki, ki so to zakrivili, ne pa davkoplačevalci.

Janez Janša pred Okrožnim sodiščem v Kranju (foto: zajem zaslona)

Odvetniki toženih: to bi bil nevaren precendens
Pooblaščenci toženih opozarjajo, da bi šlo v tem primeru za nevaren precedens, če bi obtoženci plačali iz lastnega žepa, odvetnik toženih sodnikov Emil Zakonjšek pa meni, da bi se s tem po njegovem mnenju porušila neodvisnost sodstva, ki je temelj pravne države. Pooblaščenec nekdanje tožilke Zobec Hrastar, avtorice obtožnega predloga v zadevi Patria, Miha Kunič, meni, da Janša s tožbo poskuša pritiskati na delovanje sodišč, pa vendar to ne pije vode glede na to, da je  Janšev odvetnik Franci Matoz v preteklosti že ocenil, da so v postopku ponudili dovolj dokazov za to, da so toženi posamezniki ravnali samovoljno z namenom povzročitve škode in s tem izpolnili vse elemente odškodninske odgovornosti.

Odločba bo izdana pisno
Sodnica Tanja Bizjak je danes po vpogledu v listinske dokaze ocenila, da je zadeva glede tožbe zoper pet toženih posameznikov zrela za odločitev, zato bo izdala delno pisno odločbo. Ob tem je zavrnila dokazne predloge po zaslišanju nekaterih prič, med drugim tudi ustavnih sodnikov Miroslava Mozetiča in Mitje Deisingerja. Matoz pa je poudaril, da gre zaradi neizvedbe predlaganih dokazov za absolutno kršitev pravilnosti postopka, piše STA.

Ob prihodu na sodišče je predsednik SDS Janez Janša na vprašanje novinarjev, kako je prišel do vsote več kot 900 tisoč evrov, kolikor je zahtevana odškodnina (bolj natančno, gre za 901.119,96 evra) rekel, da je “ta številka simbolična, škoda, ki je bila povzročena pa se meri v miljardah.” Kot je poudaril, so “z zlorabo vseh instrumentov pravne države ti konkretni posamezniki spremenili politični tok zgodovine v Sloveniji. Gre za zlorabo, podobno tisti v procesu proti četverici. In to se ni dogajalo v prejšnji totalitarni državi, ampak v samostojni Sloveniji. Zelo prav bi bilo, da posledice nosijo posamezniki, ki so to zakrivili, ne pa davkoplačevalci.”

Janšev komentar na današnjo obravnavo je bil, da se “Očitno stvar pelje v smer, da tisti, ki so sodili krivično, krivično sojenje pa je kaznivo, ampak so sodni sistem zlorabili za politični obračun, za vplivanje na politično sliko Slovenije … Zdaj želijo, da ljudstvo plača. Sodnica ni sprejela nobenega predloga za izvajanje …” Janša je prepričan, da “je sojenje eno, drugo pa je politični obračun. To je bil politični obračun. Če citiram nekdanjega ustavnega sodnika Krivica, je na prvi pogled jasno, da to, za kar se je nam sodilo v zadevi Patria, ni kaznivo dejanje … Tisti, ki so pri tem sodelovali, so vedeli, da ne izvajajo sojenja, ampak politično eksekucijo … in da potem ne bo nobene odgovornosti oziroma da ne bodo plačali škode,” je objavila STA.

Ana Horvat