Pet let od aretacije dr. Milka Noviča: “Bojim se, da bi me spet strpali v zapor. Tretjič bi bilo prehudo!”

Dr. Milko Novič (Foto: STA)

Mineva pet let od kalvarije, ki se je pričela potem, ko je globoka država dr. Milku Noviču naprtila umor direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika in ga tudi zaprla. Umor, za katerega pet let pozneje po oprostilni sodbi sodnika Zvjezdana Radonjića zdaj vemo, da ga je definitivno zagrešil nekdo drug.  Po obsodbi na 25-letno zaporno kazen in 40 mesecih po krivem v priporu in zaporu, je letos le prišlo do razveljavitve sodbe in nato oprostitve, vendar zgodba še ni popolnoma zaključena, saj se je državno tožilstvo pritožilo. 

Spomnimo. V obrazložitvi oprostilne sodbe je sodnik Zvjezdan Radonjić pojasnil, da je jasno, da dr. Milko Novič v času, ki ga je imel na voljo, ni mogel priti na kraj umora. Ne samo, da ni dokazov, da je kriv, ampak je popolnoma dokazano, da ni storilec, je argumentiral svojo odločitev. Še posebej veliko prahu pa je dvignil, ko je opozoril na številne nedopustne pritiske nanj, ki segajo v sam vrh pravosodja.

Višji sodniki v Ljubljani so decembra 2017 potrdili sodbo iz aprila istega leta, s katero je bil Novič obsojen za umor direktorja Kemijskega inštituta. Oktobra lani sta bili obe sodbi razveljavljeni s strani vrhovnega sodišča in odrejeno je bilo novo sojenje. Ker pa se je tožilstvo na odločitev senata na ljubljanskem okrožnem sodišču, s katero je bil Novič oproščen, pritožilo, je vse na višjih sodnikih, ki lahko sodbo potrdijo, razveljavijo ali pa se odredi vnovično sojenje.

Kljub temu, da so na strani Novičeve obrambe predlagali, da bi, sodeč po razvpitosti zadeve, o njej odločali kje drugje kot na ljubljanskem sodišču, so sodniki na vrhovnem sodišču to zavrnili. Ker je bil primer na ljubljanskem višjem sodišču dodeljen istemu senatu kot na prvem sojenju, je obramba izpostavila prepričanje, da trojica sodnikov ne more soditi nepristransko in neobremenjeno, saj ta že zagovarja prepričanje o tem, kako naj bi bil Novič kriv. Dnevnik poroča, da se bo obramba iz tega razloga obrnila na ustavno sodišče, kjer se bo sklicevala na kršitev pravice do nepristranskega sodišča.

Foto: Demokracija

Novič izrazil razočaranje nad državo
Kljub temu, da bi bil marsikdo v čevljih Noviča upravičeno jezen na sodstvo, je Novič ob izpustitvi na prostost odgovoril, da bolj kot jezo čuti razočaranje nad državo. “Zdi se mi škoda 40 mesecev plus 4 mesecev, ko nisem bil ne v priporu ne doma, pravzaprav. To je za moja leta dolga doba, to so nekako moja zadnja leta aktivnejšega življenja in bo treba na novo zastaviti možnosti.” Pri njem vlada razočaranje nad sistemom, ki dovoli, da se lahko posamezen tožilec nekritično opre na eno stran in pol tiskanega teksta, ki je bil generiran, podpisan, preverjen in poslan s strani neusposobljene osebe. “Na podlagi takega dokumenta me sprocesira do obsodilne sodbe na 25 let.” Ob vsem tem je poudaril, da njegovi bližnji nikoli niso podvomili o nedolžnosti in o tem, da bo pravica dosežena. “Nikoli, hči mi je dala alibi 5 minut do umora in bila z mano doma. Žena je igrala pomembno vlogo pri psihični stabilizaciji, saj se pojavijo krize, ko je človek 24 ur sam s svojimi mislimi. Človek je popolnoma nemočen proti sistemu.”

Novič nam je ob izpustitvi povedal, da ga pravzaprav sploh ne zanima, namesto koga je ves čas sedel. Bolj ga namreč zanima, kaj se je in se dogaja na Kemijskem inštitutu, saj je tam delal skoraj 30 let. Povedal je, da je očitno življenje jemal zelo naivno, saj je hodil v službo, užival v raziskovalnem delu, pri tem pa je spregledal nekaj, kar ga je najprej stalo službe, nato pa izbora kot rezervnega morilca. Namreč, umor dr. Janka Jamnika po prepričanju Noviča ne bo razrešen, dokler ne bodo podrobno preiskani finančni tokovi na Kemijskem inštitutu.

Zaupanje v pravno državo minimalno
Glede na to, da mineva pet let od aretacije, zadeve pa še zdaleč niso končane, smo za komentar povprašali dr. Milka Noviča, ki bo božične praznike tokrat preživel v tujini z družino. “Moje zaupanje v pravno državo je minimalno. Upam, da ne bo tako, a mi pamet govori, da bo vse skupaj peljalo v smeri zastaranja. Težko verjamem v to, da bi se ne vem kaj zgodilo na tej točki, da bodo ugotovili, da je bilo vse skupaj narobe ter da bi razsodili tako, kot bi morali že zdavnaj. Težko verjamem. Še zlasti zato, ker je sam postopek v fazi ustavne pritožbe nad izbiro senata za ponovljeno sojenje. Da je v postopku še vedno kazenska prijava Sabliča zaradi krivega pričanja na sodišču in zaradi aktivnosti, ki jih vodi vdova pokojnega Jamnika preko zastopnika Kuniča.”

Vse te zadeve po prepričanju Noviča kažejo, da ne obstaja veliko volje in želje po nekem hitrem in učinkovitem zaključku, ki je logičen. “Verjetno je sedaj, tega se bojimo jaz in tudi delim mnenje s tistimi na moji strani, torej odvetniki, da bi oprostilna sodba za organizatorje umora pokojnega Jamnika pomenila slab signal in to je ponovitev policijske preiskave. Izkušnje mi govorijo, da pravosodje v tej fazi ne bo naredilo tega, kar bi bo edino pametno in to je hitro in učinkovito potrditi mojo oprostilno sodbo, ki jo je sodnik Radonjić napisal in izrekel.” 

Foto: Arhiv Nova24TV

Rane so hude, vendar jih skuša sanirati ob pomoči družine
“Moram reči, da to kar letos doživljam je prav zrcalna slika tega, kar sem doživljal takrat. Letos sem namreč za nekaj dni v tujini v prijetni družbi tistih, ki me razumejo, ki so me vseskozi podpirali. Obeta se nam čaroben božič, veliko snega. Skušam odmisliti te stvari, ki so se takrat dogajale. Rane so hude, vendar jih skušam sanirati ob pomoči družine. Brez tega ne bi zmogel tega. Mogoče zvezni poceni, a to je živa resnica. Dogaja se mi, da se zjutraj zbudim in sem srečen, ker nisem v arestu. Hude stvari so bile to. Veliko tega sem že absorbiral. Z odvetnikom se o tem veliko pogovarjava. Najbolj se bojim, ampak odvetnik pravi, da je nemogoče, da bi se ponovilo, da bi me tretjič strpali v zapor. Tretjič bi bilo prehudo. Mislim, da bi bilo to drastično negiranje pravne države. Upam, da do tega ne bo prišlo.”

Službe ne dobi
Karkoli se bo zgodilo, Novič po svojih besedah zdaj poskuša zaživeti normalno, čeprav je to izjemno težko. “Letos, odkar sem na prostosti, poskušam dobiti službo, se vključiti v skupnost. Vendar to ne gre, ker službe ne dobim. Prijateljstva, ki so se stkala na inštitutu, mirujejo. Očitno se ljudje bojijo. Bojijo se karkoli reči, karkoli povzeti, kakršnokoli iniciativo sprožiti. V tej smeri razmišljam, se pripravljam in računam, da se nekako preživim. Hvala bogu imam veliko prijateljev, ki mi verjamejo, me podpirajo in se nanje lahko resnično zanesem.”

Hana Murn

 • Nata

  + + + + + Tu vidimo, koliko je v naši državi vreden človek !!
  Stara komunistična fora. . . . . . uničijo te , da rešijo svoje riti.
  Ljudje se bojijo ?? Zanimivo !! V svobodni , demokratični državi se bojijo ??
  Seveda saj ZKS in UDBA še vedno obstajata !! Kaj se ne bi bali ?

  • VERZIFIKATOR

   Draga Nata, človek vsak je kriv,
   človek je niče, je zgolj številka,
   partijska žigosa ga štampiljka,
   človek nič ni, vse je kolektiv.

 • Dragan Krstič

  Hvala bogu da mu ne sodi kakšen pokvarjen ćefur ala sodnik Radonjić.Slovenec mu bo prisodil pošteno kazen.

  • Andrej

   Ti imaš pa pošteno težave.

 • mitja kunstelj

  SDS morilec, Dob te čaka

  • Andrej

   Se močno strinjam. Bravo. Tisti, ki mori in zatira SDS si zasluži Dob.

  • JANEZ GUS

   Ti pederčina si zaslužoš Gvantanamo,ne samo Dob.

 • janko

  Da je človek vsaj malo psihologa oziroma vsak normalen hitro vidi, da je dr. Novič nedolžen!
  Kar počnejo sodniki, ki imajo vsi visoki iq, to, za tako pa moraš biti brezčuten mesar!
  Če se tudi odslej slovenski nevolivci ne bodo zmigali na vsake volitve, potem je naš konec blizu!

  • Anton

   replika: sodniki, ki naj bui imeli vsi visoki IQ, pa je temu res tako?

   sarkazem press

 • montyamp

  DRŽAVA NIMA MAFIJE — MAFIJA IMA DRŽAVO —
  Balkanski bojevnik Martinčić: “Slovenija nima mafije, mafija ima Slovenijo, mafija ima državo”
  https://nova24tv.si/slovenija/ljudje/balkanski-bojevnik-martincic-slovenija-nima-mafije-mafija-ima-slovenijo-mafija-ima-drzavo/

 • Andrej

  Ljubljanski sodniki obsodijo. Ljubljanski višji sodniki potrdijo sodbo. Ljubljanski vrhovni sodniki vse skupaj skenslajo in ugotovijo, da scenarij, po katerem je bil Novič obsojen, ni mogoč. Zdaj bodo taisti sodniki, ki so človeka obsodili na 25 let na osnovi nemogočega scenarija še enkrat sodili. Jasno kot beli dan je, da bodo držali skupaj. Si bodo že kaj izmislili. Vedno se lahko kaj izloči, izgubi, pridobi drugačno mnenje… Taisti sodniki nočejo preusmeriti sojenja drugam, kjer so drugi sodniki. In zdaj naj verjamemo v pravičnost in neodvisnost sojenja? Vse to so vendar jasni znaki krivosodja.

  • dež

   Saj ne bodo sodili, ker ne morejo, nimajo nobenih dokazov. Od kar je Libanonec Stephan v zaporu, zaradi poskusa umora Janeza Plavca in je bil sodnik Radonjić gost pri Možini, je tudi največjim bedakom jasno, da Novič z Jamnikovim umorom nima nič. Sodniki, katerikoli že, bodo zadevo enostavno zastarali.

   • Andrej

    Zastaranje ni znak enostavnosti, ampak nesposobnosti.

 • montyamp

  Žvepleni pritlikavec je šef mlina za pridobivanje kokamešalnega prahu “” KEMIČNI INŠTITUT “” .
  Izdali so ga beli lasje , skurjeni morilski možgani – kopija Al Capone morilske ropotarnice hijenizma in zašćita balkanskih bojevnikov z udbovskim krivosodjem .
  Slovencev bo počasi zmanjkalo , koga bo žveplena murglosrbska banda klala potem ????????????
  ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT — ATENTAT
  K*R*A*M*B*E*R*G*E*R*-S*L*I*V*N*I*K*-G*O*L*U*B*-J*A*M*N*I*K-K*O*K-……………..

 • Van Der Waals

  eklatantno kršenje človekovih pravic… brez kakršnih koli resnih dokazov gre človek v zapor! to je jasno vsakemu povprečnemu državljanu razen rdečih levuhov!!!

 • JANEZ GUS

  Partizansko sodstvo naj se ne igra z nedolžnim človekom.Resnica bo enkrat prišla na dan.Takrat naj rdeča golazen odškodnino poravna iz svojih žepov ali pa murglar osebno.Če se bodo spet igrali okoli Noviča,pridemo na ulico.

 • DOMOVINSKA LIGA

  Sprevrženo da si ena država na vse načine trudi nezakonito večkratno obsoditi ljudi brez dokazov za isto dejanje ki so skregana z vso logiko samo, da ima sodstvo in policija svojo sprevrženo ideološko zadoščenje.

  • JANEZ GUS

   Kako zelo smo se motili leta 91,ko smo mislili,da je Bavconovo revolucionarno sodstno zgodovina.Zdaj vidimo,da ta banda ima nadaljevanje tudi v murgelski državi.

 • odzunaj

  dr. Milko Novič in družina, uživajte lepe trenutke v naravi, lepe praznike ter zdravo, zadovoljno in profesionalno uspešno leto 2020 !

 • odzunaj

  Državljani Slovenije,
  naša naloga v letu 2020 so aktivnosti za spremembe v Sloveniji, za pravično, pošteno in demokratično Slovenijo in v vseh pogledih boljše življenje njenih državljanov. Te vrednote naj bo vodilo vsem državljanom, ne glede na narodnost in druge oblike pripadnosti !

 • xtc

  Definitivno je uspeh Noviča na US pod hudim vprašanjem,saj je US polno Kučanove tolpe,ki bo ščitila Kučan mafijo,ki je v ozadju zahteve zelo verjetno se utegne zgoditi,da bo zadeva ostala na Ljubljanskem sodišču z istimi sodniki,obsodbo in ponovnim zaporom-to je cilj,nato bodo zadevo zopet zavlačevali po instancah zopet do S,ki utegne zadevo potrditi a preden bo zopet ta pot za ESČP odprta bo trajalo vsaj toliko ,da bo Novič umrl v zaporu,potem pa se bo itaq pozabilo v javnem mnenju pa se bo vzdrževalo mnenje ,da je policija in tožilstvo ujelo morilca in sodišče ga je obsodilo,četudi bo kasneje ESČP zadevo sesulo mu to nebo koristilo.
  Zato se naj Novič ne ukvarja z tem kako bo ampak predvsem kako zadevo čim preje ob pomoči BMZ spraviti na ESČP,drugače se mu obeta težka.

 • Antonius

  Slabe izkušnje, ki jih je za seboj potegnila pravosodna Patria se krivosodnim v primeru Novič ne sme zgoditi, zato bodo sedaj isti sodniki še enkrat razsojali, da se znebijo svoje krivde.
  Saj je vendar vsem znano, da Janša toži bivšo tožilko Hrastarjevo in na koncu še sodnico Klajnškovo, ki sta vpleteni v konstrukt in posledično njegovo krivično obsodbo.
  Dvomim, da si bodo dovolili, da bi krivosodnim primer Novič ušel na ESČP. Obravnavali bi ga itak prednostno, ker je obsojeni pritožnik že v zaporu.
  Zaradi tega, kar se nedolžnemu Milku Noviču dogaja, mi je zanj hudo v duši in pri srcu.
  Če bo treba, bom šel tudi zanj protestno stati pred krivosodje.
  Milko, če Si se kaj ozrl po naših komentarjih na Novi, mirne, sproščene, lepe Božično novoletne praznike želim Tebi, Tvojim najdražjim in vsem, ki Te z dejanji in v srcih podpirajo.

 • alojz

  Kaj če bi tožilstvo toliko dela in energije vložilo v primere kraje in podkupovanja. Pa mi bi bili Švica.

 • Andrej Žalec

  Jaz sem prepričan, da ni kriv in da storjenega zločina sam NI MOGEL IZVEST na način, kot so ga opisali v medijih. Dr. Milko Novič, če to berete ali ga kdo od komentatorjev pozna, naj mu pove, da me lahko Milko kontaktira preko FB , ker imam nekaj , kar ga bo zanimalo. Posel, da sem jasen!