fbpx

Otrok s Petrička, žrtev komunističnega režima, ne bo odnehal: napoveduje pritožbo na zavrženo kazensko ovadbo, saj vztraja, da je Franc Sever – Franta zločinec

Franci Kindlhofer (foto: Veronika Savnik)

Naše tožilstvo je še globoko zasidrano v komunizmu, je razvidno iz vsebine sklepa celjskega tožilstva, zrcali se tudi v načinu izražanja. Kot eden poslednjih akterjev tistega hudega časa je Sever dragocen pričevalec. Tožilstvo mu je z zavrnitvijo tožbe naredilo medvedjo uslugo, saj, če ne bo prišlo do sojenja, bo v očeh svojih žrtev ostal zločinec. Na sodišču bi pa imel priložnost osvetliti svojo dejavnost še iz drugih perspektiv. Mogoče bi lahko ta pritisk nanj tudi ublažil. Zato bom izrabil vse pravne možnosti, da se Franca Severja – Franto privede pred sodišče,” se svojemu boju za pravico ne bo odrekel žrtev nekdanjega komunističnega režima in otrok s Petrička Franci Kindlhofer z napovedjo vložitve pritožbe v prihodnjih tridesetih dneh.

Okrožno državno tožilstvo v Celju je 2. marca s sklepom zavrglo kazensko ovadbo proti partizanu Franci Severju – Franti, osumljencu povzročitve vojnih hudodelstev po 102. členu Kazenskega zakonika, leta 1945 v Teharjah. Na odločitev tožilstva se je odzval žrtev komunističnega režima, otrok s Petrička in podpredsednik Društva političnih zapornikov Franci Kindlhofer, ki je napovedal pritožbo.

Nestrokovno zasliševanje tožilke Simone Kuzman Razgoršek
“Po mnenju tožilstva je bil Sever zgolj udeleženec druge svetovne vojne, ne partizan, kaj šele komunist. Da uživa Franc Sever v sodnem svetu poseben status, kaže tudi to, da se ne govori o policijskem zaslišanju osumljenca, ampak o razgovoru z njim. Mogoče še ob skodelici kavice in kosu tortice. O koncu vojne govori tožilka kot o osvoboditvi, čeprav vsi vemo, da je bil to začetek 45-letne komunistične diktature, katere posledice še danes čutimo,”
je nad potezo celjskega tožilstva razočaran Franci Kindlhofer.

V spominskem parku Teharje od leta 2004 stoji spomenik žrtvam povojnih pobojev. (Foto: STA)

Med drugim se čudi višji tožilki Simoni Kuzman Razgoršek, ki sploh ni izrazila dvoma o besedah, ki jih je izrekel Franta na zaslišanju. Po njegovem tožilka sploh ni izrazila dvoma, če je osumljenec pri zaslišanju sploh govoril resnico. “To je groteska, saj v toku razgovora Sever sam izrazi dvom, če so njegove žrtve, v njemu predloženih dokumentih o zaslišanju, govorile resnico,” se o vlogi tožilke sprašuje Kindlhofer.

Franci Kindlhofer trdi, da je Franta izdal pomembne informacije o dogajanju v Teharjah leta 1945
Franci Kindlhofer je po pregledu ovržene ovadbe ugotovil, da je v njej podano, da Franc Sever Franta ni nedolžen kar se tiče dogajanja v Teharjah po koncu druge svetovne vojne leta 1945. “Franta je izdal važno informacijo, da so bili po njegovi poznejši ugotovitvi ujetniki že pred zaslišanjem obsojeni na smrt. Vprašati se moramo, kako tožilka ni začutila potrebe, da se takšne zadeve razčistijo pred sodiščem? Sever trdi, da je bil prepričan, da bodo vsi zaporniki prišli pred redna sodišča,” ugotavlja.

Kindlhofer meni, da zasliševalci niso opravili svojega strokovnega dela. Med drugim pogreša sledeča vprašanja, ki so jih pozabili zastaviti Francu Severju Franti:

  • Po čem je sklepal, da obstaja za ujete zapornike normalno sodišče
  • Kaj je vedel o obravnavanju ujetnikov na splošno
  • Kako je lahko odločal o ljudeh, ki jih osebno ni poznal, kot sam zatrjuje
  • Med branjem zapisnikov zaslišanj, na kakšen način so ugotavljali, če je zaslišani kriv ali nedolžen
  • Moral bi povedati, česa so bili ujetniki obtoženi in zaradi katerih deliktov so bili obsojeni

Franc Sever Franta (twitter)

Franc Sever Franta je užival v ugodju komunističnega režima. Med drugim je bil tudi direktor propadle letalske družbe Adria. (Foto: Twitter)

Franc Sever Franta je bil izvajalec ukazov komunističnega režima, ki je zavladal ob koncu druge svetovne vojne v Sloveniji
Kindlhofer je ob prebiranju pričevanja Franca Severja Frante podvomil v njegove besede, zato opozarja, kako je Franc Sever Franta ob sebi imel še dva partizana, ki sta bila politična nasprotnika ujetnikov. Kako to, da se mu ob tem ni pojavil dvom o nepristranskosti zaslišanj in kasnejših obsodb, ki so sledile. “Na osnovi česa je imel občutek, da tečejo postopki po vseh pravilih in katerih pravilih? A po pravilih vojnih ujetnikov, a po pravilih pravne države, a po pravilih komunistične partije, a po pravilih zahodnih zaveznikov. Kup neodgovorjenih vprašanj,” ugotavlja o zmotah celjskega tožilstva otrok s Petrička in žrtev komunistične revolucije Franci Kindlhofer.

Otroci s Petrička. (vir Youtube)

Otroci s Petrička. Eden izmed njih je bil tudi Franci Kindlhofer. (Foto: Youtube)

Zasliševalci, ki so naredili razgovor s Franto, so pozabili vprašati, kaj se je zgodilo s 14 posamezniki, pri katerih niso ugotovili ničesar
V ovrženi kazenski ovadbi se bolj pozornemu bralcu porodi vprašanje, kaj se je zgodilo s 14 posamezniki, pri katerih niso ugotovili nobene krivde. Ali so ti posamezniki preživeli ali umrli, se Franc Sever Franta ni izjasnil. “Trdi, da so za 14 ljudi ugotovili, da niso storili ničesar. Ni bil vprašan, kaj se je zgodilo z njimi in kaj se je zgodilo s tistimi, ki niso bili oproščeni krivde. Na splošno trdi, da ni sodeloval pri organizaciji, pripravi ali izvedbi izvensodnih pobojev. Tudi, če je temu tako, je bil del tega uničevalnega sistema. Že na osnovi tega bi moralo tožilstvo vztrajati na sodnem procesu proti Francu Severju, da se stvari razjasnijo,” ob koncu zatrdi Kindlhofer in zatrjuje, da svoje pravice ne bo nehal iskati ter bo v svojem boju vztrajal še naprej.

Luka Perš