fbpx

Ostra Vera Mejak brez dlake na jeziku okrcala Jankovića zaradi balkanskih manir in nesposobno pravosodje

Upokojena finančnica in pravnica z mnogimi izkušnjami v tožilstvu, Banki Slovenije in gospodarstvu. (Foto: Printscreen)

“Ali je imel naročilo, da to počne, zato da blati voditelje slovenske osamosvojitve, ali pa je tako neumen, da ne vidi pa kar rine z glavo skozi zid, čeprav nobena stvar ne stoji,” je o primeru Patria in tožilcu Andreju Ferlincu dejala nekdanja pravnica Vera Đoković Mejak. To pa je le ena izmed ostrih izjav o slovenskem pravosodju.

Pravnica z izkušnjami v tožilstvu (posvečala se je predvsem pregonu gospodarskega kriminala), v Banki Slovenije in gospodarstvu. Gre za osebnost, ki odkrito pove tudi tisto, česar si mnogi ne upajo. Tako je v uvodu svojo gostjo v oddaji Intervju na Televiziji Slovenija predstavil voditelj Jože Možina. Vera Đoković Mejak je upokojena finančnica in pravnica brez dlake na jeziku. Rodila se je maja 1943 v Beogradu, zadnjih 20 let pa živi na Kanarskih otokih (Španija). To, da si upa povedati več, pripisuje predvsem svojemu karakterju in naravi. “Rojena sem kot bik in za te je značilno, da se ne ustrašijo ničesar,” je v uvodu povedala Mejakova, katere moto je: “Bodi pošten, pa boš mirno spal.”

V intervjuju je med drugim kritično spregovorila o slovenskem pravosodju, nekaterih odmevnih primerih, pa tudi o slovenskih davkih in stanju v Sloveniji.

Ah, ti davki
“Pri nas so davki absolutno previsoki. Hrana pri nas, ob tem, da imamo takšno število ljudi, ki živijo pod pragom revščine, je previsoko obdavčena,” je bila takoj jasna Mejakova in dodala, da bi morali biti določeni prehrambni izdelki, predvsem tisti osnovni, brez davka. V Španiji je namreč tako, da so določeni izdelki, kot so na primer voda, mleko in podobno, neobdavčeni. Najvišje bi moral biti obdavčen luksuz, a Mejakova meni, da na finančnem ministrstvu premalo mislijo na to.

Namesto tega previsoko obdavčujemo delo oz. zaslužek, plače. Ko nekdo začne pri nas hoditi v službo, mu takoj od prve plače odtegnejo enako kot nekomu, ki je tam že 20 let. Mladi so premalo stimulirani, zato odhajajo iz Slovenije, je prepričana Mejakova, ki ob tem poudarja, da so plače nizke tudi zaradi obdavčitve. Izpostavila je še obdavčitev malih podjetij in kmečkih turizmov, kjer naša država ravna povsem napačno. “Ni prosperitete, če se od dobička preveč vzame. Ali ga skrijejo ali bežijo z njim ven in potem ni novega investicijskega ciklusa, do katerega lahko pride samo z dobičkom.”

“Država je zelo požrešna, pogoltna,” je bila ostra, hkrati pa zadolževanje Sloveniji vidi kot neumnost.

Vrhovno sodišče v Ljubljani, foto: Nova24TV

Diagnoza slovenskega pravosodja
Mejakova je opozorila, da je Slovenija glede na število prebivalcev država z največ primeri na evropskem sodišču. Tudi zato so k nam poslali strokovnjaka, da oceni, kaj se pri nas dogaja, in ugotovitev je bila preprosta: “Premalo delajo in niso strokovni.”

Ob tem Mejakova pojasni. Premalo delajo, kar pomeni, da pustijo stvari zastarati, jih nepravilno ali prepozno razsodijo. Stranke nato zahtevajo odškodnino od države, kar pa je velik strošek, ki ga plačajo davkoplačevalci. “Pri tem pa so sodniki dobro plačani in ne doživijo nobenih sankcij.” Mejakova je zato prepričana, da bi morali sodnike za takšno (ne)delo kaznovati z nižjimi plačami, kot so to delali včasih, ko so bile določene norme, in če te niso bile izpolnjene, se je to konec meseca poznalo. “Nestrokovne, počasne ali lene naj se kaznuje z manjšo plačo,” ne smemo pa, kot pravi Mejakova, pozabiti na tiste, ki dobro delajo, in jih nagraditi.

Od nesposobnega tožilca …
Ugled pravosodja v Sloveniji je sicer padel tudi zaradi nekaterih odmevnih primerov, kot so zadeva Patria, zadeva Balkanski bojevnik, primer Novič, primer Janković itd. Ob naštevanju teh primerov je bila Mejakova kritična predvsem do dela tožilcev. Glede zadeve Patria in tožilca Andreja Ferlinca je že pred časom dejala, da bi mu kar eno ‘primazala’, ko gre mimo sodišča. Prepričana je namreč, da ni imel nobenega trdnega dokaza, na katerega se tožilec lahko opre pri obtožbi, v primeru Patria.

“Obtoževati nekoga, ko ne veš, kje, kdaj, kdo, koliko. Nimaš nobenega dokaza v rokah in greš tako alarmantno vlagat obtožbo. Osmešiš sebe, blamiraš tožilstvo. Ali je imel naročilo, da to počne, zato da blati voditelje slovenske osamosvojitve, ali pa je tako neumen, da ne vidi pa kar rine z glavo skozi zid, čeprav nobena stvar ne stoji,” je dejala.

… do nespodobne tožilke
Izpostavila je tudi tožilko Blanko Žgajnar in primera Novič in Balkanski bojevnik. Za Noviča je namreč prepričana, da mu bo država morala že čez par let izplačati odškodnino, ravno zaradi (ne)dela in (ne)strokovnosti, ki ju je omenila na začetku. Za tožilko pa pravi podobno kot za tožilca Ferlinca: “Ali je neumna ali dela po ukazu ali pa res ne zna presoditi dokazov, ki so jih ponudili izvedenci.”

Tožilka Blanka Žgajnar (Foto: STA)

Podobno meni tudi glede primera Janković, ki se je ponovno rešil sodišča, saj je (ta ista) tožilka ostala brez vseh dokazov. Meni še, da v tem primeru kar nekaj stvari ni logičnih. Najprej je prisluhe čuvala, potem jih je dala v javnost. “Sama najbrž o tem ni odločala,” je prepričana Mejakova.

Janković je župan balkanskih manir
Glede Jankovića pa je dejala še, da “naj se izgovarja in smeji kakorkoli hoče, ampak to (izsiljevanje za spolne usluge) je balkanska manira”. “Brez izsiljevanja za spolne usluge bi ji lahko službo uredil. Nobeno povzdigovanje tega, kaj vse je v Ljubljani naredil, ne odtehta te nemoralne geste,” je še dejala in sklenila, da je v številnih zadevah razsojanje popolnoma neobjektivno in povezano s tem, kdo je v kateri politični stranki.

Na kratko se je dotaknila še pranja iranskega denarja v NLB. “Vse bi radi pokrili s preprogo, ampak jim ne bo uspelo,” je dejala Mejakova. O tem se namreč po njenih besedah govori v Evropi in evropskih finančnih krogih. “Slovenija bo dobila svoje ukrepe zaradi tega,” je prepričana.

B. O.