fbpx

Novi minister za kulturo Tone Peršak ima zdaj možnost razgraditi neformalne mreže, ki izčrpavajo kulturo

Anton Peršak (Foto: STA)

Tone Peršak je postal novi minister za kulturo v vladi Mira Cerarja. DZ ga je danes potrdil z 51 glasovi za in 12 proti. Na funkcijo prihaja z mesta državnega sekretarja, ki ga je opravljal pod vodstvom ministrice Julijane Bizjak Mlakar. Ta je konec aprila odstopila.

Anton Peršak je kandidat iz kvote stranke Desus in je bil dosedanji državni sekretar na ministrstvu za kulturo pod ministrico Julijano Bizjak Mlakar, ki je pred nekaj tedni na izredni seji odstopila in s tem delu vlade Mira Cerarja podala nezaupnico. Peršak je postal Cerarjev kandidat za kulturnega ministra, potem ko je ta od njega prejel nujna zagotovila, da bo tisto, kar je bilo na ministrstvu dobrega, ohranil, kar je bilo slabega, pa odpravil ter zelo pospešeno izvedel vse tisto, kar od njega pričakujejo v tem mandatu.

Mu bo uspelo?
Peršak je na predstavitvi kandidature povedal, kateri so temeljnimi problemi, s katerimi se spopada kultura, in izpostavil veliko število ljudi, ki delujejo na področju kulture in živijo pod pragom revščine. Opozoril je na več kot 3.000 samozaposlenih, ki ne morajo pokriti socialnih prispevkov, kar predstavlja vedno večji dohodek ministrstva. “Vedno več je sp-jev na področju kulture, ki nimajo plačanih dopustov in morajo vse stroške dela pokriti sami,” je dejal.

Peršak je takrat tudi priznal, da obstajajo v kulturi neformalne mreže in elite, ki jo izčrpavajo in so posledica sistemskih problemov.“To povzroča napetosti in nesporazume v kulturi, med kulturniki in med javnostjo,” je še povedal.

M. P., STA