Otroci iz koncentracijskega taborišča Ozne Strnišče pri Ptuju: Trupelca otrok so v lesenih zabojih iz gradu nosili in jih pokopavali ponoči

Taborišče Šterntal – Strnišče pri Ptuju.

Dolgo se nikomur ni niti sanjalo, da je slovenska komunistična oblast po vojni imela koncentracijska taborišča celo za otroke, za otroke “sovražnikov ljudstva”. Bolj znan je Petriček, manj pa taborišče Strnišče pri Ptuju, kjer so ravno tako trpeli in umirali najbolj nemočni – otroci.

Leta 2013 so na pokopališču v Ormožu odkrili obeležje, postavljeno v spomin 39 otrokom in eni od spremljevalk, ki so avgusta in septembra leta 1945 zaradi podhranjenosti ter različnih bolezni, kot je na primer tifus, v šestih tednih umrli v ormoškem gradu in bili pokopani na tamkajšnjem pokopališču. Teh devetintrideset je bilo le nekaj izmed 350 do 400 nedolžnih otrok v starosti od dojenčka do 13 let, ki so jih v začetku avgusta 1945, že v času, ko je že “zasijala svoboda”, prepeljali v Ormož iz zloglasnega koncentracijskega taborišča “Hitlerjev rajh” Šterntal oziroma Strnišče na območju današnjega Kidričevega. Otroke so materam trgali iz rok in jim govorili, da otroke peljejo v neznano, v Sibirijo. Otroci so sicer pripadali družinam nemške narodne manjšine v Sloveniji, ki jih je komunistična oblast nameravala izseliti v Avstrijo. Med njimi pa je bilo tudi veliko Slovencev in Madžarov. Vzrok premestitve je bil prihod delegacije mednarodnega Rdečega križa v Strnišče. Na ormoškem gradu ni bilo nikakršnih pogojev za bivanje, zato so Ormožani in okoličani s skupnimi močmi otrokom uredili bivališče in zanje zbirali živila. Otroci pa so kljub preselitvi na ormoški grad, kjer naj bi vladale boljše razmere, še vedno umirali. Zadnji mali zapornik je Ormož zapustil 22. septembra 1945.

Ormoški grad. Tu je bilo po vojni koncentracijsko taborišče Ozne za otroke.

Raziskana usoda
Usodo teh nesrečnih otrok je raziskal Rajko Topolovec, zgodovinopisec in raziskovalec preteklosti, ter njihovo usodo opisal v pretresljivi knjigi z naslovom Ormoški Petriček (2012), Študijski center za narodno spravo pa je leto prej izdal dokumentarni film z naslovom Ormoški Petriček: Otroci iz koncentracijskega taborišča Ozne Strnišče pri Ptuju, v katerem lahko slišimo osebna pričevanja Terezije Tomažič, rojene Hedl, Huberta Kasperja, Rajka Topolovca in Branka Šumenjaka. Tako v knjigi kot v dokumentarcu je opisano dogajanje v ormoškem gradu med letoma 1941 in 1945, v katerem so bivali in hirali otroci, odvzeti staršem iz koncentracijskega taborišča Strnišče/Kidričevo pri Ptuju. V knjigi je pričevanj še več in so bolj izčrpna: gre za pripovedi sedmih otrok, preživelih taboriščnikov, ki so bili takrat stari med pet in dvanajst let. Zadnje poglavje Ormoškega Petrička vsebuje tudi avtentični pričevanji dveh starih Ormožank, ki sta takrat pripomogli, da v njihovem gradu ni umrlo še več otrok. Trije od teh otrok, katerih pričevanja so bila opisana v knjigi, so bili prisotni tudi na odkritju obeležja umrlim 39 otrokom na ormoškem pokopališču. Slovesnosti so se udeležili tudi nekateri preživeli iz koncentracijskega taborišča Strnišče in njihovi sorodniki ter predstavniki kulturnega, verskega in političnega življenja, med njimi tudi predsednik SDS Janez Janša in Eva Irgl.

Rajko Topolovec je izdal knjigo Ormoški Petriček.

Grozljiva pričevanja
Terezija Tomažič je iz Strnišča do Ormoža potovala z vlakom v živilskih vagonih skupaj s tremi bratci in drugimi otroki. Njenemu starejšemu bratu je pred vkrcanjem v vagon uspelo steči na polje in napuliti nekaj korenja, nato pa so na poti do Ormoža srečali potniški vlak, na katerem je sedela starejša gospa, ki jim je skozi okno vrgla zavitek, v katerem so bile štiri palačinke. Te palačinke in korenje so vse štiri rešili pred prenajedanjem s koruznim močnikom, zaradi česar je v prvih dneh na ormoškem gradu umrlo največ otrok, ki so bili zaradi slabih higienskih razmer tudi polni uši. “V začetku smo dobili toliko hrane, kot smo hoteli, in sicer smo jedli koruzni močnik in kuhan krompir, vendar je imelo to, da se je veliko otrok najedlo do sitega oziroma se preobjedlo, za posledico, da jih je precej, ki so prišli sem oslabljeni, pomrlo. Predvsem so umirali mlajši otroci,” je povedala Terezija Tomažič v pričevanju. Po treh mesecih jih je prišla iskat mama, vendar družine, ko so prišli domov, niso več pustili v hišo, ker je bilo njihovo posestvo odvzeto in podržavljeno. “Razloga, zakaj smo bili v taborišču, nismo nikoli izvedeli, mislim pa, da je bil razlog zaplemba našega posestva, ki je imelo lepo lego in je bilo lepo urejeno,” je še dejala Tomažičeva. Marija Žoher pa je dejala: “Zaradi podhranjenosti mi je v naročju umrl sin. Z grozo se danes spominjam, da so mi na dan v naročju umrli po trije otroci, ki sem jim nadomeščala odpeljane matere. Pokopavali so jih ponoči.”

“Predvsem so umirali mlajši otroci,” je povedala Terezija Tomažič

Streli pod noge
Tudi Franc Hebar je v Ormož iz Strnišča prispel v živilskih vagonih vlaka. Ker je njegova mama prosila starejšo deklico, ki je bila v Ormož poslana za kuharico, naj vsaj malo popazi nanj, je bil pri hrani na boljšem kot številni drugi in je bil nemara rešen smrti od lakote. Franc Hebar se je spominjal tudi, da so nekateri starejši fantje poskušali iz gradu pobegniti, ter tudi tega, da so ujetega ubežnika privezali k drevesu in mu streljali pod noge. Sestri Marjeta Knes in Cecilija Meschnig sta povedali, da so ju v Ormož prepeljali s kamionom. Po njunih besedah naj bi skoraj vsak dan umrl po en otrok, v gradu pa naj bi jih bilo več kot tisoč. Namesto v umivalniku so se morali umivati v koritu za napajanje živine. Dogajalo se je tudi, da je kateri izmed otrok padel v globoko straniščno jamo, ki je bila skopana za zidom gradu, ker mu je na dveh čeznjo položenih tramih spodrsnilo ali se zaradi slabotnosti ni mogel držati za oprijemalno letev. Še ena pričevalka, Matilda Medved, pa je bila v Ormož prepeljana z  bratom in mamo; ker je bil njen brat bolan, so dovolili mami, da ga je spremljala. Hubertu Kasperju, ki ne ve, zakaj so se znašli v taborišču, je ostalo v spominu to, da je v Ormožu za razliko od Strnišča prvič dobil jesti: “Bil je velik prostor in tam smo se otroci najedli. Mislim, da je bila prežganka. Veste, kako je to – kadar tri tedne ne ješ skoraj nič in imaš samo to v mislih, kje boš dobil kaj za jest? Eni so bili tako lačni, da so hoteli juho kar z rokami jesti.”

Naslovnica DVD-ja dokumentarnega filma Ormoški Petriček.

Ledeni eksodus
Kot je ob odkritju obeležja na ormoškem pokopališču v reviji Zaveza št. 91 10. decembra 2013 zapisal Rajko Topolovec, imena 39 umrlih otrok na obeležje niso vpisana, saj naj najdeni vpisi le-teh v cerkveni knjigi pokopov ne bi bili popolni. Trupelca otrok so namreč po izjavah še živečih očividcev v lesenih zabojih iz gradu nosili in jih pokopavali tudi ponoči. Javnost je bila istega leta na predstavitvi Topolovčeve knjige Ormoški Petriček prvič bolj podrobno seznanjena tudi z “ledenim eksodusom smrti”, ko je zaradi neznosnega mraza med transportom v razpadajočih vagonih zmrznilo okrog sto otrok in mater: šlo je za izgon nemško govorečih otrok in njihovih mater iz Slovenije v Avstrijo, piše Topolovec, katerih očetje in možje so do takrat večinoma že končali kje na Pohorju ali v gozdovih in gramoznicah, tudi v Kidričevem. Šlo je za otroke iz mešanih zakonov ali tujih narodnosti in njihove mame, ki so preživeli v komunističnih zaporih, tudi v Strnišču oziroma Ormožu. Prav za novo leto 1946 so jih spet aretirali in prepeljali v Maribor, od koder so jih 6. januarja 1946 v razpadajočih živinskih vozovih odpeljali proti Dunaju. Vožnja je trajala mesec dni, med njo pa je zaradi nizkih temperatur, ki so se spustile kar do -20 stopinj Celzija, in od lakote umrlo okoli sto otrok in spremljajočih mater, ki si zaradi priganjanja in grdega ravnanja Ozne s seboj niso mogli vzeti toplih oblačil ali vsaj odej. Največ zmrznjenih trupel so iz vagonov pometali v Kotoribi na Madžarskem.

Lucija Kavčič

 • xtc

  Ljuden v poduk;Ko so lageraši iz Adolfovih lagrov pristali v Titovih lagrih,so preživeli le te povedali ,da so bili Adijevi v primertjavi z Tito komunističnimi hotel z 3mi zvezdicami.
  Ravno zato so socializmi zlo.

  • macon

   Ja, komunisti so “popravili” kar je bilo po njihovo v Hitlerjevih taboriščih premalo temeljito in v svojih potem še bolj zatirali taboriščnike.

   Edian razlika je bila odsotnost plinskih tuširanj.

   • ZatonMesecnikov

    Plinska Taborišča (6 taborišč na Poljskem, tako imenovana Vernichtungslager/Uničevalno Taborišče) je bilo namenjenih izključno in samo Judom. Slovenski komunist kot Arijec ni mogel priti v ta Taborišča. Drugje (Delovna Taborišča, kamor so pošiljali Slovence, Dachau, Mauthausen, Ravensbrück, Auschwitz I) plinskih celic ni bilo. Največji obrat smrti je bil Auschwitz II – Birkenau. Tam so končali samo slovenski Judje (Moškovičeva družina), Komunisti nikoli niso prišli noter.

   • xtc

    Ki so jih nadomestili s Huda jama sistemom.

  • abc

   Tele opranoglavo belogardistično lahko samo kaj takega izjavi.

   • macon

    Briši na svoj NSDAP/ZZB NOB forum.

    Admin, prosim pobriši zgornje fašistično zmene.

    • ZatonMesecnikov

     Pusti ga Mačon, postavlja vprašanja, spodaj pa je odgovor. Bralci morajo spoznati te stvari.

     • macon

      Ne postavlja nič, ker misli, da vse ve, samo dreka kot so navajeni. Marš vsa banda.

     • ZatonMesecnikov

      naj bralci spoznajo, kakšni so….

   • ZatonMesecnikov

    Abiću, beri kakšne spomine Ljudi, ki so bili obtoženi najprej kot komunisti, potem gestapovski agenti, na koncu pa še kot Informbirojevci, kar na Golem otoku.

    nemška delovna taborišča, kamor so pošiljali slovenske komuniste in njihove simpatizerje, so imela strogo ločene zapornike od njihovih paznikov. Ovaduhov ni bilo, paznike je zanimalo samo delo in disciplina. Najmanj jih je pa zanimal ideološki profil kaznjenca. In niso od nikogar zahtevali revidiranje njegovih stališč.

    Ko so iste osebe pristale na Golem, so zapisali, da je bilo najhuje, kdo je paznik, kdo ovaduh in kdo kaznjenec. vse je bilo pomešano. In največji poudarek je bil na Revidiranju in na ideoloških profilih.

    komunisti so bili namreč mojstri psihičnega mučenja. Ki ga v nemških taboriščih ni bilo. Samo fizična.

    • abc

     Ti si pa preberi pričevanja preživelih iz fašističnega taborišča Rab, kamor so Slovence pomagali lifrati tvoji belčki in domobrančki. Usrane riti fašistične in švabski kolaboranti.

     • ZatonMesecnikov

      Abiću, vprašaj se raje, zakaj so končali na Rabu? zakaj niso Nizozemci, Danci, norvežani končali na otokih?

      Ti povem? Ker se niso šli komunistične Revolucije. Pa tisti na Rabu so potem povečini nedolžni končali tam. Zaradi nekaj Komunističnih avanturistov.

      Če teh ne bi bilo, nihče ne bi prišel na Rab.

     • Miki Miška

      abc pejd na vlak za ussr

     • abc

      Ti ba brž v luknjo, da te Tom ne požre.

     • NoName

      Na Rab so jih pošiljali komunisti z tesnim sodelovanjem z Italijani, kajti kdor se ni želel pridružiti tistim razcapancem v hosto, so jih komunisti prijavili kao za svoje Italijanom in tako so Slovenci končali na Rabu, vse z pomočjo komunistov in titove paravojske.
      Po koncu vojne pa so se lotili drugače in nedolžne Slovence v imenu svoje slavne revolucije pod krinko NOB skupaj z Balkanskimi brati vsepovprek pobijali in plenili njihovo premoženje.
      Domobranci so bili edini pravi borci, saj so se borili zoper komunistično oblast in pred balkansko okupacijo Slovenske dežele, Abecednik nimaš pojma, titeka pa si obesi nad poslo, čeprav bi ga morali že leta 45 na najbližje drevo.

     • abc

      A to ti je ata grimsolin opral možgane. hahahaha ubošček

     • Eddie

      Ma ful daleč ste res prišli domobrančki z branjenjem domovine. Najdlje do Bežigrada, kjer ste z veseljem prisegli Nemcem, hehe. Na to morate biti zelo zelo ponosni. Mogoče pa ima zaradi tega kdo kakšne “moralne” delnice od BMW ali Mercedesa, hehe.

   • xtc

    Samo debil komunističen je zmožen to zanikat.

    • abc

     samo tele belogardistično, nacistično, ustaško, četniško in ostalo sranje lahko trdi, da so bila nacistična taborišča hotel napram petričku in Strnišču.

     • xtc

      Samo kreten komunističen Kučanv -JNA fašističen izjavlja take zapise,preden kozlaš tele še napreje -ŽAL je imel noj sorodnik “srečo” da je bil mobiliziran s strani rdečegošarske bande kot prostovoljec v KNOJ in je vse to lna lastne oči videl in povedal-TOREJ spizdi govno lažnivo komunistično smrdljivo pos***.
      A si razumel pos*** lažnivi?

     • abc

      bla bla bla bla ovca

     • xtc

      Poslušaj govedo zahojeno komunistično.
      Žlatnik-od lani pokojen v 93 letu starosti je vse lepo opisal od Stherrenthala,Hrastovca,Apaškega polja,Radgone itd.
      Torej spizdi govno komunistično lažnivo in to bližnji sorodnik.

     • abc

      A ta ata ti je rekel, da so bila nacistična taborišča hoteli?

     • Miki Miška

      ala nehaj ..sram te bodi kaj se oglasaš

     • NoName

      To kar je komunistična oblast z svojimi podrepniki storila v imenu revolucije Slovenskemu narodu se hitler z vsem svojim dejanji ne more meriti z komunisti.
      Hitler je bil baraba, okupator in kaj vem kaj vse, vendar ga maček, kardelj, tito in ostala komunistična tolpa z svojimi načini mučenj, izživljanjem nad narodom, plenjenjem, ropanjem, požigi, iztrebljanjem in predvsem z lažmi lastnemu narodu popolnoma premagajo.
      Belogardisti so bili Slovenci, nastali zaradi zgoraj naštetega, borili so se proti komunizmu in glede na razkrite zgodovinske dokumente gre to za povsem razumljivo dejanje, ki bi jih danes podprlo več kot 90% Slovencev, torej ne piši neumnosti.

     • abc
     • sloven

      Belogardisti so bili izdajalci, ki so se borili izkljucno proti slovencev.v bistvu ne borili ovajali in izdajali so jih svojim gospodarjem saj ves kot cucki

   • Imperial Commando

    Že veš zakaj je Trump rasist? Si našel še kako fotomontažo na netu?? Ne ti o teletih opranoglavih, poglej se v špegu.

 • totex39

  Grozno kakšne muke so morali ljudje še po vojni doživljati. Njihove potomce pa tega niti malo ni sram, ravno obratno še slavijo jih.

  • Eddie

   Še manj je sram potomcev izdajalcev slovenskega naroda. So prilezli na plan…preveč demokracije očitno škodi.

   • xtc

    Jep!Sploh za one 91 udinjane JNA in Srbijui ter SFRJ-Titu,Kučanu in Rusomsaj se strinjaš?

   • totex39

    Slovenski narod je bil izdan od komunistov, kateri so jih hoteli čimveč odstraniti.

    • sloven

     Pa non stop neko jokanje o komunizmu. Komunizma ni vec mrtev je.vojne ni vec mir je.vas ni sram nenehno sirit sovrastvo. Pridruzili ste se tujcem ,ki so nas napadli ,da ste lahko klali svoje brate.izgubili ste vojno pa se kar tulite.

   • tramal

    Čuj butec .Nemci so pobili okoli sto Slovencev ,ker komunajzerskih banditov ne štejem ,ker so upravičeno crknili.Komunajzerji pa so pobili več deset tisoč zavednih Slovencev.

    • Goran Hvala

     bvahahaha…. se dobr da si biu zravn…

     • tramal

      V celi jugi je umrlo 400 Nemcev.Kaj ti tu ni jasno .Po vojni pomorjene ne moreš šteti.

    • sloven

     Ti si bedak ki se ga da vrtet kot hrcka.objavljajte malo se drugo plat zgodbe o zlocinih okupatorja in njegovih hlapcev ki so pobijali, mucili in izdajali svoje ljudi, za kar niso vredni da jih pes poscije

     • tramal

      Tisto drugo lažnjivo plat ,smo poslušali pedeset let,Od takrat pa prihaja resnica ,katere se bojite kot komunist križa.

     • sloven

      Ce bi se vi drzali krscanskih naukov ne bi sirili sovrastva in izdajali svojih ljudi. Pa niti ne veste za kaj se zavzemate ti nisi kristjan niti domoljub ti si prodana dusa torej si nula

     • tramal

      Zanimivo ,kot komunist in antikrist mi govoriš da nisem kristjan.Soli ti pamet enako mislečim komunističnim bebcem.

     • sloven

      Nisem ne eno ne drugo bebec.komunizma ne maram se manj pa izdaje svojega naroda in hlapcevanje tujcu.

   • Slovenec

    V Sloveniji bo demokracija zaživela šele po izvedbi lustracije.

  • Slovenec

   Ja, razumi kdor more.

 • učko

  Jah, komunistični zločinci pa nam še vedno vladajo. Le kako to ??!!!

  • Franc Šink

   Zato ker je narod neumen.

  • Slovenec

   Naivnost ljudi in pumpanje partijcev brez izvedbe lustracije, je ob pregovornem hlapcevanju Slovencev naredila svoje.

 • Nata

  Sramota !! Se potem čudimo, da je pravih Slovencev tako malo ? Pa še ti služijo samo denarju, za preživetje !! Slovenstvo jim je bolj malo mar !! Pa pravih vzgledov tudi ni . . . .

  • Slovenec

   Točno.

 • Black_hawk

  Komunizem tisočkrat hujši od nacizma.

 • ZatonMesecnikov

  Slovenske Levičarje bolj zanimajo tisti otroci iz irskih samostanov. Tile jih kot Slovenci ne zanimajo….

  Izdajalci in kolaboranti, tumbajo naprej….

 • Janez Kepic-Kern

  DAVID
  je bil pogumen in pameten.
  TUDI “BOG” GA JE POTRDIL – KOT PRIMERNEGA – ZA VLADARJA.
  Mnogi – takih vrlin – verjetno – nimajo ?
  Kaj
  torej delajo – v bližini – “OBLASTI” ? L.R. JANZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  DAVIDOV PSALM
  V
  UMETELNI IZVEDBI
  BATTISTE ACQUAVIVE – S KORZIKE

 • Eddie

  Spet pogrevanje juhe…le od česa bi živeli desničarji in Nora 24, če, če, če …
  …če bi se desničarji že zdavnaj sprijaznili z preteklostjo, bi se že zdavnaj usmerjali v razvoj in kvaliteto življenja….in takrat bi jih mogoče še kdo več volil…..tako pa stalno ena in isto lajnajnje v isti rog

  • marker

   Tudi nasledniki komunistov pogrevajo juho vsakokrat na proslavah neštetih resničnih in izmišljenih dogodkov NOB celo leto.

   • Eddie

    Seveda, Slovenijo in ex Yugo ste od okupatorja osvobodili Beli, Ustaši in Četniki in ne borci partizani. To se ve. O tem piše celi svet, to je javno obelodanjeno. To so bili tvoji, to si ti in v to verjemeš. Ti ne zamerim. Pač imaš svoje prepričanje. ….in nobeden normalen folk ne piše tako bolanih člankov. Ja, so proslave v čast NOB, ampak ne vidim vsakodnevnih člankov, kaj so delali izdajalci slovenskega naroda…izdajali,l itd. O čem več raje nebi, da se slučajno ne poistovetim z tvojo ravnjo miselnosti…

    • Slovenec

     Ali ni jasno zakaj so nastale vaške straže in se pozneje
     organizirale v domobranske
     enote? Zaradi pobojev partizanov po slovenskih vaseh nedolznih Slovencev.

     Kaj pa paktiranje komunistov
     in nacistov do napada Nemčije
     na SZ? Komunisti so celo naučili naciste odpiranja koncentracijskih taborišč in pobijanja drugače mislečih. Kdo je bil torej večji
     izdajalec?

     • Hugo

      Nič niso komunisti koga kaj učili, kar se koncentracijskih taborišč tiče. Ime je povzeto po Arsenio Martínezu Camposu in njegovi – reconcentración. (1895)

     • Eddie

      In zato so hitro prisegli okupatorju za Bežigradom a ne? Da pa jih nebi preveč pekla vest, jih je pa škof še požegnal z sveto vodico. Ker če ti župnik da odpustek, potem lahko delas kar hočeš, tudi izdaš soseda…samo da je v imenu cerkve.

     • samotoje

      Ne, ni jasno. Mit, ki so ga komunisti z lažjo in manipulacijami tkali v narodovo zavest toliko let, je mnogo sprejemljivejši za povprečno pamet kot pa resnica. Heroji niso več heroji ampak zločinci in morilci, Tito ni več odrešitelj, ampak je v resnici zločinec. Dejstva, dokumenti, pričevanja, grozljiva odkritja morišč in kosti, kosti. Kako lahko to sprejme nekdo z linearno usmerjenim umom, ki noče izgubiti svojih “partizanskih pravljic za lahko noč”? Ne more, ker noče. Sprejetje resnice je samo za ljudi z velikim srcem in široko odprtim umom.

    • samotoje

     Če je tvoja raven miselnosti takšna, kot je raven tvojega znanja maternega jezika, potem je vse skupaj na čisti nuli.

     • Eddie

      Ja, takšni kot ti, bi nas izdali zaradi velikih in malih začetnic, ter nas deportirali v taborišče. Naj sosedu krava crkne, a ne?

  • ZatonMesecnikov

   Eddi, dokler se slavi poboj teh otrok in prihod Komunizma na oblast vsako leto Maja kot osvoboditev in ne kot narodna tragedija, bomo upravičeno protestirali….

 • antimur

  Ne razumem, kako ne predre v skisane možgane levaških volilcev, da nekaj ni bilo v redu, komunisti so vse zavijali v skrivnost in strogo konspirativnost, pobijanja na skritih mestih, kamufliranje njihovih grobišč, celo za svojega zločinskega Tita lažejo in spletkarijo s takšnimi podatki kot je rojstni datum te zveri. Kučanistična banda gre po isti poti, že to bi moralo biti dovolj, da si eno bustasto teslo kot je Šarec dovoli, da postavi za ministre takšne katastrofalne osebe kot sta Bratušca in Erjavec, ki so jih volilci jasno odvrgli. Kdaj boste spregledali sramotenje in norčevanje Slovencev od teh zločincev, ki jim je edini namen uničiti Slovence in Slovenijo zaradi svojih ozkih zločinskih pogledov, katere seje največji slovenski zločinec in izdajalec Kučan s svojo golaznijo.

  • Slovenec

   Ljudem je partija totalno oprala možgane, da ne zmorejo razmišljati realno in trezno. Sledi že zgodovinska hlapčevska drža Slovencev.

  • Kju

   Predlagam ogled naslednjih nekaj epizod, iz katerih boš končno enkrat izvedel resnico o ideologiji imenovani komunizem:

   The Deep State’s Cult – Communism:

   https://www.youtube.com/playlist?list=PLIzv8g1mw1OrNdsGDkAFaBdoWYgR5C3IW

 • Olga101

  Danes pa komunistični zločinec Kučan slavi zločinsko NOB in uči Slovence, kaj se sovražni govor! Kaj pa sovražna, zločinska, genocida dejanja njega in njegovih vzornikov?!!!

  • Fogl Veliki

   Izdajalce smo pač kaznovali !!!

   • Slovenec

    Do napada Nemčije na SZ so komunisti in nacisti paktirali,
    malo manj da se niso objemali.
    Kdo je bil potem izdajalec?

    • NoName

     Za komuniste in njihove privržence niso bili izdajalci samo Belogardisti, temveč smo kot zgleda izdajalci v njihovih očeh mi vsi, ki se ne strinjamo z njihovo krvavo ideologijo.

   • NoName

    ti si kaznovan že s tem, da živiš v državi, kjer tvoje razmišljanje ravno ni ljudem po godu:)

 • piko8

  Res mora biti z narodom nekaj hudo narobe, da še vedno voli kučaniatično golazen!!

  • Fogl Veliki

   Tudi Janša je bil komunist…in polovica SDS falange. Enkrat komunist, vedno komunist !!!

   • piko8

    Ti pa BEDAK, zavdno BEDAK!!

   • Slovenec

    Janša je bil kratek čas komunist kot zapeljan mladenič, veliko pa
    je težkih partijcev, ki so mentalno
    pohabili ljudi in si nagrabili ogromno premoženja. Še danes
    hočejo Slovencem soliti pamet.

  • Slovenec

   Veliko jih ima lepe koristi in zapeljani so do konca. Obenem so prežeti s komunizmom, se posebej
   je tu dosti jugovicev.

 • piko8

  Vse ceste vodijo v RIM!!
  Vse sledi pa vodijo v MURGLE, k šefu Mafije milanu kčanu!!

 • tramal

  Komunajzerji bodo imeli še sto let krvave roke in še tristo let bodo vračali pokradeno,toliko so nakradli.

  • Slovenec

   Ne bodo ušli kazni, ki jim jo je pripravil Bog, če se ne bodo
   spokorili in vrnili pokradejo.

 • Fogl Veliki

  Čujte desničarji nevedni… Slovenski zgodovinar Božo Repe v knjigi “S puško in knjigo”… objektivno in celovito prikazuje razmere pred, med in po drugi svetovni vojni, ki so bistveno zaznamovale dogajanja na slovenskem ozemlju. Delo odlikuje relevanten prikaz vzrokov in posledic vojnega nasilja, fenomen in edinstvenost slovenskega partizanskega gibanja, na svoje mesto pa postavi tudi vlogo Katoliške cerkve, kakor tudi pokvarjenih kolaborantov….Kar preberite knjigo…tudi Lucija Kavčič jo naj prebere !!!

  • xtc

   Baje je ta Repe zelo rad pisal na rolice WC papirja,da se uporabniki lažje us*** na prebavo in vsebino.Kaj praviš na to Tunek?

   • Fogl Veliki

    Kaj pravim na to?…Repe ponuja temeljit in dosleden prikaz zgodovinskih dejstev, s katerimi ne nazadnje na laž postavlja manipulativno poceni reinterpretacijo zgodovine, ki smo ji v zadnjih letih vse prepogosto priča v Sloveniji iz strani desnice, zlasti SDS gnoja. Kaj praviš na to xtc?

    • ZatonMesecnikov

     Repe ima nalogo ločiti “grdi komunizem” od “čiste in poštene NOB”. V stilu Rob Roya in Mela Gibsona. Bravehearts. In vse grehe naprtiti Komunistom, Od samega začetka, do konca. Pa sloh ne živim, ampak tistim mrtvim. Pa še to imaginarnim, brez imen in priimkov….

     Z pisateljskimi akrobacijami vrednimi samega Sperans Kardelja dokazuje, da borci ZZB z zločini niso imeli nič.

     Potem pa cepetajo, ker jim ne verjamemo….

     • Fogl Veliki

      Tu se pač gremo patološke anonimne forumske razprave, pa še kaj. Je pa pogosto tako, da se tovrstna agresivnost izzove averzijo oz. mržnjo in se spremeni v nasprotno od pričakovanega. Nihče ne bo verjel vaši desničarski interpretaciji zgodovine !!!

     • ZatonMesecnikov

      #Nihče ne bo verjel vaši desničarski interpretaciji zgodovine !!!#

      verjamem. zato mora nemška organizacija dati zahtevo za identifikacijo 95.000 pogrešanih vojnih ujetnikov po vojni in njihovo usodo. Pa nekaj tisoč staroavstrijcev.

      Potem se bodo pa stvari premaknile tudi za pogrešane Slovence. Slovenec rabi stimulans, največkrat brco v rit, da se premakne… Bo sicer vreščanja, izdajalci, pa kolaboranti. Ampak to je to…

    • xtc

     Kaj pravim?
     Da so komunisti glavna težava SLO nacije z največ nedolžnimi žrtvami na puklu-nobenemu ne Nemcen+Lahom ni ospelo zbrati toliko mrličev na puklu kot Titovi NOB bandi-kako ocenjuješ to?

     • Fogl Veliki

      Ja, Tito in komunisti so potukli izdajalske domobrance, je pa bilo kar precej kolateralne škode.

     • xtc

      Nisem vedel ,da sootroci,starci,ženske in lastniki premožaenja na Štajerskem,Prekmurju in Apaškem polju domobranci to je nekaj novega.
      Tunek? Ne serji!

     • Eddie

      Tudi jaz nisem vedel, da je bil moj oče že v trebuhu partizan, ki se je nato rodil v taborišču, njegova mati in oče pa umrla v njem….verjetno so to vedeli domači izdajalci, ko si jih ovadili…., drugače nebi spraznili celotne Stare Bučke in jih transportirali v logor.

     • ZatonMesecnikov

      Marsikatero vas so spraznili. Pa požgali. Moja prednica, ki je končala v taborišču, pa je znala pokazati na krivce.

      na lokalne Borce, ki so se šli mitinge na vasi….Kljub prošnjam, naj ostanejo v gmajni.

      Zdrava kmečka logika je znala identificirati krivce….

     • xtc

      ????????

  • ZatonMesecnikov

   Repe zagovarja pomor majhnih otrok, na osnovi razredne pripadnosti?

   najde sto izgovorov in okoliščin zakaj. Pomor je pomor Tuppek,,, Z Repetom ali brez…

   • Fogl Veliki

    So se dogajale svinjarije, ne rečem…a če pogledamo šolsko zgodovino, kjer so bili v času Janševe vlade na hitro in brez stroke revidirani učni načrti, učitelji pa se, če je le možno, občutljivim temam izogibajo, do prav grotesknih razprav v medijih. Tu je negativno vlogo odigrala zlasti nacionalna televizija. Nekatere razprave, ki jih je organizirala, so sramota za novinarstvo. Še če bi se to dogajalo v kakšnem bifeju, bi marsikakšna natakarica reagirala in tako razpravo prekinila, goste pa nagnala…Nora24TV je pač skrajno desničarski fake news medij…nacionalka pa me je takrat razočarala.

    • ZatonMesecnikov

     Ne vem zakaj bi bila fake. O teharjih in pomorih tam, sem slišal že dolgo nazaj. Nova samo piše, kar jaz že vem.

     Si RTV upa v udarnem času na Dnevniku dati prispev o mrtvih teharskih otrocih? Pa ukrotiti potem napad na RTV zaradi tega?

     • Fogl Veliki

      Fake so zato, ker zgodovino potvarjajo na svoj pokvarjen, desničarski način.

     • ZatonMesecnikov

      Praviš, da so teharski otroci pomrli v borbi proti fašizmu in za svobodo? Kot je v navadi pri levičarjih?

     • Fogl Veliki

      Pišite kar hočete, dejstvo je, da je bil narodnoosvobodilni boj najpomembnejše in po posledicah najdaljnosežnejše kolektivno dejanje slovenskega naroda v 20. stoletju. Zato danes Slovenci obstajamo. Kapish?

     • ZatonMesecnikov

      To je laž. Koroški Slovenci niso imeli Narodno-osvobodilnega boja, pa še vedno obstajajo.

      Slovenija bi pravzaprav morala postaviti Mussoliniju in Fašistom spomenik. Ker če se leta 1941 ne bi vmešal v vojno in ostal nevtralen in kasneje pravočasno prestopil k zaveznikom, bi danes bila italijanska meja na Vrhniki.

      zato ne bluzi o Komunističnih zaslugah za današnjo Slovenijo. zaslužbni so fašisti. In Mussolini.

     • Fogl Veliki

      Aha…zaslužni so fašisti. In Mussolini. In nacisti. In domobranci, da danes Slovenija obstaja. Vidiš, to je potvarjanje zgodovine. Ko vam jebe mater !!!

     • ZatonMesecnikov

      Zaslužna je Kraljeva vojska leta 1941. Ki je stopila v zavezniško koalicijo. 17.4. je bila zadeva zaključena in Jugoslavija je bila v zmagovalnem taboru. Vse ostalo je bilo odveč, in je prineslo 1 milijon nepotrebnih žrtev.

      Pa še vojn 91-95 ne bi bilo v tem primeru. Pa od komunistov razrušenega gospodarstva.

      To je to. Čisto simpl in racionalno.In ne bi potrebovali nobenih Repetovih kolobocij za pojasnitev stanja.

     • Fogl Veliki

      Zaslužni so pošteni Slovenci, odpor proti okupatorju je pri Slovencih sprostil neverjetne energije… tehnično inovativnost, umetniško ustvarjalnost, pogum in sposobnost za vojaško organiziranje, ki jih od majhnega, v zgodovini ponižnega naroda, vajenega pokornosti in upogibanja, ni pričakoval nihče. Hvala komunistom in partizanom !!!

      PS: Domobranci pa so pač dobili po pički !!!

     • ZatonMesecnikov

      Premalo je bilo te energije, od 6000 ocenjenih Borcev do trenutka, ko je poraz Nemčije bil evidenten. Slovencev je bilo 1,5 milijona. Veliko več je bilo Antikomunistov.

      če ne bi bilo komunistične vojske iz Juga, danes za komuniste in NOB še vedeli ne bi…

     • Slovenec

      Revez zapeljani in naivni…

     • Slovenec

      Bedno.

     • Kju

      Ti nisi Slovenc, ti si ZLOvenc.

      Kapish?

    • centurion

     ANTON PEINKIHER, tebe JANEZ JANŠA moti zaradi tega:
     https://www.yumpu.com/xx/document/read/29277786/izjava-radenko-radojcic-7-dio

    • NoName

     če je Nova 24 fake news, zakaj hudiča pa se potem redno udeležuješ komentarjev na njihovih straneh?
     Zato, ker lahko širiš fake news?

     • Nata

      Seveda. . . . . pa še zasluži zraven.

  • Kju

   Fogl izpod klopotca, zgrešil si lokacijo.

   Zastonj golaž te čaka na partizanskih in partijskih veselicah, bralci tega portala pa berejo tvoje klobasarije iz razloga, da se smejijo tvojemu noremu fanatizmu. Spominjaš na Japonske vojake, ki so 20 let po koncu vojne na oddaljenih otokih še vedno branili cesarja v veri, da vojna še traja.

   Tiste katere s zagovarjanjem partijskih budalaštin prepričuješ v vrednost pregorele komunistične ideologije pa to sploh ne zanima, njim je razlog kolaboracije s potomci komunistov koruptivno okoriščanje na račun drugorazrednih in tvojih kozlarij sploh ne berejo. Žal boš to dojel šele takrat, ko se boš cvrl v peklu.

  • NoName

   hahaha, itak papir kakor splet vse prenese, to lahko tudi sam opaziš v zapisu svojih nebuloz.

 • Slovenec

  A to je bil tako “napredni” in nadvse humani socializem?

 • xtc

  Vsa debata je tukaj brez predmetna.
  Vprašajte se samo tole;”Zakaj je Socialist Adolf” pokuril vse nemške komuniste in socialiste preje kot cigane,kriminalce in na koncu še po dolgem oklevanju prevsem Jude zunaj Nemčije.
  Gre za zanimivo zgodovinsko vprašanje.
  Heh,zgodovina je pač žleht in neprijetna stvar.

  • Fogl Veliki

   Če je to storil “socialist” Adolf…zakaj so potem slovenski domobranci njemu prisegli? Aja, strinjali so se z njim !!!

   • ZatonMesecnikov

    Tudi 80.000 Gorenjcev in Štajercev se je. Z enako prisego. Čeprav ni Adolf (kot piše xtc) nič kuril nemških socialistov in komunistov. Samo in izključno Jude.

   • Slovenec

    Slovenski domobranci, ali jugoslovanski partizani. V sili so domobranci vzeli orožje od okupatorja. Šlo je za preživetje in bile so organizirane enote. Glede
    sporne prisege rajhu, ali samo delovanju pod nemških režimom, o tem naj se izjasnijo še žive priče in zgodovinarji.

    • ZatonMesecnikov

     Pravo ime in pravi konflikt se imenuje Antikomunisti proti komunistom. tako imenuje konflikt zgodovina zunaj Slovenije.

     • Fogl Veliki

      Tako imenuje konflikt zgodovina v zabiti Ameriki… Kapish?

     • ZatonMesecnikov

      Tudi v Nemčiji.

      Citat iz nemške zgodovinske knjige: Vsak, kdor se ni aktivno vključil v komunistično gibanje, je bil označen za kolaboranta in izdajalca.

      Ali komunist, ali pa nič….

   • xtc

    TUNEK?
    NE KOZALJ NEUMNOSTI,KDAJ IN KE SO BILI NA GORENJSKEM IN ŠTAJERSKEM TER PREKMURJU DOIMOBRANCI?
    iZPADAŠ POPOLN IDIOT.
    TUNEK NIMAŠ POJMA KOZLAŠ.

   • centurion

    SDV-jevec, ANTON PEINKIHER se je strinjal
    z JLA okupatorji. In sodeloval.
    https://www.yumpu.com/xx/document/read/29277786/izjava-radenko-radojcic-7-dio

 • Slovenec
 • Vera

  Kar stemnilo se mi je pred očmi , v srcu me stiska ob branju teh resničnih dogodkov ,še po vojni . Kraje poznam, zato mi je toliko huje.Ko sem bila že poročena, mi je o takih grozodejstvih pripovedovala ena gospa, kateri so strica likvidirali na Golem otoku, samo zato, ker se je zavzel za reveže, ki so morali prenašati kamenje iz enega konca na drugega .Preden so ga pokončali je imel še srečo, da je domačim napisal pismo v katerem jim je dal jasno vedeti, da ga bodo ubili,ker je nadrejene prosil, naj bodo bolj milostni.Pismo so njegovi prejeli, njega pa niso nikoli več videli.
  Nič krivi otroci, ženske iz “Petrička ” : Odpustite barabam, saj upam, da se bodo vsi klavci cvrli v peklu !

 • Kju

  Sami dokazi da za takšno ideologijo stoji sam Satan.

  • xtc

   V obleki Tita ,Kučana,Putina Maoa,merckelce,Macrona,Xi -a , itd.

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA

  FOGLA TUNEKA velikega “Bogvekaj” – spodaj
  – na jemljite preveč – resno.

  zadnje čase se namreč – baje
  – prehranjuje
  V GLAVNEM – Z L U K N J A M I sicer odličnega sira – Emmenlalec !

  FOGL TUNEK – BAJE – PRAVI, DA SO L U K N J E SIRA EMMENTALEC – ODLIČNE
  KOT
  HRANA IN DA TE LUKNJE – ZELO RAD – JE.
  Tega,
  da v luknjah od SIRA – NI NIČ SIRA – TEGA
  F. TUNEK – NE OPAZI.
  JE
  KAR ZADOVOLJEN s – HRANO – L U K N J E – SIRA EMMENTALER
  LE
  NEKAM ŠVOH – JE ZARADI TAKE “HRANE”
  A
  KAJ – NAJ UBOGI F.TUNEK – STORI?
  NIČ
  – NE MORE STORITI.
  Njegovi “plačevalci” – mu sira=denarja – ne dajo.
  DAJEJO MU LE OBLJUBE=LUKNJE SIRA=DENARJA.
  tAKO
  SE JE F. tUNEK – SE ZDI – NAVADIL ŽIVETI OD – OBLJUB DENARJA =LUKENJ SIRA.
  ZDI
  SE, DA VES OSLABEL
  – SPODAJ – ZATO
  “TAKO ZMEDENO PIŠE” L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  A F. TUNEK – NIČ NE JAMRA,
  KAR PIŠE – KOT PIŠE

  KONEC ŠALE

 • Janez Kepic-Kern

  ŠE 1X
  DAVID
  je bil pogumen in pameten.
  TUDI “BOG” GA JE POTRDIL – KOT PRIMERNEGA – ZA VLADARJA.
  Mnogi – takih vrlin – verjetno – nimajo ?
  Kaj
  torej delajo – v bližini – “OBLASTI” ? L.R. JANZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  DAVIDOV PSALM
  V
  UMETELNI IZVEDBI
  BATTISTE ACQUAVIVE – S KORZIKE

  https://www.youtube.com/watch?v=_Ay4zHP-G6E

 • Kju

  Če hočete razumeti izvor ideologije imenovane komunizem si oglejte nekaj naslednjih epizod:

  Edge of Wonder – The Deep State’s Cult: Communism

  https://www.youtube.com/playlist?list=PLIzv8g1mw1OrNdsGDkAFaBdoWYgR5C3IW

  V njih boste izvedeli veliko več, kot se vam je o tem izvoru zla sploh kadarkoli sanjalo…

 • John Kovacs

  Zopet lazete.
  Taborisce za otroke ima SDS, ne pa komunisti.
  Da vas ni sram prokleti laznivci??????????

  • marta

   Valter, ali te ni nič sram ?
   Pojdi že spat v tvojo “Mehiko” in ne preklinjaj tule, ker ti nihče nič noče.

   • John Kovacs

    Marta, delate krivico najvecjemu sinu nasih narodov in narodnosti, nesmrtnemu marsalu SFRJ JOSIPU Brozu TITU.
    Sram naj vas bo laznivci.

    • Goblin

     Butl debilni laznivi! Spelji se nazaj v svojo zatohlo jazbino in ne lezi vec na plano, sicer bos predcasno odjebal s tega sveta, peder debilni titoisticni!

     • John Kovacs

      Tito je bil pravi Slovenec čeprav po letu 1945 ni spregovoril slovenske besede. Prefrigan tako kot vsi ob Sotli. Vedel je, da če bo pokazal svojo narodnost, ne bo imel več avtoritete in moči na balkanu . Lahko pišete in govorite kar hočete, vendarle je veliko dobrega naredil za vse narode Juge, malo je le civiliziral divjake. samo je prekratko živel, da bi jih do kraja civiliziral . Slava Titu !

     • Janez Kepic-Kern

      S tem človekom je pa – se zdi – hudo.
      Uboga njegova žena,
      če mora poslušatu tako “bolane” njegove “nakladačine”, J.K,K,KOMENDA

     • John Kovacs

      Moja zena je vesela in srecna.

  • Goblin

   Pazi malo na svoj dolgi laznivi jezik! Lahko se ti pripeti huda nezgoda in bos lasten odrezan jezik pozrl!
   Vemo kdo si in kje zivis.
   Lahko kadarkoli dobis nenajavljen obisk. Verjemi, da se taka zgodba zate ne bo dobro koncala. Si razumel sporocilo?!

   • John Kovacs

    Povej kdo sem in kje [email protected]

   • John Kovacs

    Nas Tito je bil pravi Slovenec čeprav po letu 1945 ni spregovoril slovenske besede. Prefrigan tako kot vsi ob Sotli. Vedel je, da če bo pokazal svojo narodnost, ne bo imel več avtoritete in moči na balkanu . Lahko pišete in govorite kar hočete, vendarle je veliko dobrega naredil za vse narode Juge, malo je le civiliziral divjake. samo je prekratko živel, da bi jih do kraja civiliziral . Slava Titu !

 • ROMAN Naprudnik

  Nekateri se delate norca,žalostno in nekulturno.

 • Goran Hvala

  kaki larifari… same lazi… glih par dni nazaj ste nabijali kako se z otroki prodaja novica.. da te sokira.. se napisal sem da to pocnete sami dnevno… in evo.. spet bogi otrocki…

 • resnicaboli

  za te žrtve komunizma pa ni nobenih spominskih slovesnosti g. predsednik države.

 • John Kovacs

  Koga brigajo ta stara jajca …
  Pise se 2019, ne 1945.
  JA SVET JE KRIVICEN. ODKRILI STE TOPLO VODO…. sedaj to odkritje prodajte na prostem trgu… Vam bo Trump placal 5 centov????
  S PRESTEVANJEM KOSTI NE BOSTE ZMAGALI NA VOLITVAH.