fbpx

Nataša Pirc Musar pokazala prave (skrajno leve) barve

Nataša Pirc Musar (foto: Facebook)

Samooklicana politično neodvisna kandidatka Nataša Pirc Musar je v svojem intervjuju za Siol med drugim povedala, da si želi popraviti vse nepravičnosti v naši družbi in da si želi pravne države. Pravne države, ki ji bo še naprej služila, da jo bo brez skrivljenega lasu dobro odnašala pri nabiranju denarja na račun privatizacije, kot sta z možem to počela doslej. Politično neodvisna, kot sama pravi, da je, je svojo opredeljenost v borbi z vlado Janeza Janše večkrat pokazala, kot je to dokazala tudi s svojo naklonjenostjo nasprotnikom prejšnje vlade, npr. Inštitutu 8. marec in sprejemanje absolutno neprimernega obnašanja predsednice državnega zbora na proslavi, ki ima svoj protokol. Ali lahko enako obnašanje Slovenija pričakuje tudi od nje na predsedniških proslavah v primeru zmage? Bo tudi ona nosila rdeče čeveljčke? Glede na močno zaslombo s strani dveh nekdanjih predsednikov in če ne drugega, njunih namenov, je izjava o njeni neodvisnosti vse prej kot resnična. 

Kandidatka za predsednico Nataša Pirc Musar je v svojem intervjuju za Siol ponovno navedla razloga za svojo odločitev za kandidaturo, kjer vedno znova poudarja svoje izkušnje na področju temeljnih človekovih pravic in pomembnost pravne države. “Pravne” države kot take, v kateri si je v 30 letih, kot pravi, nabrala ogromno izkušenj. In denarja. Ni skrivnost, da je Nataša Pirc Musar zmagovalka slovenske privatizacije v kateri sta se s svojim možem precej dobro znašla, z nedelovanjem slovenskega sodstva pa sta jo odnesla brez kakršnihkoli posledic. In medtem, ko je v intervjuju govorila o tem, da želi “delati na nepravičnosti, ki se dogajajo v naši družbi”, bi najprej lahko začela pri sebi.

Glede na to, da sta Marta Kos in Nataša Pirc Musar uradno prijateljici in med soustanoviteljicami levega feminističnega združenja OnaVe, ki se bori za spolno uravnilovko na vseh področjih človeškega udejstvovanja, je cinični besedni dvoboj med obema manjše presenečenje. Sprva je celo kazalo, da bosta skoraj da ne prijateljici v tej tekmi, obe s podporo globoke države, vendar se je vse obrnilo, ko sta na stran Pirc Musarjeve stopila Milan Kučan in Danilo Türk. S to potezo sta radikalni levici jasno dala vedeti, na katero stran morajo stopiti.

Nataša Pirc Musar in Marta Kos (Foto: STA)

Kosovo je to izredno prizadelo, saj je računala na brezkompromisno podporo skrajnega dela levice. Spomnimo, da je Pirc Musarjeva v enem od intervjuju izjavila, da bi šlo pri zmagi Kosove za nekakšno “orbanizacijo” politike, na kar je Kosova ostro odgovorila, češ, da je njena izjava “zaušnica celotni civilni družbi, ki so prispevali k temu, da je Gibanje Svoboda na volitvah zmagalo” in da jo želi Musarjeva diskreditirati. Sicer je Pirc Musarjeva v intervjuju poskušala omiliti situacijo in pojasniti, da Kosova ni dobro razumela izjave, vendar je po toči zvoniti malce prepozno. Pa tudi če dobrega odnosa s Kosovo ne bi imela, ji še vedno ostaneta Urška Zupančič Klakočar, za katero ostaja neznanka, kako je prišla do sodne funkcije, glede na to, da ji protokoli na državnih proslavah niso jasni in pa Nika Kovač, ki je Pirc Musarjevi podarila celo promocijsko majčko, ki jo je Pirc Musarjeva ponosno pokazala na Facebooku in s tem še enkrat pokazala, kako neopredeljena je.

Nika Kovač in Nataša Pirc Musar (Foto: Facebook)

Moja prednost je zagotovo ta, da sem popolnoma neodvisna od katerekoli politične stranke”, je povedala v intervjuju. Beseda “neodvisen” praktično že izgublja svoj pomen v slovenski novinarski in politični sferi, saj je toliko samooklicanih novinarjev kar naenkrat zaplavalo v levo politično opcijo. Nič drugače pa ni z avtorico izjave. Nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je medijsko zelo izpostavljena oseba že skoraj tri desetletja in kljub temu, da je brez resnih političnih izkušenj, razen teoretičnih, in kljub temu, da trdi, da politično ni strogo opredeljena, je v preteklosti kar nekajkrat njena “neopredeljenost” prevagala v levo. To brez ostalega potrjuje že znano dejstvo, da je Musarjeva le del vsestranskega srditega spopada tranzicijske levice z vlado Janeza Janše, na račun slovenske tranzicije pa je obogatel tudi njen mož.

Nataše Pirc Musar ne preseneča, da je bil zakon o RTV sprejet po nujnem postopku, saj naj bi se po njenih besedah v zadnjih letih precej “lomastilo po zavodu”, aktualni vladi je seveda izrazila svojo podporo v hitrem reagiranju, češ da je bil ogrožen javni interes in da so se ustvarjali mehurčki, kjer ni bila pokazana realna slika. Seveda ni bila, UKOM je neštetokrat s svojimi analizami dokazal, kako pristransko je delovala RTV (v korist globoke države), od cenzuriranja dejanske slovenske zgodovine, do povabil in izjav le leve strani, do izvajanja terorja nad manjšim številom novinarjev, ki so venomer opozarjali na to, da je potrebno prikazati obe strani. To, da je RTV obvladoval SD je že v preteklosti priznala, tudi danes pa je situacija enaka.

Kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar v prijetni družbi ultra levih novinarjev: Primoža Cirmana (portal Necenzurirano) in Anuške Delić (portal Oštro). (Foto: STA)

“Profesionalno novinarstvo je novinarstvo, ko se v studio povabi takšne, ki razmišljajo bolj konzervativno, in takšne, ki razmišljajo bolj liberalno. To je nacionalna RTV vedno počela in spoštovala”, je dejala Pirc Musarjeva, ki je očitno nalašč spregledala izjave UKOM-a, kjer so z dejstvi podkrepljene trditve o pristranskosti RTV. Sploh pa je ironično, da Pirc Musarjeva govori o profesionalnem novinarstvu in medijski svobodi, ko pa je v preteklosti sama lagala. Spomnimo, da je bila ena izmed povabljenih gostij razprave o medijski svobodi in vladavini prava v Sloveniji v Evropskem parlamentu, kjer je izrekla več dokazanih laži, ki se nanašajo na Urad vlade za komuniciranje – UKOM, Janševa vlada pa je seveda argumentirano njene laži tudi demantirala. Kontradiktorna je vsa ta njena zgodba o profesionalnosti novinarjev na RTV in celo podpiranje vračanje iz politike v novinarske vode, kot v primeru Mojce Šetinc Pašek, ki je bila do nedavnega novinarka na RTV. Ta ista je tudi predlagala, da se zakon o RTV sprejme po skrajšanem postopku, in očitno je, da se levičarjem izredno mudi prevzeti celotno javno televizijo in to brez kakršnih koli etičnih zadržkov. Da pa etični zadržki za nekdanjo novinarko RTV niso težava, je tudi domneva, da jo po poslanskem mandatu čaka njena “neodvisna novinarska” pozicija na javni televiziji, kar pa je po mnenju Pirc Musarjeve popolnoma v redu.

Borut Pahor je stal v coni udobja
Borutu Pahorju zameri, da ni odigral vloge moralne avtoritete, saj ni povedal vsega, kar si misli, češ, da je šlo za bivanje v coni udobja. In čeprav mu očita, da nikoli ni zasedel strani oziroma svojega stališča, je to veliko bolje, kot pa zavzemati stališča, ki temeljijo na lažeh, kot je to že počela ona. Morda še največja politična moč Boruta Pahorja iz česar je tekom kariere črpal svojo priljubljenost, je bilo dejstvo, da je ljudem uspešno vlival upanje za prevlado dialoga, pogovorov in spodobnosti v slovenski politiki ter upanje za pozitivne premike na bolje, kar pa od nekako težko pričakujemo od Pirc Musarjeve, ki se želi predstaviti kot dobronamerna, pa ji to na podlagi vsega, kar o njej vemo, ne pomaga. In to je poglavitna Pahorjeva razlika v primerjavi s trenutnimi voditelji slovenske levice, ki vodijo obnovljeno Dolanc-Popitovsko linijo blokovske rigidnosti, ki ni sposobna ponuditi ničesar koristnega za prihodnost, temveč je zazrta sama vase, iščoč samopotrditve v lastni odmevni komori. Borut Pahor morda res včasih izpade kot samovšečen, občasno naiven, a politični analfabet ter nevešč politične igre in obrti  nikakor ni. Česar za Natašo Pirc Musar ne moremo trditi.

Ana Horvat