fbpx

Cerar bo namesto traku pri drugem tiru prerezal trakec pri drugem peronu

Anketa, ki jo je za Novo24TV opravila agencija Parsifal, je pokazala, da le 20 % Slovencev meni, da je vlada odlično pripravljena in da v celoti nadzoruje položaj glede migrantov. Številka se zdi relativno skromna, še posebej za tiste, ki so blizu vlade in vejo, kaj vse je njen predsednik Miro Cerar naredil dobrega za državo v zadnjih dveh mesecih.

1. Gradnja drugega perona. Še pred dobrim mesecem se je zdelo nemogoče, da bi postavili zapornice pred železniškim prehodom tam, kjer je bil leta in leta le znak. Da ne govorimo o drugem tiru, ki ga gradimo že več desetletij. Pa pridejo migranti in vlada Mira Cerarja dobesedno čez noč zgradi nov peron. Nisem prepričan, da z vsemi birokratskimi dovoljenji, ampak verjetno to ni več pomembno. Mi gradimo perone, Avstrijci in Madžari pa ograje.

2. Zaposlovanje. V Sloveniji je bilo že kar nekaj izjemnih nesreč – spomnimo se žledu pa poplav in podobnega. Tudi revežev imamo vedno več. Pa se nobena vlada ni spomnila, da bi nekaj svojih na novo zaposlila, češ 170.000 javnih uslužbencev tega problema ne more rešiti, potrebujemo dodatno delovno silo. No, vlada Mira Cerarja je krizo z migranti takoj razumela kot priložnost za nova kadrovanja. Ne le tista na slabi banki in v največjem državnem holdingu, preprosto se je našel denar (in verjetno tudi ljudje) za nova delovna mesta. Sprva je bil razpis za 20 novih delovnih mest, ko pa so ugotovili, da imajo na spisku še kar nekaj ljudi, ki iščejo službo, so objavili še 200 novih delovnih mest. Učinkovitost brez primere v zadnjih 25-ih letih.

3. Spreminjanje zakonov z 2/3 večino. Spomnimo. Niti Janezu Janši v državnem zboru ni uspelo dobiti podpore leve opozicije, ko je bila država pred gospodarskim zlomom in je bilo potrebno izglasovati fiskalno pravilo. Pa se je o tem razpravljalo več mesecev. Nasprotno je Miro Cerar uspel z 2/3 večino čez noč spremeniti Zakon o obrambi. Resnici na ljubo mu to ne bi uspelo, če mu tukaj ne bi pomagal prav Janez Janša, ki mu je Cerar le nekaj dni za tem hvaležno očital, da je nedržavotvoren.

4. Novi izrazi oz. nova pojmovanja v slovenskem knjižnem jeziku. Pokojni profesor Jože Toporišič se je leta in leta trudil, da bi v slovenski knjižni jezik uvedel nekatere nove izraze, med drugim morda dva najbolj slavna, kot sta trdina in mečina. Pa mu nikakor ni v celoti uspelo. Nasprotno je Miro Cerar uvedel nov izraz za ograjo, ki jo po novem imenujemo tehnične ovire. Ni minil niti dan in že imamo tehnične ovire okrog svojih hiš večinoma vsi Slovenci. Po dveh dneh pa je s strokovno razlago termina tehnične ovire poslance v državnem zboru razsvetljevala tudi ministrica Vesna. Če na kratko povzamem, se izraz ograja uporablja le še med neukim kmečkim prebivalstvom, za nas, izobražene, pa je seveda edini primeren izraz tehnične ovire.

Uroš Urbanija