fbpx

Obtožbe in dvomi se vrstijo. Je Erjavec vikend na Hrvaškem obnavljal z denarjem od Patrie?

Obraz, ki zaradi politične higiene ne bi smel več nastopati v slovenski politiki. (Foto: epa)

Erjavcu po očitkih v sklopu interpelacije grozijo še druge obtožbe. Matej Tonin, poslanec NSi, izpostavlja, da obnova Erjavčevega vikenda na Hrvaškem sovpada z nakupom oklepnikov Patria, za kar naj bi vedela celo hrvaška obveščevalna služba. Milan Balažic predstavlja dokumente, ki Erjavca bremenijo tudi zavajanja javnosti in državnega zbora. Miro Cerar molči.

Nad zunanjim ministrom Karlom Erjavcem se kopiči gmota obtožb in dvomov, poroča Požareport. Po interpelaciji, ki sta jo zoper njega v preteklem tednu vložili opozicijski stranki SDS in NSi, zdaj sledijo dodatni dvomi v verodostojnost njegovega govorjenja, delovanja in poslovanja.

Najprej se je norčeval, zdaj pa so ga doletela bolj neprijetna vprašanja
Če se je ob interpelaciji Erjavec iz pobudnika vložitve, poslanca NSi Mateja Tonina, še norčeval, sedaj njegov smeh nekoliko zamira. Po pisanju Požareporta je Tonin postavil Erjavcu nekaj zanj neprijetnih vprašanj o nepremišljenih odgovorih glede haaške arbitraže, njegovega vikenda v Umagu in sporne obnove nepremičnine, ki je sovpadala z nabavo finskih oklepnikov Patria.

Iz NSi sporočajo, da se interpelacije niso lotili tako naivno, kot se je morda zdelo na prvi pogled, in da Erjavčeve reakcije kažejo le na to, da takšnih vprašanj ni pričakoval.

Obnova vikenda financirana iz Patrie?
Tonin navaja, da se je potrebno vprašati, “ali obnova Erjavčevega vikenda v hrvaškem Umagu ter nabava finskih oklepnikov Patria slučajno sovpadata”. Po njegovih besedah to vedo hrvaške obveščevalne službe, kar bi lahko pojasnilo Erjavčeve nepremišljene izjave glede arbitraže. Erjavec je na te obtožbe Toninu dejal, da je zanj “navaden lažnivec” in da sta hišo z ženo kupila leta 2003 – s prisluženim denarjem.

V sporočilu, ki ga je poslal Požareportu, Erjavec navaja, da je bil objekt zgrajen v letu 2002, leto za tem pa je bila v celoti plačana kupnina. To naj bi po njegovem mnenju dokazovalo, da je Tonin lažnivec.

Tonin se je na Erjavčevo sporočilo odzval z besedami, da ga ni spraševal o nakupu nepremičnine, ampak o obnovi le-te, ki pa je razvidna iz slik notranjosti in zunanjosti nepremičnine. “Razumem pa zunanjega ministra, da nekaj, za kar ni računov, uradno ne obstaja,” je še dodal Tonin. 

Najprej Tonin, zdaj nad Erjavca še Milan Balažic
Milan Balažic, nekdanji odpoklicani veleposlanik v Avstraliji in Novi Zelandiji trdi, da zaključni dokumenti poročila Komisije za preprečevanje korupcije kažejo, da sta Alenka Bratušek, nekdanja predsednica vlade, in Erjavec “kršila pravico javnosti do obveščenosti, prikrivala dejstva in zavajala javnost”. Erjavec naj bi po dokumentih Balažica zavajal tudi državni zbor. Balažic je za torek ob 11. uri pred službenim vhodom Ministrstva za zunanje zadeve RS sklical novinarsko konferenco, kjer bo omenjene dokumente tudi predstavil.

Tudi obtožbe Balažica je Erjavec po poročanju STA že zanikal.

Hude obtožbe, a Cerar molči
Tonin Erjavca poleg vsega, kar je že zapisano v interpelaciji, obtožuje tudi, da je domala v pesti hrvaške obveščevalne službe, nadalje nepremišljenosti in popolne neprofesionalnosti v primeru haaške arbitraže, izpostavlja pa tudi sporno obnovo njegovega vikenda na Hrvaškem. Tako resnih obtožb na račun zunanjega ministra še nismo slišali, a predsednik vlade Miro Cerar molči. Do danes se na vsebino interpelacije ali obtožbe še ni odzval.

Mediji pa večinoma po stopinjah vlade
Osrednji slovenski mediji, ki so načeloma provladno usmerjeni, pa o obtožbah, ki letijo na Erjavca, podobno kot Cerar – molčijo. V večini izmed njih lahko zasledimo le novico o vloženi interpelaciji, nadaljevanja zgodbe in zapisanih obtožb pa se ne lotevajo. Kot ugotavlja Bojan Požar, se jasno kaže, kako se slovensko novinarstvo samodegradira. Kot primer navaja novinarja Dela Zorana Potića, ki v svojem zapisu koalicijo brani z besedami, da Erjavca “ne smemo vedno resno jemati”.

A. D.