fbpx

Novih 1591 okužb in 43 smrti: Vplivneži, protestniki, neodgovorni politiki in mediji dosegli drastično nespoštovanje ukrepov med prebivalstvom!

Kar 32 odstotkov vprašanih ne spoštuje vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. (Foto: Nova24tv)

Graf jasno prikazuje, zakaj je pri nas tako visoko število novookuženih, hospitaliziranih in mrtvih, pri čemer imajo ključno zaslugo vplivneži, neodgovorni politiki in mediji, ki so tem vplivnežem in politikom nudili medijski prostor. Kot namreč prikazuje graf, kar 32 odstotkov Slovencev ne spoštuje pravil, ki so namenjena zajezitvi širjenja novega koronavirusa. 

Mnogi se sprašujejo, zakaj se je Slovenija v času drugega vala epidemije znašla v samem evropskem vrhu po številu novookuženih, hospitaliziranih in mrtvih, glede na število prebivalcev v državi. Kot smo že večkrat poudarili, imajo ključno odgovornost za to vplivneži, neodgovorni politiki in mediji, ki so tem vplivnežem in politikom dajali prostor in promovirali njihove zgrešene ter mnogokrat nestrokovne predloge in poglede na zdravstveno krizo.

Kot lahko vidimo, se kar 32 odstotkov vprašanih ne drži pravil, ki so namenjena zajezitvi epidemije novega koronavirusa, medtem ko jih zgolj 10,8 odstotka ta pravila spoštuje v celoti. Večina, in sicer kar  54,8 odstotka pa je takšnih, ki se teh ukrepov držijo in jih ne upoštevajo le v izjemnih primerih. Med vplivneži, ki so še posebej pripomogli k nespoštovanju pravil, še zlasti nenošenju mask ali pozivali k množičnim petkovim zborovanjem, pa smo že večkrat omenili sledeče osebe: samovšečnega televizijskega voditelja Marka Potrča, Ivana Galeta, opozicijske politike kot je Tanja Fajon, Damirja Črnčeca, ki je delal v kabinetu nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca, neuradnega vodjo protestov Jašo Jenulla, poslanca LMŠ Janija Möderndorferja, in pevca Zlatana Zlatka Čordića.

Svoje dodala še nekonstruktivna opozicija s političnimi kampanjami
Tudi stranka SD je za svojo politično propagando izkoristila otroke, saj se je odločila podpreti določene ravnatelje pri zavzemanju za šolo brez mask, čeprav stroka svetuje nasprotno. “Podpiramo poziv ravnateljev za šole brez mask. Pozivamo, da ukrepe za vrtce in šole oblikuje stroka. Ob epidemiologih tudi pedagogi, socialni delavci, psihologi, praktiki. Zahtevamo jasen in predvidljiv načrt z vključevanjem vseh, ne dekrete iz danes na jutri. Za šolo brez mask,” so zapisali Socialni demokrati na svojem Twitter profilu. Stroka je mnenja, da stranka Socialnih demokratov, epidemijo in usmeritve stroke zlorablja za politične namene. “Katerakoli stranka ne bi smela trenutne situacije s smrtonosnim virusom uporabljati za politične igrice,” je za Nova24TV nedavno povedal direktor NIJZ Milan Krek. Krek je še poudaril, da nikakor ne bi smeli, za svoj politični interes delati proti in v škodo ljudstva.

Socialni demokrati pozivajo k ukinitvi nošenja mask v šolah. (Foto: Twitter)

V petek je bilo potrjenih 1591 okužb z novim koronavirusom, zaradi Covida-19 pa je življenje izgubilo 43 bolnikov. Skupaj je bilo sicer opravljenih kar 6938 testiranj na novi koronavirus. Znano je tudi, da je zdravljenje v bolnišnici potrebovalo 1258 obolelih s Covidom-19, kar je za 66 manj kot dan poprej. Poleg tega jih je bilo na intenzivni negi kar 194, s čimer je s četrtka število upadlo za 12. Včeraj je bilo prav tako opravljenih 351 več testiranj na okuženost z novim koronavirusom kot dan poprej, zaznanih pa je bilo 18 okužb manj kot v četrtek. Delež pozitivnih testov je tako znašal  22,9 odstotka, v četrtek pa 24,4-odstotka. Iz bolnišnic pa je bilo včeraj odpuščenih 113 ljudi, umrlo pa je pet ljudi manj kot dan poprej. Do današnjega dne je bilo v Sloveniji zabeleženih 74.273 okužb z novim koronavirusom, skupno pa je za posledicami Covida-19 preminilo 1336 oseb.

Domen Mezeg