fbpx

Odvetnik razkriva: Slovenska sodišča ignorantsko do pandemije koronavirusa

Foto: epa

Ameriška zvezna sodišča so zaradi pandemije Covid-19 izdala navodila s katerimi se spreminja oziroma začasno preneha z načinom normalnega delovanja. Prepoved vstopa na sodišče velja za vse, ki so potovali v države z visoko verjetnostjo okužbe s Covid-19, pri vstopu v sodišče pa poteka preverjanje telesne temperature. Na nekaterih sodiščih so odpovedali tudi vsa zaslišanja in sestanke načrtovane za ta teden. Slovenska sodišča po drugi strani, trdi odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, pa se obnašajo, kot da se jih koronavirus ne tiče.

Pri nas pa se sodišča obnašajo, kot da se jih koronavirus ne tiče: nobenega preverjanja simptomov Covid-19 na vhodih, polne (premajhne) razpravne dvorane, razdalja najmanj 1,5m se nikjer ne spoštuje, itd.,” je na Twitterju opozoril odvetnik Blaž Kovačič Mlinar.

Kot primer dobre prakse je navedel ameriška sodišča, ki so sprejela vrsto preventivnih ukrepov, da bi preprečili širitev koronavirusa Covid-19 v času zdaj tudi uradno razglašene pandemije.

Nekatera ameriška okrožna sodišča kot na primer Okrožno sodišče za Zahodno okrožje Washingtona, so iz tega razloga po poročanju Aba Journal suspendirala obravnavo vse civilne in kazenske obravnave, pri katerih je potrebno pojavljanje na sodišču.

V ZDA preložili sojenje
V New Yorku so okrožna sodišča na Manhattnu in Brooklynu prepovedala vstop ljudem, ki so potovali v države kjer trenutno pustoši koronavirus. Ravno tako prepoved velja za vse z diagnosticirano okužbo s Covid-19 in vse tiste, ki so bili v stiku z nekom, ki je okužen. Vzhodno okrožno sodišče ravno tako zahteva tudi preverjanje telesne temperature. Vstop je dovoljen samo posameznikom s telesno temperaturo manj od 38 stopinj celzija.

Obvestilo za stranke na spletni strani Sodstva RS (posnetek zaslona: Sodstvo RS)

Na 4. prizivnem okrožnem sodišču v Virginiji pa zahtevajo, da odvetniki sodišče obvestijo če imajo simptome vročine, kašlja ali oteženega dihanja, oziroma so bili v stiku s komerkoli, ki bi lahko imel Covid-19. Obravnava takih primerov bo prestavljena. Sodišče v Kaliforniji je pozvalo porotnike naj v primeru kašlja, kihanja ali katerihkoli drugih simptomov značilnih za gripo, ostanejo doma.

Izvajanje “preventivnih ukrepov”
Slovenska sodišča so sicer izdala svojevrstno obvestilo za stranke v zvezi s Covid-19, a ukrepi so daleč ameriških standardov. Po Mlinarjevih trditvah tako ni na vhodih v sodišče nobenega preverjanja simptomov Covid-19. Razpravne dvorane pa ostajajo prepolne, zaradi česar bi bila potencialna širitev koronavirusa veliko lažja.

Spletna strani NIJZ s priporočili preventivne ukrepe za varovanje zdravja zaradi koronavirusa (posnetek zaslona: NIJZ)

V svojem pamfletu stranke pozivajo k upoštevanju preventivnih ukrepov za varovanje zdravja zaradi koronavirusa po priporočilih NIJZ. “Na vhodu v poslopje sodišča upoštevajte navodila varnostne službe oz. pravosodnih policistov,” so zapisali. Pri tem je potrebno izpostaviti, da ko kliknete na povezavo do NIJZ priporočil na spletni strani slovenskega sodstva, spletna stran NE OBSTAJA.

Dana priporočila s strani sodišča se izvedejo na pravočasno obveščanje sodišča če kažete znake okužbe oziroma ste v karanteni, in 15 minut bolj zgoden prihod na sodišče “zaradi izvajanja preventivnih ukrepov.” Na papirju torej neki ukrepi so, na žalost, pride po Kovačič Mlinarjevih trditvah sodeč, do velikega odstopanja v praksi.

Ivan Šokić