fbpx

Posilstvo postaja trivialno – za 200 evrov podkupnine tri leta kazni, za posilstvo eno leto

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

V zadnjih dneh je v javnosti precej zaokrožilo poslansko vprašanje poslanca SDS Vinka Gorenaka, ki ga je postavil pravosodnemu ministru Goranu Klemenčiču. Gorenak je ministra spraševal ali se mu ne zdi minimalna kazen za posilstvo prenizka Ta namreč v Republiki Sloveniji znaša zgolj eno leto. Gorenaku se zdi, da bi morala minimalna kazen za posilstvo znašati vsaj pet let. 

“Slovenska policija je po dostopnih podatkih v letu 2013 obravnavala 43 posilstev in 10 poskusov posilstva, mnogi primeri pa ostanejo skriti, saj žrtve molčijo, jih je strah ali pa so premalo ozaveščene in ne prijavijo kaznivega dejanja. Slednje je pogosto predvsem, kadar pride do posilstva znotraj partnerske zveze,” je bil v svojem vprašanju jasen Gorenak.

Zakaj je kazen za posilstvo prenizka?
Gorenak v svojem poslanskem vprašanju pojasni tudi zakaj je, po njegovem mnenju, kazen za posilstvo prenizka. “Storilec pri kaznivem dejanju posilstva žrtev zaznamuje za vse življenje, zato me zanima, zakaj se spodnja meja dolžine zaporne kazni ne poviša na 5 let oziroma ali se pristojnemu ministrstvu zdi ustrezna dolžina kazni, ki jo predvideva zakon, in ali razmišlja o povišanju le-te,” sprašuje poslanec SDS Gorenak.

Dejstvo je, da je posilstvo eno najgrozovitejših dejanj, saj gre za napad na telo in na tisto najbolj osebno. To je naša intima in spolnost. Pri ljudeh, ki se tega zavedajo, je lastno telo, sploh pa spolni organi, tudi duhovna kategorija. Posilstvo lahko pusti najhujše rane, s katerimi mora žrtev živeti celo življenje. Te rane pa so tako duhovne, duševne, kot telesne narave. Kot kaznivo dejanje, ki pusti posledice pri vseh treh kategorijah, ki nas delajo ljudi, je posilstvo popolnoma premalo kaznovano. 

Poslanec Gorenak je ministra Klemenčiča vprašal tudi: “Ali so storilci kaznivega dejanja posilstva deležni obvezne in redne psihiatrične obravnave v zaporu?” Pomembno je, da se pri posiljevalcu ugotovi vzrok storitve kaznivega dejanja in da se ga, če je to mogoče, pripravi na ponoven vstop v družbo. Pri nas je to še toliko bolj pomembno, saj so kazni za posiljevalce smešno nizke.

Posilstvo v partnerski zvezi je velik problem – sploh v islamu
Kot izpostavi Gorenak v svojem vprašanju je posilstvo v partnerski zvezi velik problem. Da ženske (in tudi posiljeni moški) tiho trpijo seksualno izživljanje svojih partnerjev je nedopustno, sploh če vemo, da nekatere religije posilstva v zakonu ne priznavajo. Sploh v luči migrantske krize in islamskih migrantov pa bi bilo morda vprašanje prenizkih kazni za posilstvo vredno resno nasloviti.

Vemo, da v islamu stvar kot je posilstvo v zakonu ne obstaja. Žena oziroma žene določenega moškega so zavezane izpolnjevati njegove ukaze in ga zadovoljiti. Ženska je drugorazredna, kar potrjujejo tudi mnogi islamski teologi, ki trdijo, da Alah ne podpira enakopravnosti med spoloma. Pravzaprav islam priznava posilstvo v zakonu samo takrat kadar moški prisili žensko k seksu med menstruacijo, v nenormalni pozi ali pa med postom v ramadanu. 

S prihodi migrantov pa je sploh pravilno, da se kazni preventivno poviša. Ne samo zaradi njih. Predvsem zaradi grozljivosti dejanja. A v tem zadnjem letu smo bili lahko priča množičnim posilstvom žensk, skupinskim posilstvom žensk in celo posilstvom mladoletnih dečkov. V kulturi in veri kjer je posilstvo dekriminalizirano, je treba biti še posebej čuječ in dosleden pri pregonu in preprečevanju posilstev.

Primerjava kazni za posilstvo z drugimi kaznimi v Sloveniji
Prav žalostna pa je primerjava kazni za posilstvo z nekaterimi drugimi kaznimi, ki so jih dobili ljudje za popolno bagatelo. Nekdanji vodja poslovalnice AMZS v Lescah bo moral za tri leta v zapor, ker je pred šestimi leti za 200 evrov podkupnine poskrbel, da so neustrezna vozila opravila tehnični pregled. Tu je tudi primer Suzane Škrlj, ki  je kot referentka na upravni enoti izdala 44 ponarejenih vozniških dovoljenj različnih kategorij, pri čemer je vedela, da prejemniki dovoljenj niso opravili izpitov. Tožilka Vesna Medica je zanjo predlagala enotno zaporno kazen šestih let in 10.000 evrov denarne kazni. Poleg tega pa more povrniti okoli 45.000 evrov, ki jih je prejela preko podkupnin.

Očitno je v Sloveniji huje, če dobiš 200 evrov podkupnine, kot če nekoga posiliš. Seveda pa zgornji primeri ne kažejo le na popolno razvrednotenje človeka skozi pravni sistem ampak tudi na dvoličnost sistema samega. Tisti, ki pokradejo nekaj sto evrov ali ponaredijo nekaj listin morajo vrniti vse in so obsojeni na zelo dolge kazni. Tisti, ki kradejo milijone pa morajo vrniti nekaj deset tisoč evrov, po nekaj letih pa so tako ali tako spuščeni na pogojni izpust. Pravosodni sistem v Sloveniji deluje, vsaj pri najbolje povezanih ljudeh, kot dobro organizirana mafija.

Aleksander Rant