Poglejte odgovor Vlade RS in računanje “po Cerarjevo”: 27 km proge 2. tira zaračuna kot 35 km

Miro Cerar (foto: epa)

Predsednika vlade smo vprašali, koliko bo stal 2. tir. V kabinetu predsednika vlade ne želijo odgovoriti na vprašanje o 2. tiru, natančneje ceni 2. tira, na katerega so po medijski zakonodaji dolžni odgovoriti v roku sedmih delovnih dni. Odgovore je zahtevala tudi informacijska pooblaščenka, vendar kljub temu še vedno niso odgovorili. 

6. odstavek 45. člena Zakona o medijih pravi, da morajo organi medijem poslati odgovor na postavljena vprašanja najpozneje v sedmih delovnih dneh od prejema vprašanja v pisni obliki. Na vprašanja odgovornega urednika Nova24TV Mira Petka in programskega direktorja Nova24TV Borisa Tomašiča so v kabinetu predsednika vlade odgovorili zelo pavšalno in ju kar naprej pošiljali, naj se obrneta na Ministrstvo za infrastrukturo, čeprav so po zakonu dolžni odgovoriti sami.

Po kar treh pozivih informacijske pooblaščenke in po več ducatu izmenjanih elektronskih sporočilih nam slednji še vedno ne želijo dati konkretnih odgovorov o zadevi. Vprašali smo namreč naslednje: “Včeraj ste v oddaji Odmevi izjavili, da je projekt 2. tir transparenten in racionalen. Prosim, če nam odgovorite, koliko bo natančno znašala cena projekta skupaj s ceno financiranja in zakaj zakon predvideva plačevanje za čas 45 let po najmanj 30 milijonov evrov letno, kar znese milijardo 350 milijonov, če se potrebuje manj kot milijarda. Zakaj je predsednik vlade torej izjavil, da bo 1 kilometer proge stal 27 milijonov evrov, kar skupaj znese 729 milijonov evrov.”

Foto: YouTube

Prvo vprašanje je bilo poslno že 31. maja
Prvo novinarsko vprašanje, in sicer o natančni ceni projekta, vključno s ceno financiranja, je bilo Cerarju poslano 31. maja. Ker po sedmih delovnih dneh še vedno nismo dobili odgovora iz Kabineta predsednika vlade, smo poslali še eno elektronsko sporočilo, v katerem smo predsednika vlade opomnili, da je po zakonu dolžan odgovoriti na zastavljena vprašanja ali pa jih je v skladu z zakonom zavrniti. Iz pisarne Mira Cerarja, ki naj bi bil sicer zagovornik pravne države, smo dobili odgovor v obliki kratkega stavka. Nato smo v Kabinet predsednika vlade poslali podvprašanja, na katera prav tako niso odgovorili v zakonsko določenem roku, zato jim je vprašanja posredovala informacijska pooblaščenka. Ta jim je ponovno predstavila zakon, ki pravi, da so dolžni odgovoriti na novinarska vprašanja v celoti in konkretno ter postavila 3-dnevni rok za odgovor.

Vprašanja Miru Cerarju je informacijska pooblaščenka posredovala kar 3-krat in v vseh treh primerih smo dobili pavšalne dvoumne odgovore ali pa molk. Torej na vprašanja, ki so bila Cerarju poslana 31. maja, še danes, torej tri mesece pozneje, nismo dobili odgovora. Lahko nas resno skrbi, kaj ta molk pomeni za našo pravno državo in transparentnost projekta 2. tir.

Foto: Printscreen

Računanje po Cerarjevo
Kot lahko iz zgornjega posredovanega odgovora vidite, se v Cerarjevem kabinetu gredo svojevrstno matematiko, saj ti trdijo, da dolžina proge meri 27 kilometrov, nato pa poleg navajajo, da je od tega 20 km predorov, ki imajo 16 kilometrov servisnih cevi. Teh 16 kilometrov servisnih cevi je po njihovi logiki enakovrednih 8 kilometrom opremljenega predora. Po seštevku 27 kilometrov z 8 kilometri so prišli na vrednost 35 kilometrov in poleg pojasnili, da če se ocenjeno vrednost gradbenih del v višini 960 milijonov evrov deli s 35 kilometri proge, z vrednostjo, do katere so se ti dokopali na svojstven način, dobimo oceno vrednosti enega kilometra proge, ki je 27 milijonov evrov.

Foto: Arhiv Nova24TV/iStock

Vlada navaja le znesek gradbenih del
Marsikoga z zdravo logiko bo zgornja razlaga ocenjene vrednosti popolnoma zmedla, saj je ta v stilu, kot če bi dejali, da bo 50 kilometrov avtoceste stalo 300 milijonov, pri tem pa poudarimo, da kilometer stane 1,5 milijona evrov, kar je nelogično, saj zmnožek 1,5 x 50 znese 75 milijonov evrov in je daleč od zneska 300 milijonov, kolikor naj bi avtocesta po ocenah stala. Ko pa nam očitajo, kam gre teh 225 milijonov evrov, pa v zagovor rečemo, da gradimo šestpasovno avtocesto.

Poleg tega je treba dodati, da so na vladi v odgovoru navedli znesek gradbenih del, pri tem pa ne moremo vedeti, ali je poleg vključena cena projektne dokumentacije in odkup zemljišč, zagotovo pa to ne predstavlja stroškov financiranja, kar kaže na to, da vlada Mira Cerarja nikakor ne želi govoriti o vrednosti celotnega projekta, medtem ko smo sredi kampanje za referendum o 2. tiru. Tovrstno vedenje predstavlja dodaten signal, da bo šlo spet za vrečo davkoplačevalskega denarja brez dna, zato je odločitev na referendumu več kot jasna, in to je zavrnitev nesmiselnega zakona.

N. Ž.

 • cosmosjasnovidec

  Celoten SMC v sodelovanju tovariša “pahorja ter kurćana”so tako ali tako že v naprej pokradli denar namenjen za njihovo izgradnjo 2.tira.
  Torej,če jim je toliko do njega naj vzamejo krampe ter lopate v roke in ga naj naredijo saj za drugo kot za krampanje niso sposobni.

  • Anton

   nazadnje ko je TOVARIŠ,PIONIRČEK Borut Pahor strigel živo mejo, se je sam sebe poškodoval v prst(urezal se je). Toliko o sposobnosti levakov, tako da vprašanje ,če bi jim prepustil možnost rokovanja z lopatami, kaj šele s krampi in ostalimi delovnimi pripomočki kot je motorka. Gozdovi so polni lubadarja, po tleh ležijo še številna drevesa žrtev žledu izpred 3 let, vendar za odpravljanje teh ovir, je potreben usposoben, predvsem pa dela vešč in željan človek kar levaki pravgotovo niso.

   sarkazem press

 • janez zorman

  Sedaj je jasno zakaj smo po “ekonomski svobodi “za Burkino Fasso” !

 • Cenzuriran 4x
 • Antonius

  Da je predsednik slovenske vlade Cerar tat je presenetilo samo tiste, ki so še pred volitvami spregledali njegovo dvakrat zaračunano eno pot. Učitelj je učencem ukradel iz šolske blagajne.
  Zdaj imamo priliko gledati početje tega kleptomanskega zmeneta že 3/4 mandata.
  Pudelj brez ročajev je dal morali nov pomen. Nemoralno je ne ukrasti, če se ti ponudi prilika. S takimi, ki so izkoristili priliko je sestavil svojo vlado. Kučan in njegova forumska golazen imajo radi tega pudlja brez ročajev, ker nam bodo ukradli, če jim bomo na referendumu dovolili priliko.

 • dež

  Od njih ne dobite podatkov zato, ker nič nimajo, razen osi železniške proge iz DPN. Dva ali 3 mesece nazaj je vlada s sklepom spremenila 1 tirno progo v 2 tirno, zato tudi ne morejo nič imeti. Vse kar trenutno počno je odkup zemljišč iz DPN.
  Odkup zemljišč ni bistven, ker bo to strošek v vsakem primeru, ne glede na izbrano traso. Kar se cen projektne dokumentacije tiče, kar je bilo do sedaj objavljeno ima faktor 10 na običajne cene (objavljeni so bili podatki o nekih študijah – po spominu).
  PGD projekt za 2 tir bo mapa, v kateri bo po moji oceni vsaj 30 zvezkov (načrtov). Zahtevajte od njih osnutek PGD pa boste videli, kaj vam bodo odgovorili. In zahtevajte rekapitulacijo stroškov po posameznih načrtih, vsaj tistih ki jih imajo (naj bi jih imeli).

 • Zgornji

  CMERKO = ZBRKO … SAMO ŠE ENI GNILI BRKI MU MANJKAJO … taki, že mal “zarjaveni” … :-P ;-) :-P

 • Kučko pod pručko

  Tiho, ker se boji za svojo nenasitno rit

  Tega, da se je Cmero glede na zastavljena vprašanja zavil v molk in še po treh mesecih ni odgovoril, ne moremo označiti niti za njegovo pregovorno cincanje, mečkanje in mencaštvo. Enostavno pravega odgovora ne upa povedati. To pa zato, ker ve, da tisti, ki so mu vprašanja postavili, niso taki debili, kot je on in njegova nesposobna vladna ekipa in na njegove plehkosti ne bi nasedli.

  Cmero zelo dobro ve, koliko bo stal 2. tir ob startu. Dobro tudi ve, da bo končna cena po vseh dosedanjih izkušnjah, ki jih imamo z murgelskimi kleptomani, najmanj 2 do 3 krat višja. Vse to so preračunali na glavnem štabu v Murglah, kjer si Kratkonogi ob misli na novo napolnjene žepe že veselo mane roke.

  Ker je vrhodni šef udbomafijske bande izjavil, da je obstoj Cmerotove vlade odvisen od drugega tira, se ne smemo čuditi, da se premier tako panično bori za njegovo izvedbo, predvsem pa se boji za svojo nenasitno rit!!!

 • centurion

  Če bi Cerarjev Mirko znal računati, ga ne bi vpisali na pravno fakulteto.
  Naučili so ga pa ZAračunati, tudi dvakrat, po potrebi.

  • Borut Stari

   Ne vem če je tako. Od matematičnih operacij ne uporablja le deljenje. Seštevanje odvzemanje in množenje so v njegovem obsegu znanja.

   • centurion

    No ja, seštevanje mu kr gre.
    100€ + 100€ = 465€, tako nekako.

 • Ryuk

  Njihov odgovor nakazuje na to, da nimajo nobenega predračuna. Ceno drugega tira ocenjujejo tako, čez prst. Približno. Pravzaprav sploh ne vejo, koliko bo vse skupaj stalo.
  Noben podjetnik ne gre v investicijo, če ne ve, koliko ga bo stala, kakšno stopnjo donosa bo z njo dosegel, kdaj se bo investicija povrnila…

  • Borut Stari

   Kaj ste tečni in sprašujete koliko kaj stane. Naj stane kolikor hoče. To znamo izvesti še iz maršalovih časov. Referendum bo zaradi prenizke udeležbe ali nedosega potrebnega števila glasov padel in postali bodo tako naši legalni roparji. Prebrisano dobijo v roke legitimnost kot vedno.

   • dež

    Gre za tipičen primer vladanja “Po pravu” v socialističnih sistemih namesto “Vladavine prava” v komunističnih (James Buchanan). O tem je nedavno v svoji kolumni pisal Steve Pejovich v Reporterju.
    Si nekaj izmislijo, nato sprejmejo poseben zakon, ga potrdijo v parlamentu in je vse zakonito. V kolikor kdo ne glasuje po njihovih željah, jih dobi po prstih (npr. Magajna).
    Če se kdo pritoži (Magna Steyer) pošljejo delegacijo, da se dotičnega vpraša, za koliko se je pripravljen premisliti. Če ne razume vprašanja, mu pri odgovoru malo pomagajo.

  • Borut Stari

   Ni jim treba vedeti. Proračunska malha nima dna. Če pa že, se pa zapufajo. Nič novega.
   Ko se dobro premisli na podlagi resnih debat in študij o finančni kostrukciji drugega tira je popolnoma jasno, da projekt ni zrasel na Cerarjevem zelniku. Tega, tudi s pomočjo ostalih priklopnikov, ni sposoben. V ozadju je mafija, ki ima svojo državo in si enostavno odpira po TEŠ 6 nov bankomat. Če bo večina ZA ali prenizka udeležba, se bo v proračunu RS odprla za mafijo “druga pipa”.

 • xtc

  Cerar kaže;dobra vaga v nebesa pomaga pa levaki imajo ob tem še polne žepe.

 • Borut Stari

  Cerar bi lahko odgovoril tako: ” 2. tir bomo zgradili. Pa naj stane kolikor hoče”. Socializem si, da bi deloval, denar sposoja v tujini. Za 96 milijonov so pred dnevi prodali državnih obveznic. Pufanje deluje s polno paro.

 • sloustava

  Cerar, prosim te, poglej se v ogledalo in se vprasaj: sem to jaz, Slovenec? Tako zelo delati za lobije , lopove, golobice, kucane, pedre, je, ne samo abotno, je NEVREDNO cloveka.

 • KIKI

  Cerar je v ceno 2 TIR vklakuliral še dodatne ovinke v njegov vedno odprt žep!

 • Poslušajte tole, da vam bo bolj jasno:
  https://www.youtube.com/watch?v=xzquEgmEEp4 Tema dneva dr. Jožet Duhovnik o 2.tiru

  • totex39

   Dobra oddaja, vendar za tak projekt Cerarjev klan nasprotuje, kajti mu ne prinaša dodatnega denarja v njihove žepe. Z eno besedo vladajo nam lopovi nesposobni.

 • antimur

  Ta banda Cerarjeva je že tako auszglajznjena in prepričana v svojo moč, da si dovoli ne samo več kot očitnega ropanja po Sloveniji, od drugega tira, NLB, Magne, razjebanega sodstva in medijev, zdaj si dovolijo celo razbijati po parlamentu (Šerganka), če si kdo dovoli samo podvomiti v njihova kriminalna dejanja, izjavljati totalno butaste in žaljive izjave najbolj butastega poslanca Möderndorferja, kršenje Ustave RS, zakonov in pravilnikov, kar si z veliko mero dovoli celo predsednik parlamenta Brglez itd. Za vse to pa je kriv slovenski zločinec št.1 Kučan in njegova smrdljiva levofašistična golazen, ki se nenehno nelegalno vmešava v demokratične procese ( od volitev, do nameščanja svojih banditov na vsa ključna mesta v državi). Torej je zadeva kristalno jasna, kje je potrebno začeti s čiščenjem.

 • Anton

  o 2 tiru je bilo prelitega že toliko črnila, povedanega toliko takih ali drugačnih besed, izpostavljenih toliko tehtnih argumentov proti in manj tehtnih ZA, da bi moral že vsak razumen državljan SLOVENIJE, oditi z veseljem na referendum, dati svoj glas PROTI tej kleptomalni, skorumpirani, lažnivi najbolj “etični in moralni” vladi do sedaj.Ne bom še enkrat ponavljal argumentov PROTI , ker sem jih že izpostavil večkrat, tudi tu gor, lahko pa rečem, samo še nekaj, ne gre zgolj za nas, gre predvsem za naše otroke, ki bodo morali nositi breme naših nepremišljenih potez.

  sarkazem press

 • Oregon

  prosim če lansirate med ljudi, ker zgleda da si nihče ne zna zračunat, da jih malo spametuje in da gredo na referendum in zavrnejo to svoinjarijo kradljivo: 1 meter proge bo stal 50.000 evrov!!! M iro prosim če lahko narediva popis del, da vidiva kako se pride do 50.000 evrov/meter proge!!!

 • Franjo Trojner

  Lažnivi hoštapleri ropajo državni proračun, odrežejo si velik del kolača samo zase, vozijo prestižna pregrešno draga protokolarna vozila, celo mastijo se na naš davkoplačevalski denar imajo se za vsemogočne in nedotakljive, zraven pa nam malim, delovnim državljanom non stop solijo pamet z svojimi narcisoidnimi samogovori in za kazen vedno znova nabijajoše nove in nove vedno večje davke. Sam pohlep in sladostrašništvo jih vkup drži.V toti mafijski državi so se še akademiki prodali za pest cekinov/dodatke za pripravljenost, kaj od take države lahko še sploh pričakujemo? Alarmanten problem v naši družbi je že skoraj nasilno utrjevanje levega enoumja. Danes se javnosti vsak dan trobi zlagana leva propaganda, vsi drugačni pogledi se v kali zatrejo ali ostro, sovražno napadejo, kar pomeni konec prularizma, zdrave debate, torej svobode govora in na koncu zelo verjetno tudi konec demokracije. Še posebej me žalosti, da se SAZU/SLOVENSKA AKEDEMIJA ZNANOSTI, med vsem ostalim tudi največja moralna avtoriteta v državi odločno in z jasno izraženimi stališči ne vključuje v javno debato takrat, ko je to zdravo za razvoj države, družbe in takrat, ko je to nujno potrebno, da ohranimo nek civilizacijski nivo z zahodno napredno
  civilizacijo..Ne bi želel verjeti, da je tudi med akademiki sla po denarju čisto prevladala nad načeli. Mnogi v naši državi so načela in s tem ves svoj ugled prodali za denar in to je glavni razlog za nedelujočo pravno državo in s tem posledično klavrno propadlo tranzicijo. Da je problem z moralno avtoriteto pri nas v Sloveniji problem, se vidi tudi po tem, da je ta tudi za aktualnega predsednika vlade preveliko breme, zato se ji je sam javno odrekel, kar je škandal prve vrste. Na vso etiko, moralo, zakonodajo in interne predpise so se požvižgali tudi vsi tisti vrhunsko izobraženi bančniki, ki so se v spregi z prav tako izobraženimi gospodarstveniki, direktorji podjetij in politiki povzročili gromozansko bančno luknjo. Do pičice enako je z TEŠ 6 ponovno je akademska sfera in politiki zavozila projekt, da je pri tem nekaterim močno dnar letel v žepe danes tudi ni več skrivnost. Vsi ti škandali v zdravstvu nam govore, da imajo nekateri zdravniki problem tako z Hipokratovo, kot Ženevsko prisego, kot z etiko, moralo in tudi veljavno zakonodajo in internimi predpisi pri naročanju materiala, tudi nekateri zdravniki so načela prodali za denar. Berem o krivosodju, o pijanih sodnicah, pol zopet nekih drugih, ki paradirajo na zasebnih zabavah z totalitarnimi simboli itd. Ma vsi sami izobraženci??????? Kot absolutni vrhunec nemorale so se nam dogodili celo bulmastifi! Berem, da med nekaterimi kulturniki hara kokain, alkohol , orgije vseh vrst, skratka sladostršništvo. Dekadenca se je zažrla med izobraženo elito. Družba, ki ima problem z moralo in etiko nima prihodnosti vse poti vodijo v propad. Pri nas je pohep po materialnem izobraženo elito privedel do nepredstavljivega bogatstva in s tem neomejene moči, vso to preobilje je povzročilo razkroj vseh njihovih vrednot, posledice njihovega ravnanja se kažejo v nepravni državi in propadli tranziciji, kar pomeni, da je tako dražava, kot družba začela drseti v propad. Tudi umetniki so se prilagodili nastalim razmeram hrepeneli so po novih vrednotah, včasih so hrepeneli po lepem in čistem, a danes vse bolj izražajo odpor do razuma, sami nsjbolj predstavljao človekovo razdvojenost in v svoja dela vedno bolj vključujejo motive bolestnega, celo opolzkega. Naša družba ima problem, SMRDI PRI GLAVI! Prav zaradi tega spoznanja mora kritična javnost, torej vsi pošteni ljudje prenehati gledati vstran in molčati, kot začetek je potrebno masovno oditi na volišča in izvoliti na pomebne položaje v državi poštene ljudi. Zato si sam želim, da bi na naslednjih predsedniških volitvah in nato parlamentarnih na površje prišli ljudje kateri nam bodo lahko v prav
  vsem za vzor in bodo vso svoje znanje in izkušnje usmerili v dobrobit države in državljanov in ne samo za svoj žep, kar počnejo vsi ti levi salonski politiki danes v spregi z nekaterimi podkupjivimi akademiki.

 • stajerc5

  OBJAVA ZA REFERENDUM!
  Ker se nihce pri NOVA24 ne spomni, da bi pomagal do uspeha pri referendumu, vam (predvsem zaposlenim in-ali zivecim)v tujini prispevam zelo vazno obvestilo, ker je danes zadnji dan moznost zacetka postopka glasovanja na referendumu!!! ZADNJI DAN; SAMO DO 24-te URE!!!!!
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………..
  O gradnji drugega tira bomo Slovenci odločali na referendumu. V pomoč smo pripravili nekaj osnovnih tehničnih vprašanj o poteku glasovanja.
  1. Kdaj je referendum?
  Referendum bo v nedeljo, 24. septembra, od 7. do 19. ure.
  2. O čem boste odločali na referendumu?
  Na referendumu boste odločili o potrditvi (ZA) oziroma zavrnitvi (PROTI) zakona, ki ureja pogoje in način izvedbe investicije v izgradnjo drugega tira železniške povezave na odseku Divača–Koper, upravljanje in gospodarjenjem z drugim tirom kot javno železniško infrastrukturo, družbo za razvoj projekta drugega tira, pribitek na cestnino na nekaterih odsekih cestninskih cest in takso na pretovor v koprskem tovornem pristanišču.
  Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev (PROTI), ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev. Prevedeno v poljudni jezik – PROTI mora obkrožiti več kot 340 tisoč volivcev.
  3. Kako glasujete?
  Če boste na referendumsko nedeljo doma, glasujete na volišču, kjer ste vpisani v volilni imenik. Potrebujete osebni dokument.
  4. Kako glasujete predčasno?
  Predčasno lahko glasujete le na tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere ste vpisani v volilni imenik, vendar ne prej kot pet dni pred dnevom glasovanja in ne pozneje kot dva dni pred dnevom glasovanja. To pomeni, da lahko v referendumskem tednu glasujete v torek, sredo in četrtek od 7. do 19. ure.
  5. Kako glasujete v drugem okraju (denimo Mariborčani v Ljubljani)?
  Če želite glasovati zunaj svojega okraja, morate državni volilni komisiji sporočiti do 20. septembra, da želite glasovati na voliščih OMNIA. Pazite, ni vsako volišče OMNIA, seznam je dostopen tukaj.
  Za glasovanje zunaj svojega okraja je treba izpolniti ta obrazec. Podpisan obrazec je treba do 20. septembra poslati
  po e-pošti (skenirano zaradi podpisa) na e-naslov [email protected],
  po faksu na številko: +386 1 43 31 269,
  po pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenija.
  6. Kako glasujete zdomci, začasno v tujini?
  Zdomci, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, lahko glasujejo po pošti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu. Vendar pa je treba o tem do 8. septembra do 24. ure obvestiti državno volilno komisijo (DVK). Pozor, do te ure mora biti obrazec že pri DVK! K sreči lahko obrazec pošljete po elektronski pošti, vendar ga morate natisniti, podpisati in skenirati.
  Obrazec je na voljo na povezavi.
  Podpisan obrazec pošljete lahko po:
  e-pošti: [email protected]
  faksu: +386 143 31 269
  pošti na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenija.
  Če želite glasovati na diplomatsko-konzularnem predstavništvu, prej preverite, ali na predstavništvu v vaši bližini sploh poteka glasovanje. Seznam je dostopen tukaj. Po tem, ko boste sporočili, da to želite, ne boste prejeli več nobenih obvestil, ampak boste vpisani na seznam. Na referendumsko nedeljo greste na predstavništvo (referendum na teh poteka od 9. pa le do 17. ure) in glasujete.
  Če ste izbrali glasovanje po pošti, boste po pošti tudi dobili glasovnico, ki jo izpolnete in v priloženi kuverti pošljete nazaj. Naslov bo napisan na kuverti. Glasovnico je treba poslati nazaj najpozneje en dan pred dnevom glasovanja.
  7. Kako glasujejo izseljenci, torej volilni upravičenci brez stalnega prebivališča v Sloveniji?
  Za izseljence velja enak postopek kot za zdomce (prejšnji odgovor), le obrazec o nameri je drugačen. Dostopen je na povezavi.
  8. Kako glasujete po pošti v Sloveniji?
  Če živite v Sloveniji, ne morete po pošti glasovati le zato, ker vam je tako najbolj udobno. Da glasujete po pošti, morate biti:
  v priporu, zavodu za prestajanje kazni, v bolnišnici ali v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo,
  invalidi.
  Postopek je enak kot za glasovanje po pošti iz tujine (6. in 7. odgovor), le da je rok za oddajo namer 13. september do 24. ure. Obrazca in podrobnejša navodila so dostopna tukaj.
  9. Ali lahko glasujete po internetu?
  Ne, to ni Estonija …

 • Anton

  primer v Nemčiji

  Hitrostna linija Nurnberg-Erfurt (v gradnji, novi del, ki bo obratoval od decembra 2017, 107 km nove gradnje in 83 km nadgrajene proge, dve progi, veliko mostov in predorov, maksimalna hitrost 300 km / h): 5,3 milijarde EUR = približno 28 milijonov EUR na km (dvotirna) dolžine

  Nova linija Hamburg / Bremen-Hannover (v fazi načrtovanja, 98 km nove gradnje plus 27 km nadgrajene proge, dve progi, na precej tleh, maksimalna hitrost deloma 300 km / h, deloma 160 km / h): staro 1,3 milijarde evrov / novejša ocena tretje stranke 4 milijarde € = približno 10 milijonov do 32 milijonov evrov (odvisno od ocene, ki jo izberete) na km (dvotirna) dolžine

  Če na ceno pri nas /km pliva geološki dejavnik-Kraški svet, zakaj potelj ne prisluhnejo ostalim različicam , ki potekajo po bistveno manj zahtevni trasi, Tako bi se stroški/km po mojem mnenju bistveno zmanjšali.

  sarkazem press

 • Pezde

  Obupani levuharski mediji že “nažigajo” in razpihujejo zadevo z
  Mariborskim nadškofom, ker bi radi nabrali politične točke za drugi tir.
  Prav tako prehvaljujejo Cerarjevo vlado, da nas je potegnila iz krize,
  čeprav ni imela blage veze s pridobivanjem poslov iz tujine na račun izboljšanja globalnega gospodarstva v EU. Ampak vse to jim ne bo prav nič pomagalo. V naslednjem mandatu bodo ostali
  brez vladavine in brez denarja.

 • Olga

  Očitno so vsi, ki jim matematika oziroma računstvo ne gre, končali na družboslovju!

  • in dobili službo v medijih, JU ipd..

   • Anton

    in nam solijo pamet

    sarkazem press

 • Pepino

  Miro, še enkrat v 1. razred, da se boš naučil seštevanje, odštevanje, množenje in delenje. % so za tebe prevelik zalogaj! Če pa zavestno lažeš, zavajaš ljudi, pa bi te moral ata po ustih. Tega mati ni počela, zato pa si tak kot si.

  • Vera

   Nekdo je v svojem komentarju zapisal , da bi bil obisk Cerarja v prvem raredu napaka , ker edino v razredu s prilagojenim programom , mu baje lahko pomagajo . Ja takega učenjaka ste nam izvolili, ki ne zna niti osnovne matematike .