fbpx

Posilstvo, sumljivi posli in pranje denarja. To je Franci Povše iz Cerarjevega kabineta, ki nagaja policistom.

Foto: N. K.

Pričevanje o poskusu posilstva, sumljivi komunalni posli ter pranje denarja so le nekatere izmed afer, v vrtincu katerih se je znašel Franci Povše, ki nastopa tudi v ozadju zgodbe policijskega škandala. Državni sekretar za nacionalno varnost je pomagal tudi pri eni najuspešnejših medijskih akcij zoper policiste. Razkrivamo, kdo je ta skrivnostnež.

Spomnimo. Pred časom smo razkrili policista, ki je zakuhal “afero Petrovič”. V ozadju celotne zgodbe pa stoji tudi državni sekretar za nacionalno varnost Franci Povše iz kabineta predsednika vlade, s katerim naj bi se Robert Mravljak posvetoval in kjer naj bi tudi pripravili celotno akcijo.

Toda kdo je javnosti precej neznani Franci Povše? Vlada Mira Cerarja ga je že na začetku imenovala za državnega sekretarja, odgovornega za področje nacionalne varnosti. Nekoliko kasneje, 13. 11. 2014, je bil Franci Povše imenovan še za vodjo Sekretariata sveta za nacionalno varnost (SSNAV).

Najprej direktor PU Novo mesto, nato kadrovski direktor zasebnega podjetja
Povše se je po opravljeni tacenski srednji šoli vpisal na vojaško akademijo, ki jo je leta 1989 tudi uspešno zaključil. Udeležen je bil v vojni za Slovenijo. Svojo policijsko kariero je gradil na Policijski upravi Novo mesto. Na upravi je bil načelnik inšpektorata policije, poveljnik posebne policijske enote, inšpektor za obrambne zadeve in posebne enote ter namestnik komandirja policijske postaje Novo mesto. V letih med 1993 in 2005 je bil direktor PU Novo mesto. Po končani karieri v policiji pa se je zaposlil kot kadrovski direktor v podjetju CGP Novo mesto.

Človek z uspešno kariero ali afera za afero
Na prvi pogled gre za uspešno kariero posameznika, vendar se je Povše znašel tudi v vrtincu številnih afer. V prvo afero se je zapletel že leta 2002, ko je prišla na dan prišla zgodba o posilstvu iz leta 1992. Takrat naj bi bil Franci Povše priča domnevnemu posilstvu takratnega direktorja policije Marka Pogorevca. Ko se je skušalo Pogorevca in osamosvojitveno vojno v javnosti diskreditirati, je v akcijo stopil prav Povše. Skoraj 10 let po zasebni zabavi policistov – ki jo je prav on organiziral v lovskem domu na Suhorju – je medijem zaupal zgodbo o domnevnem posilstvu. Pogorevc naj bi po pričevanjih Povšeta skušal spolno zlorabiti dekle, ki se je nato odselilo v tujino.

Sumljivi komunalni posli
Bolj skrivnostna pa je druga afera, v katero se je zapletel Franci Povše. Afera v novomeškem komunalnem podjetju ga je posredno stala tudi zaposlitve na policiji. Junija 2004 so (nenovomeški) policisti odkrili resne nepravilnosti v delovanju Komunale Novo mesto. Tedanjega direktorja novomeške komunale – in sedanjega direktorja novomeške knjižnice – Boruta Novaka so policisti aretirali in ovadili, v zadevo pa je bil vpleten tudi takratni novomeški župan Boštjan Kovačič. Policijski viri so namigovali, da je Povše vedel za nepravilnosti, vendar zoper storilce, ki jih je osebno dobro poznal, ni ukrepal.

Od policije k Južni …
Glede na dostopne informacije iz policije je takratni direktor policije Jože Romšek Povšetu domnevno ponudil izhod iz “zoprne” afere. Povše je odstopil sam in policijo zapustil ter se kmalu zaposlil pri Dariju Južni v CGP-ju.

Južna je lastnik številnih podjetij, CGP pa je bilo njegovo največje. Ravno pri CGP-ju so se posli “zataknili”, zato je bil Južna leta 2013 obtožen pranja denarja in zlorabe položaja – ter bil spoznan za krivega. Njegova desna roka je bil sam Franci Povše. Pri Južni je bil zaposlen tudi Borut Likar, s katerim je bil Povše ves čas prijateljsko povezan.

… od Južne k Cerarju
Vendar pa se je tudi pri Južni Povšetova poslovna pot neslavno končala – preden je namreč začel uspešno kariero na vladi, je dal odpoved v CGP-ju. Dobro poučeni viri trdijo, da je bil vpleten v nepravilnosti in naj bi bil zato prisiljen v odhod. V omenjenem podjetju nam na vprašanja o Povšetu niso odgovorili. Ravno ob pravem času pa je Povšetov prijatelj Borut Likar začel uspešno politično pot v novoustanovljeni stranki SMC – postal je namreč podpredsednik lokalnega odbora SMC Novo mesto.

Likar naj bi bil v dobrih odnosih z Vesno Arnšek, spremljevalko premierja in predsednika SMC Mira Cerarja. Arnškova naj bi v imenu Likarja posredovala pri Cerarju, da je ta Povšeta imenoval za državnega sekretarja, s čimer je dobil Povše na vladi široka pooblastila: zadolžen je za koordiniranje in usmerjanje sistema nacionalne varnosti.

Franci Povše naj bi bil po naših informacijah vpleten tudi v afero razkrivanja policistov ob načrtnem kontroliranju ministra Koprivnikarja. Vlada je takšne informacije odločno zavrnila.

Kadrovske igrice v Sovi
Povše pa se je očitno ukvarjal tudi z zakulisnimi kadrovskimi igrami. Aktivno je bil udeležen pri menjavi direktorja policije Stanislava Venigerja in direktorja Sove Staneta Štembergerja. Predvsem je odigral zanimivo vlogo pri menjavi direktorja Sove – večkrat se je namreč sestal z Andrejem Očkom, ki je bil delavec Sove na nižjem položaju in osebni prijatelj Mira Cerarja. V Sovi nam na vprašanja o kadrovanju Povšeta niso želeli odgovoriti, saj so “podatki v zvezi z zaposlenimi v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji tajni in je dostop do njih omejen v skladu s predpisi”.

Povše o Parizu ni vedel nič
Lep primer, ki kaže na popolno zmedo v slovenskem varnostnem sistemu, je tudi reakcija ob terorističnih napadih v Parizu. Napadi so se zgodili v petek pozno zvečer, Franci Povše pa o njih še naslednje jutro ni vedel nič. Ko so ga končno seznanili z resnostjo razmer, ni točno vedel, kaj mu je storiti, in je nato na pobudo več drugih članov sklical svet za nacionalno varnost.

In še varnostna blamaža kabineta predsednika vlade
V veliko blamažo pa je bil Povše vpleten tudi ob potegavščini hrvaškega novinarja Davorja Jurkotiča, ki je po telefonu poklical slovenskega premierja Cerarja in se mu predstavil kot novi hrvaški premier Tihomir Orešković. Cerar je potegavščini popolnoma nasedel, saj se je tudi pred svojimi koalicijskimi kolegi hvalil, da ga je poklical hrvaški premier in da sta se odlično pogovorila.

Do sedaj je v javnosti veljalo prepričanje, da je šlo za naključno potegavščino, dejansko pa je šlo za hudo varnostno blamažo kabineta predsednika vlade.

Nina Knapič