fbpx

Novinar STA, ki ima dolgo zgodovino agresivnih izpadov, napadel še direktorja UKOM-a!

Novinar STA Mihael Šuštaršič (Foto: STA)

Direktor Ukoma je na Twitterju čestital svoji novinarski kolegici, ki jo je Sindikat novinarjev izvolil za predsednico. Skupščina sindikata se je sicer jasno pozicionirala, ko je pozvala vlado naj nemudoma izpolni svoje finančne obveznosti, poleg tega pa je vlado tudi opozorila, naj preneha s finančnim izsiljevanjem potiskati RTV v prekomerno in pod zakonsko raven določeno krčenje njenih dejavnosti. Na čestitko se je odzval novinar STA Mihael Šuštaršič, ki Urošu Urbaniji ni namenil prav lepih besed. A menda je bil novinar Šuštaršič v preteklosti znan tudi po še bolj grobih napadih, tako da jo je Urbanija še dobro odnesel.

Mihael Šuštaršič, novinar STA, se je na Twitterju odzval s svojim zbornim jezikom, ki pritiče novinarju Slovenske tiskovne agencije, ki se napaja tudi iz proračuna, do pred nedavno, pa še z mnogih drugih državnih naslovov. Direktor Ukoma Uroš Urbanija je namreč čestital Alenki Potočnik, ki jo je Sindikat novinarjev izvolil za predsednico, za podpredsednico pa so na skupščini izbrali Petro Bezjak Cirman s Televizije Slovenija. Skratka, Šuštaršič, ki je tudi sicer že znan po svoji nagli jezi in impulzivnih izpadih, je zapisal: “Pezde ji danes čestita, jutri ji bo zrihtal, da bo brez službe. Hkrati jo vseskozi zmerja, da je del fake news.” Šuštaršič je seveda namignil na dogajanje med STA in Ukomom in očitno za stanje okrivil kar Urbanijo, ni pa znano v kakšnih odnosih je z direktorjem STA, ki je na spletni strani  javnosti sporočil, da želi v naslednjih dveh mesecih ukiniti agencijo – na ta način verjetno želi izsiliti plačilo za nenaročene storitve. Pogodba med Ukomom in STA-jem namreč ni sklenjena, zato tudi ni nikakršne podlage, da direktor STA še naprej pošilja račune na Ukom.

Pred leti je Šuštaršič poslal pismo, takrat še predsedniku vlade Borutu Pahorju in ga pozval, naj kot predstavnik lastnika STA, preuči razmere na agenciji in z vso resnostjo obravnava zadnje ukrepe uprave pod vodstvom Alenke Katarine Paulin. Ko ga je takratni odgovorni urednik STA Borut Meško pozval, naj nekatere trditve v pismu podkrepi s konkretnimi dokazi, pa je menda skoraj prišlo do pretepa. Šuštaršič, ki je Meška menda neverjetno sovražil, je z odgovornim urednikom namreč hotel kar fizično obračunati, je poročal Požareport. Spomnimo, Borut Meško je umrl zaradi raka, pri čemer je po mnenju mnogih, k razvoju bolezni prispeval prav direktor STA Bojan Veselinovič, in sicer z dolgotrajnim šikaniranjem. Na portalu Požareport pa je tudi zapisano, da to ni bil prvi poskus pretepanja, ki si ga je privoščil ta isti novinar. Pred tem je namreč hotel nasilno obračunati s takratnim urednikom notranje politike Urošem Urbanijo – temu, ki danes pravi “pezde”, fizično pa je grozil tudi namestniku direktorice Robertu Gorniku. Šuštaršič je bil v študentskih časih aktivist Mladega foruma, pomladka Socialnih demokratov, kar naj bi mu pomagalo pri obračunih znotraj Slovenske tiskovne agencije, tako se je bojda hvalil sam.

Šuštaršičevi primitivni izbruhi pa se niso zaključili z zgornjim tvitom. “Pezde lažnivi, vsi državljani STA ne financirajo že tri mesece. Zaradi tebe! Medtem te pa jaz še vedno polno plačujem, čeprav nisi sposoben čuvati niti ovc, glede na to, da se tvoje komunikacijske “sposobnosti” kažejo v 4000+ svežih grobovih,” je še srdito odgovoril Urbaniji in njegovo pripombo, da se novinar STA, ki ga financirajo vsi državljani, predstavlja s svojimi jezikovnimi “sposobnostmi”. Glede na to, da STA prejme letno 2 milijona iz proračuna – ne glede na sklenjeno pogodbo z Ukomom ali vladno administracijo – seveda ni res, da državljani ne financiramo STA že tri mesece. Mimogrede, Ukom je meseca januarja poravnal račun za 169 tisoč evrov. Če si direktor Veselinovič ne nakazuje vrtoglavih plač, je skoraj gotovo, da je dovolj denarja tudi za vse novinarje STA, ki imajo že leta precej nizke plače. “Plače tako trenutno še komajda zadostujejo za dostojno preživetje zaposlenih na STA” je skupina novinark in novinarjev zapisala v pismu za javnost. Veselinoviću, ki je skrival podatke o letu 2019, pa je na njegov račun kapnilo neverjetnih 102 tisoč evrov.

Vse bolj je jasno, zakaj direktor Veselinović in nadzorni svet prikrivata dokumentacijo
Urbanija je pred dnevi na Twitterju zapisal, da je pri preiskavah poslovanja STA vse bolj jasno, zakaj direktor Veselinović in nadzorni svet prikrivajo dokumentacijo. “Evidentno kršenje zakonov, kreativno računovodstvo pri ločevanju t.i. tržne dejavnosti od javne ter črpanje davkoplačevalskega denarja po sistemu aneksov,” je opozoril. Ob tem je vredno spomniti na besede odvetnika in člana nadzornega sveta STA Radovana Cerjaka, ki je za Nova24TV povedal, da ima vse od nastopa članstva v nadzornem svetu STA, občutek onemogočanja. “Ko sem včasih zahteval določene dokumente, je bil vedno tisoč in en problem, da do teh ne bi mogel priti. Za primer vam lahko povem, da sem nekoč zahteval pogodbo o zaposlitvi za direktorja družbe, g. Veselinoviča. Ta pogodba nam je bila izročena na seji nadzornega sveta, po minuti, dveh vpogleda mi je že bila izpuljena iz rok. Podobno se je zgodilo s cenikom.” Cerjak je poudaril, da na takšen način nadzora ni moč opravljati.

Sara Kovač