fbpx

Policijsko združenje Sever in Lipičevi veterani trdijo, da TO ni bila nikoli razorožena

Ladislav Lipič (Foto: STA)

Navkljub zgodovinskim dejstvom veteranski združenji Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) trdita, da do razorožitve Teritorialne obrambe ni nikoli prišlo. Omenjeni veteranski združenji, ki sta blizu politični levici, namreč menita, da je prišlo le do poskusa razorožitve, ki pa po njihovem ni uspel. Prav tako so zavrnili datum nastanka Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ), saj ta po njihovem ni nastala maja 1990, kot pojasnjuje glavni organizator MSNZ Tone Krkovič, temveč pozneje.

Veteranski združenji Sever in ZVVS sta pripravili novinarsko konferenco, na kateri so njuni prestavniki več kot uro in pol pojasnjevali svoja stališča o osamosvajanju, razorožitvi TO in vzpostavitvi Manevrske strukture narodne zaščite.

“Jasno in odločno odgovarjamo na potvarjanja, neresnice in pollaži ter zavračamo gnusen jezik ter sovražni govor, ki se pojavlja v teh dneh,” je razloge za sklic novinarske konference pojasnil predsednik združenja veteranov Ladislav Lipič, sicer med drugim tudi nekdanji svetovalec za obrambna vprašanja pri prav tako že nekdanjem predsedniku Slovenije Danilu Türku. Po Lipičevem mnenju do razorožitve TO ni nikoli prišlo, prišlo je le do poskusa, ki pa ni uspel. Kljub temu jim je TO namreč uspelo oborožiti in braniti Slovenijo.

Orožje je bilo shranjeno na različnih lokacijah
Nekdanji občinski sekretar zveze komunistov na Gorenjskem in nekdanji podpredsednik ZVVS Janko Stušek je dejal, da se iz dogodka dela prvovrstno politično sceno. “Drži, da niso vsi imeli orožja, vendar se je to porazdelilo z drugih območij, kjer je bilo orožja več,” je pojasnil in dodal, da jim je kljub temu uspelo oborožiti 35.000 vojaških obveznikov.

Beznik: MSNZ je bila meseca maja zgolj v Krkovičevi glavi
Član združenja Sever ter nekdanji vodja centra za usposabljanje posebnih in vojnih enot policije Vinko Beznik pa je zavrnil navedbe Toneta Krkoviča, da je prišlo do ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite maja 1990, saj so morale njegove enote v tistem času zavarovati območje v Gotenici in Kočevski Reki, kjer je imela JLA orožje. “Nikjer ni bilo nobenega vojaka, razen nekaj pripadnikov TO,” meni Beznik, ki pravi, da so bile prve enote MSNZ organizirane šele avgusta in septembra.

Prav tako se je Beznik postavil na stran takratnega predsednika predsedstva Milana Kučana, za katerega je dejal, da ni bilo o njegovi lojalnosti nobenega dvoma. Za skupino osamosvojiteljev ter članov VSO pa je jezno zabrusil, da “ta skupina oseb” zanj “že dolgo ne obstaja več”.

Kdo tukaj zavaja?
Udeleženci novinarske konference so še dodali, da so Krkoviča večkrat pozvali na strokovne razprave, vendar se jih ta ni udeležil. Prav tako so komentirali zbornik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), saj naj bi bili v njem prikazani selektivni dokumenti, združenje pa da še dodatno potencira tisto, kar so njegvi predstavniki zapisali v ovadbi zoper Kučana zaradi veleizdaje.

M. P.