fbpx

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec v družbi Logarja na obisku v ZDA, kjer bo podpisal memorandum o razumevanju glede strateškega civilnega jedrskega sodelovanja

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. (Foto: STA)

Minister Jernej Vrtovec je v družbi državnega sekretarja Blaža Košoroka na delovnem obisku v ZDA, kjer bo podpisal Memorandum o razumevanju v zvezi s strateškim civilnim jedrskim sodelovanjem med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike. Podpis memoranduma lahko služi kot katalizator za dodatno sodelovanje pri prenosu znanj, izkušenj in dobrih praks na področju vzdrževanja in delovanja jedrskega objekta v Sloveniji in na nivoju EU. “S podpisom memoranduma si želimo okrepiti že sicer tradicionalno dobre odnose na področje energetike med državama z namenom povečanja energetske varnosti in blaginje ter krepitve skupne politične in gospodarske vezi,” je ob odhodu v ZDA pojasnil Vrtovec. V interesu vlade je, da bi lahko gradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško uvrstila kot strateški projekt po okrevanju krize s koronavirusom, omenjen memorandum pa bo služil kot podlaga za pridobitev znanj in po besedah Vrtovca ne pomeni podlage za posel pri izbiri tehnologije za morebitno gradnjo drugega bloka. 

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec bo danes v Washingtonu podpisal memorandum o razumevanju glede strateškega civilnega jedrskega sodelovanja med državama. Kot je pojasnil Vrtovec, memorandum ni podlaga za konkreten posel, lahko pa služi kot podlaga za dodatno sodelovanje pri prenosu znanj in izkušenj. Memorandum tako ne pomeni podlage za posel pri izbiri tehnologije za morebitni drugi blok Nuklearne elektrarne Krško.

Ameriška družba Westinghouse, ki je s tehnologijo opremila NEK bi bila lahko v igri pri dobavi tehnologije tudi za drugi blok, če bi se Slovenija odločila zanj. Drugi blok NEK-a je vlada uvrstila na seznam pomembnih strateških projektov za okrevanje po krizi s koronavirusom, odločitev o gradnji pa naj bi bila sprejeta najkasneje do leta 2027.

Foto: Facebook

Podpis memoranduma o razumevanju glede strateškega civilnega jedrskega sodelovanja je predviden na State Departmentu, v imenu ZDA naj bi ga podpisal pomočnik državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Philip Reeker. “S podpisom memoranduma si želimo okrepiti že sicer tradicionalno dobre odnose na področje energetike med državama z namenom povečanja energetske varnosti in blaginje ter krepitve skupne politične in gospodarske vezi,” je ob odhodu v ZDA dejal minister Vrtovec.

ZDA in Slovenija na področju energetike že vrsto let zelo dobro sodelujeta
Podpis dokumenta predstavlja nadgradnjo že sicer tradicionalno dobrih odnosov med državama tudi na področju energetike. Republika Slovenija in ZDA na področju energetike že vrsto let dobro sodelujeta, še posebno na segmentu analiz in načrtovanja integracije prenosnih sistemov za zemeljski plin in električno energijo, izmenjavanje dobrih praks na področju kibernetske varnosti, okrepitev prizadevanj za izboljšanje energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov energije.

Gradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško je vlada uvrstila kot enega najpomembnejših projektov po okrevanju krize s koronavirusom (Foto: STA)

Na ministrstvu za infrastrukturo so pojasnili, da že več kot 40 let vzdržujejo odlično civilno jedrsko sodelovanje med državama. Podpis memoranduma lahko služi kot katalizator za dodatno sodelovanje pri prenosu znanj, izkušenj in dobrih praks na področju vzdrževanja in delovanja jedrskega objekta v Sloveniji in na nivoju EU. Ameriško-slovensko civilno jedrsko sodelovanje lahko igra ključno vlogo pri spodbujanju varne in zanesljive oskrbe z energijo Republike Slovenije in Nata ter za dosego ciljev razogljičenja.

Sara Rančigaj