fbpx

Ocenjevanje “dejstev” na 24ur zatajilo

Foto: zajetje zaslona

V rubriki “Dejstva” na portalu 24ur je strokovnjak s področja ekonomije ugotovil, da izjava Zdravka Počivalška ne drži – minister za gospodarstvo je v soočenjih med drugim namreč dejal, da je država danes v najboljši kondiciji in da imamo najnižjo stopnjo brezposelnosti. Miha Dominko je opozoril, da to ni najnižja brezposelnost nasploh – leta 2008 je brezposelnost namreč znašala 4,4 odstotka, v zadnjem lanskem četrtletju pa je znašala 4,5 odstotka.  Število brezposelnih je bilo torej leta 2008 res malenkost nižje – torej je bila prva vlada Janeza Janše pri tem za kanček uspešnejša, kot je njegova tretja.

“Danes je država v najboljši kondiciji – zgodovinsko gledano – od osamosvojitve. Imamo najvišji BDP, 52 milijard, lani smo imeli največjo rast, zgodovinsko gledano, imamo najboljše bonitete, imamo najnižjo stopnjo brezposelnosti,” je na sinočnjem soočenju dejal Zdravko Počivalšek, gospodarski minister in predsednik stranke Konkretno (Povežimo Slovenijo). POP TV je ob tej navedbi izmeril, da Počivalškove besede ne držijo. Oceno je na spletni strani 24ur pojasnil strokovnjak s področja ekonomije Miha Dominko, ki je dejal, da je tako velika gospodarska rast tudi posledica padca BDP v letu 2020.

Dominko je še navedel, da se je  Slovenija lani po gospodarski rasti uvrščala nadpovprečno med državami EU, a največje rasti ni dosegla, temveč je zaostajala za Irsko, Hrvaško in Malto. Morda res, a Počivalšek je imel v mislih zgodovinsko gledano največjo rast v Sloveniji – in ne v primerjavi z drugimi državami. Letna rast obsega BDP je v letu po podatkih Sursa znašala 8,1 odstotka, pred tem pa je bila v Sloveniji najvišja gospodarska rast leta 2007, ko se je bruto domači proizvod povečal za 7 odstotkov. Torej prav tako v času, ko je vlado vodil Janez Janša. Pa tudi sicer je bila rast BDP v zadnjem lanskem četrtletju največja na območju EU – kar so na portalu 24ur v nadaljevanju tudi priznali.

Rast BDP v zadnjem lanskem četrtletju je bila največja na območju EU
Predsednik vlade Janez Janša je v soočenjih dejal, da se je javni dolg Slovenije v letu 2021 zmanjšal na 75 odstotkov, imeli smo 8,1-odstotno realno gospodarsko rast, v zadnjem kvartalu smo rastli najhitreje v EU, naša zadolženost pa je za 20 odstotkov manjša, kot je povprečje območja EU, in za 25 odstotkov manjša od zadolženosti držav OECD, ki so primerljive z nami. Za to navedbo so na 24ur priznali, da je resnična in dodali, da je bila rast BDP v zadnjem lanskem četrtletju največja na območju EU, saj je v Sloveniji znašala 5,4 odstotka, druga je bila Danska s 3 odstotki, medtem ko je povprečje celotnega območja EU znašalo 0,4 odstotka.

Dominko je komentiral tudi Počivalškovo navedbo glede bonitetnih ocen: “Bonitetne ocene Slovenije so sicer visoke, vendar so bile v preteklosti že višje. Bonitetna ocena hiše S&P za Slovenijo denimo trenutno znaša AA–, medtem ko je bila leta 2010 AA, eno stopnjo višje. Podobno je tudi pri bonitetni hiši Moody’s in Fitch,” je navedel. V Financah najdemo podatek, da je bila ocena za dolgoročni oziroma kratkoročni dolg Slovenije AA oz. A-1+, obeti pa da so po oceni S&P stabilni. Nedolgo za tem je ocena Sloveniji padla za eno stopnjo z AA- na A+, vendar z negativnimi obeti za naprej. Kar sicer ne čudi, saj smo imeli leta 2010 katastrofalne gospodarske rezultate in težave z dostopom do finančnih trgov. Ni pa niti odveč omeniti, da ocene bonitetnih hiš niso vedno najtočnejše – bonitetna hiša Moody’s je tako kljub številnim opozorilom in slabim znamenjem Grčiji podeljevala visoke bonitetne ocene – vse do njenega finančnega zloma. Siol je pred leti tudi poročal, da je raziskava švicarske univerze St. Gallen pokazala, da so Moody’s, Fitch in S&P storile napako pri ocenjevanju nekaterih držav, predvsem Grčije in Španije, ter s tem sistematično in namerno manipulirale s finančnim trgom. Bonitetne hiše so sicer zasebna, profitabilna podjetja, ki podeljujejo ocene tako za podjetja kot države, ki se želijo zadolžiti – za podeljevanje ocen pa jih tudi drago plačujemo.

Sara Bertoncelj