Poglejte ta video: Nervozen Počivalšek ni vedel, da je Špela Kučan hči Milana Kučana

Foto: STA

“Jaz sem za to, kako je ta gospa povezana, izvedel šele od vas,” je gospodarski minister Zdravko Počivalšek komentiral imenovanje Špele Kučan, hčerke Milana Kučana, na mesto ekonomske svetovalke na stalnem diplomatskem predstavništvu OZN v Ženevi. “Očitno ima napačen priimek, zato je to problem,” je še pristavil.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na novinarski konferenci hitel pojasnjevati, kako je prišlo do bizarnega imenovanja profesorice španščine Špele Kučan na pomembno diplomatsko mesto, kjer so potrebne nesporne kompetence iz gospodarstva in/ali diplomacije. Do imenovanja je prišlo po notranjem razpisu na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, na katerega sta se prijavili dve kandidatki, predpisane pogoje pa sta izpolnjevali obe. Na vprašanje, kakšne reference in izobrazbo je imela druga prijavljena kandidatka, Počivalšek ni hotel razkriti, kljub temu da bi lahko na tak način ovrgel sume o očitanem nepotizmu v državni ustanovi.

Minister Počivalšek: Špela Kučan je reference pridobila na delu
Počivalšek je na vprašanje, na podlagi kakšnih referenc je bila Špela Kučan imenovana na pomembno diplomatsko mesto, odvrnil, da je izkušnje pridobivala na gospodarskem ministrstvu. “Gospa je bila zaposlena deset let na Uradu za intelektualno lastnino, dela na mednarodnem področju, se pravi, da skrbi za stike s svetovno organizacijo za intelektualno lastnino. Dela tudi z evropskim patentnim uradom, tako da je v teh desetih letih na našem ministrstvu imela dovolj izkušenj na področju potrebnih ekonomskih zadev,” je medlo pojasnil Počivalšek in s tem ponovno potrdil, da Špela Kučan s področja mednarodne trgovine nima prav nobenih izkušenj.

Minister je sicer zelo previdno odgovoril, da je bila kandidatka izbrana na podlagi tega, ker izpolnjuje vse z razpisom zahtevane pogoje, in ne, ker so na ministrstvu izbrali najboljšo možno kandidatko.

Špela Kučan bo zasedla delovno mesto, ki je bilo nazadnje zasedeno pred tremi leti, 1. 1. 2013. Vmes so bile delovne obveznosti tega delovnega mesta razdeljene na ostale zaposlene, sedaj pa so se očitno odločili to delovno mesto ponovno zapolniti. Pred tem sta na omenjenem delovnem mestu službovala Dušan Vujadinovič in Grega Kumer.

Meteorski vzpon: Od urednice do diplomatke
Pretekli teden smo razkrili, da je gospodarsko ministrstvo hčerko zadnjega šefa slovenskih komunistov imenovalo na pomembno diplomatsko mesto, za katerega pa nima prav nobenih izkušenj niti primerne izobrazbe. Preden se je zaposlila na Počivalškovem ministrstvu, naj bi delala v nekaterih nevladnih organizacijah, zadnja leta pa je službovala na Uradu RS za intelektualno lastnino.

Njene delovne obveznosti so zadevale urednikovanje na spletnem portalu, zaradi česar je omenjeni urad in gospo Špelo Kučan doletela preiskava s strani pristojnega inšpektorata, saj spletni portal urada ni bil prijavljen v razvid medijev, kot predpisuje Zakon o medijih.

Žiga Korsika