fbpx

Je slogan NSi s sobotnega kongresa plagiat? Aleš Primc pravi, da ja

Foto: NSi

Stranka Nova Slovenija je na sobotnem kongresu nastopila s sloganom Gradimo normalno Slovenijo. Vse lepo in prav, če v NSi ne bi kopirali programskih načel Gibanja za otroke in družine Aleša Primca, ki jih je predstavil na oktobrskem taboru za družine in otroke v Slovenski Bistrici. 

Boj za prevlado na polju krščanske demokracije se očitno zaostruje, saj sta se obe stranki zapletli v vojno za ideje in slogane. No, prej se zdi, da je stranka NSi za potrebe sobotnega kongresa izbrala precej ponesrečen slogan, ki ga je že pred mesecem dni na taboru za družine uporabilo gibanje Aleša Primca. Ni pa to prvič, da so v NSi uporabili intelektualno lastnino druge stranke, saj so podobni očitki prišli iz stranke SDS, ko so predstavili interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc.

Geslo kongresa NSi se je glasilo Gradimo normalno Slovenijo, kakršen je bil tudi naslov sprejete kongresne resolucije, je dalo izhodišče tudi mnogim razpravam. “Mnogi so tako pozvali k čim prejšnji normalizaciji razmer v državi in sprejetju nujnih reform,” piše na njihovi spletni strani.

Bitka za normalno Slovenijo
Primc je že na taboru za otroke in družine 16. oktobra predstavil program za normalno državo, kjer se ni dotaknil samo družinskega področja, temveč tudi gospodarskega programa, ki bi bil dober za Slovenijo. Takrat je povedal, da delajo vse to, ne glede na to ali so na oblasti ali ne, saj živimo v državi, kjer so stvari postavljene na glavo. “Naša naloga je, da državo pripeljemo v normalnost.” V svojem govoru je še dodal, da je za uresničitev njihovega programa nujno potreben nastop na volitvah. Za nastop za normalno Slovenijo,” je sklenil govor na taboru. 

Aleš Primc (foto: Nova24TV)

Aleš Primc na taboru za otroke in družine v Slovenski Bistrici (foto: Nova24TV)

Primc za enotnost na desnici
Za komentar o neverjetni podobnosti slogana NSi z Gibanjem za otroke in družine smo povprašali tudi predsednika Primca. “Sem vesel, da se očitno strinjajo z nami. Zdaj naj se še strinjajo z mano, ko jih prosim, naj se nehajo kregati s SDS, ker to nima nobenega smisla,” je o plagiatorstvu programa stranke in njihovem odnosu do SDS povedal predsednik Gibanja za otroke in družine Aleš Primc. 

Je v NSi ostalo še kaj krščanskega?
Na sobotnem kongresu Nove Slovenije, ki se ga je udeležilo okoli 500 članov te stranke je ponovno zmagala Ljudmila Novak, ki pa ni imela nobenega protikandidata. Zadnji, ki je upal proti njej kandidirati, je bil Aleš Hojs, vendar so ga kasneje – sicer po mnenju mnogih članov neupravičeno – iz stranke tudi izključili. Stara- nova predsednica Novakova je dejala, da je NSi konservativna, liberalna in socialna stranka, ki spoštuje družino, delo, red in poštenost. Predvsem pa so na kongresu največ časa posvetili obračunavanju z SDS in Janezom Janšo, s katerim ne želijo več sodelovati.

Taborska deklaracija z naslovom: O kakšni državi si upamo sanjati?
Na oktobrskem taboru Gibanja za otroke in družine, kjer so tudi predstavili program za normalno Slovenijo, so sprejeli Taborsko deklaracijo in zahteve, o kakšni državi si upamo sanjati in v njej živeti mi in naši potomci.

  • O državi, ki bo tudi nerojenim otrokom priznala pravico biti človek
  • O državi, ki bo upoštevala družinske vezi in bo staršem pustila vzgajati svoje otroke v ljubezni in po svojih vrednotah
  • O državi, ki bo upoštevala, da so stari starši del družine in poleg staršev svojim vnukom najbližji
  • O normalni državi, kjer bomo živeli v skladu z Božjimi, naravnimi in gospodarskimi zakonitostmi
  • O državi, kjer bodo socialne službe razumele ljubezen med starimi starši in vnuki in ne bodo nasilno trgale teh čustvenih vezi, kot v primeru koroških dečkov. Zahtevajo takojšnjo vrnitev dečkov starima staršema
  • O državi, ki bo omogočala, da človek od poštenega dela dostojno živi
  • O državi, ki mladih in podjetnikov ne bo podila v tujino
  • O državi, kjer bo svoboda izražanja misli veljala za vse in ne samo za tiste, ki so všeč elitam
  • O državi, ki spoštuje svoje prednike – tudi tako, da so dostojno pokopani in imajo grob s svojim imenom
  • O državi, kjer se bomo znali pogovarjati in iskati skupne rešitve tudi, če smo si različni

M. P.