fbpx

Namerno zavajanje? Delo objavilo anketo, vendar njihov lasten graf demantira zapisano!

tajkun Stojan Petrič (Foto: STA/Printscreen)

Časnik Delo v lasti tajkuna Stojana Petriča je v ponedeljek objavil javnomnenjsko anketo Mediane, kjer ta razkriva, kako so ljudje odgovarjali na zastavljeno vprašanje, katero stranko bi najverjetneje volili, če bi bile parlamentarne volitve jutri. Kot zmagovalko volitev navajajo največjo vladno stranko SDS, sledita pa ji opozicijski stranki LMŠ in Levica. Zanimivo pa je, da so na eni strani zapisali, da se je stranki SDS napram mesecu prej podpora zmanjšala za tri odstotne točke, eden izmed grafov pa na drugi strani kaže, da gre za manjši padec podpore, kot to navajajo v sami interpretaciji.

Tekom interpretacije uvodoma navajajo, da je imela stranka SDS novembra 19,6-odstotno podporo, v mesecu decembru pa ta uživa 16,9-odstotno podporo. Če padec podpore za tri odstotne točke primerjamo s podatki, ki so razvidni iz prvega priloženega grafa razhajanj ni. Povsem druga zgodba pa je pri drugem grafu. Ta namreč razkriva, da je imela stranka SDS novembra 18,7-odstotno podporo. Graf razkriva, da je imela stranka isto podporo oktobra, v decembru pa je ta 16,9-odstotna. Če primerjamo padec podpore po podatkih razvidnih iz drugega grafa razlika znaša 1,8 odstotne točke. Nikakor pa ne tri odstotne točke. Torej so padec podpore SDS skoraj podvojili.

 

Graf, ki prikazuje manjši padec SDS kot sicer navajajo v članku. (Foto: Delo)

Ena možnost je, da je prišlo do napake pri interpretaciji ankete, ki je bila izvedena od 7. do 9. decembra, ali pa pri izdelavi samega grafa. Ko se podatki ne ujemajo, marsikdo pomisli, če je namenoma prišlo do pomote. Še posebej v luči dejstva, da pri drugih strankah odstopanj ni. Anketa sicer še razkriva, da je prišlo na levem polu do spremembe moči. Stranka SD je po podatkih ankete zdrsnila za Levico in se uvrstila na četrto mesto.

Očitna razlika med izsledki ankete Parsifala in Mediane
Kljub temu, da je anketa, ki jo je za nas izdelala agencija Parsifal razkrila, da stranka DeSUS uživa precejšen dvig podpore v primerjavi s prejšnjim mesecem (podvojitev podpore), anketa Mediane tega ne odraža. Navajajo namreč: “Vrnitev Karla Erjavca na čelo Desusa se pri rezultatu stranke v tem mesecu tako rekoč ne pozna. Stranka je na barometru, potem ko je prišla na komaj 1,5 odstotka, nekoliko odskočila navzgor ob odhodu Aleksandre Pivec, medtem ko se dogajanje na izrednem kongresu, vsaj za zdaj, na lestvici ne odslikava.” 

Medtem, ko anketa Parsifala kaže, da koalicijske stranke uživajo več kot 50-odstotno podporo in to kljub dejstvu, da se vlada praktično od prvega dne dalje, ko je nastopila z mandatom, sooča z izrazito negativno kampanjo, je pri Mediani slika povsem drugačna. “Seštevek podpore članicam vladne koalicije je 26 odstotkov (novembra 29,9), skupna podpora strankam levega pola pa 30,3 odstotka (novembra 30,9).” V nadaljevanju je zanimiv tudi sam barometer priljubljenosti. Ta namreč po navedbah Dela razkriva, da je ocena najbolj zrasla staremu novemu predsedniku Desusa Karlu Erjavcu, ki se je s tem odlepil z repa lestvice. Razlike med decembrskima anketama so očitne, razhajanje v številkah, ki so v interpretaciji in grafu pa kot češnja na torti zaseje dvom v vse skupaj.

Nina Žoher