fbpx

Podjetni državljani pozor: Vladajoča koalicija vam je zopet zvišala davke

Foto: iStock

“Ni prav, da prestrukturiranje davka v celoti plača gospodarstvo.” Po mnenju Državnega sveta novela zakona gospodarstvu nikakor ne prinaša razbremenitve, ampak zgolj dodatne obremenitve, ki jih naše gospodarstvo nikakor ne potrebuje. Kljub temu je državni zbor danes ponovno odločal o potrditvi novele Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki z začetkom novega leta predvideva zvišanje stopnje davka s 17 na 19 odstotkov. S 56 glasovi za so poslanci potrdili predlagano novelo, na katero je državni svet vložil odložilni veto v začetku tega meseca in tako dodatno obremenili gospodarstvo. 

V Državnem svetu so poudarili, da predlagana Novela zakona o davku od dohodkov pravnih oseb ni pravično razvojna in zmanjšuje možnosti za odpiranje novih delovnih mest. Če bi bila to bolj odločna davčna reforma bi po njihovem prepričanju imela veliko večji učinek na rast BDP-ja zaradi razpršenega efekta na neto plače.

Predlagana novela gospodarstvu prinaša obremenitve
Državni svetnik Milan Lukić je kritično izpostavil prepričanje, da ni prav, da prestrukturiranje davka v celoti plača gospodarstvo. Po mnenju Državnega sveta novela zakona gospodarstvu nikakor ne prinaša razbremenitve, ampak zgolj dodatne obremenitve, ki jih naše gospodarstvo nikakor ne potrebuje. “Če gospodarstva nismo sposobni razbremeniti, ga vsaj ne obremenjujmo,” so dejali.

Po njihovem prepričanju so zvišanje davka na vladi predlagali zato, da bi na ta način nadomestili izpad proračunskih dohodkov, na katerega bodo vplivale dohodninske spremembe. 

Državni sekretar finančnega ministrstva Tilen Božič je na očitke odgovoril, da dvig nominalne stopnje ne bo prispeval k manjši konkurenčnosti Slovenije. Slovenija naj bi po njegovih besedah kazala solidne znake okrevanja, zato je potrebno uspešne gospodarske razmere izkoristiti za pokrivanje primanjkljaja.

Branko Zorman, poslanec SMC, je izpostavil, da je naša stopnja davka od dohodkov pravnih oseb med najnižjimi v EU, zato njegov dvig naj ne bi vplival na investicije. Po besedah Zormana naj bi vlada s svojimi predlogi sledila razbremenitvi dela in kapitala in z davčnim prestrukturiranjem vplivala na oblikovanje bolj prijaznega okolja za zaposlovanje izobraženega kadra.

Koalicijski partnerji skupaj z Združeno levico družno podprli vladni predlog zvišanja davka
Poslanec SD Janko Veber je izpostavil, da dvig davka od dohodkov pravnih oseb zmanjšuje razliko med obremenitvijo kapitala in dela in predstavlja korak v pravo smer. Opozoril je, da je zvišanje davka nujno za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja, saj naj bi novela zakona o dohodnini vplivala na 106 milijonov evrov veliko finančno luknjo. V opozicijski Združeni levici so tako kot v SD predlagano zvišanje davka podprli, ker ne podpirajo “gnilih” interesov kapitala.

V stranki DeSUS so vladni predlog podprli, ker naj bi se zavedali, da je nujno potrebno delati na povečanju sredstev na prihodkovni ravni, s čimer bo mogoče delati na področju odhodkov na področju zdravstva, pokojnin itd. Izpostavili so, da podjetja nižje stopnje na dobiček niso porabile za investicije in za odpiranje novih delovnih mest, zato menijo, da je predlagan dvig davčne stopnje popolnoma smiseln.

Gospodarstvo za nagrado dobi obremenitve
V največji opozicijski stranki SDS so izrazili veliko nasprotovanje predlogu, saj so prepričani da novela vpliva na zmanjšanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in dodali, da je več kot očitno, da se Državni svet veliko bolj zaveda problematike kot pa vlada Mira Cerarja. Marko Pogačnik je povedal: “Namesto, da bi Cerarjeva vlada gospodarstvo nagradila, pa dobi v zameno nagrado v smislu obremenitev.” Po njegovem prepričanju bo imela novela veliko širše posledice kot to misli vlada, saj bo vplival na zaposlene.

Tak korak vpliva na manjšo konkurenčnost manjših, srednjih in družinskih podjetij, ki bodo zaradi predlagane novele zmanjšali stopnjo odpiranja novih delovnih mest, je še povedal Pogačnik. 

Predlagana davčna reforma pravzaprav ni reforma
V stranki NSi so opozorili, da predlagana reforma pravzaprav sploh ni reforma, ampak zgolj davčna razporeditev. Največji problem pa po besedah Jožefa Horvata predstavlja dejstvo, da vlada in koalicija jemljeta denar iz žepa slovenskih podjetij, ki prinašajo upanje za gospodarski razvoj. “Ni prav, da mora gospodarstvo vsakič, ko pride v državnem proračunu do primanjkljaja denarja, le tega financirati na podlagi svojega prizadevnega dela. Ne želimo si, da bi zaradi takih ukrepov morali naši mladi po priložnosti v tujino.”

Poslanska skupina Nepovezanih poslancev je prav tako kot SDS in NSi izpostavila, da bodo s to novelo najbolj udarili po žepu prav majhna, srednja in družinska podjetja, ki ustvarijo največji delež gospodarske aktivnosti in zaposlujejo 70% ljudi in izjavili upanje, da bo vlada spoznala, da ta pot zagotovo ni prava.

N. Ž.