fbpx

Igra očitno usklajena: Cerar rešuje svojo glavo, Mramorjevega odstopa ne sprejema

Foto: Vlada/Printscreen

Ob pestrem dogajanju v državi – vse od migrantske problematike, ki povzroča težave na meji, do ponujenega odstopa finančnega ministra Dušana Mramorja – se je premier Miro Cerar odločil, da stopi pred javnost.

Na novinarski konferenci je Cerar v uvodu povedal, da je ministru Mramorju izrazil kritiko za storjeno napako, ki se je zaveda in jo obžaluje. Dodal je, da bo napako popravil in dodatek tudi v celoti vrnil, s tem pa je pokazal, da se zaveda odgovornosti.

“Ministra sem kot predsednik vlade dolžan ocenjevati glede na njegovo opravljeno delo. Uspel je stabilizirati javne finance,” je poudaril Cerar in dodal: “Ne sprejemam odstopa ministra Mramorja, saj bi odstop škodil interesom Slovenije.”

Zanimivost z novinarske konference: “Slovenec sem. Ne jamram. Iščem rešitve.” Ta napis je “krasil” govorni oder našega premierja. Pojasnil pa ga je z besedami: “Če bomo šli v tej smeri, imamo prihodnost. To je moje sporočilo.”

Ne bo dovolil rušenje vlade
Ob tem je Cerar tudi sam obžaloval, da se vprašanje zakonitosti izplačevanja dodatka na višji ravni ni rešilo že v letu 2008, ko so ga fakultete začele izplačevati. Po njegovem tudi ni nepomembno, da je do razkritja o izplačevanju dodatkov prišlo pod vlado, ki jo vodi SMC.

Cerar je bil kritičen zaradi pogostih pozivov k odstopu ministrov. “Z vseh strani dežujejo zahteve po odstopih v časih, ko se kazalci izboljšujejo,” je dejal Cerar in dodal, da je država v ključnem obdobju.

“Letos je ključno za zdravstvo, javne finance so končno urejene, postajamo dober gospodar. Sedaj pa, potem ko smo sprejeli dva proračuna in rebalans, ima nekdo interes, da ta vlada gre. Ampak ta vlada ne bo šla, ampak bo opravila svoje delo. Zato ne bom dovolil, da rušijo vlado,” je še poudaril predsednik vlade.

[/color-box]

“Če bo sodelovanje uspešno, ograje ne bodo potrebne”
Cerar je v nadaljevanju spregovoril tudi o drugih aktualnih temah, s poudarkom na migracijah. Kot je pojasnil, je evropskim kolegom predlagal, da se Makedoniji pomaga okrepiti mejni nadzor z namenom omejitve preobsežnih neregularnih prehodov migrantov.

“Če bo to sodelovanje uspešno, tudi ograje ne bodo potrebne. Tehnične ovire bomo lahko odstranili tudi na naši slovensko-hrvaški meji,” je dejal in poudaril še, da pa bodo ukrepi sorazmerni glede na ukrepe držav severno od nas. “Nujna je evropska rešitev migrantskega vprašanja.”

“Na robu Evrope čakajo milijoni različnih migrantov, od Afganistana, Iraka in Sirije do Alžirije in Maroka,” je bil dramatičen premier. Opozoril je, da če se bo kriza reševala na način, kot se kaže zdaj – s povečevanjem nadzora na mejah od severa proti jugu –, bo zagotovo prihajalo do trenj, zlasti med državami v regiji Zahodnega Balkana. Zato bi bilo po njegovem mnenju pametno uvesti “drugo linijo zaščite” na meji z Makedonijo, kjer bi ustavili vse tiste nezakonite migrante, ki jih ne bi na grških zunanjih mejah. Na ta način bi uspešno preprečili tudi napetosti v regiji zaradi beguncev.

Cerar je tudi zaradi tega dejstva optimističen, da bodo voditelji članic EU njegovemu predlogu prisluhnili. Če rešitev ne bo, pa je Slovenija pripravljena, da ne bo postala “žep za migrante”, tudi s “tehničnimi ovirami” na meji s Hrvaško, je zatrdil premier.

Želeli smo vam sicer omogočiti, da bi novinarsko konferenco lahko v živo spremljali na naši spletni strani, a je z vlade prišlo naslednje sporočilo:

B. O., STA