fbpx

Poslanec Logar: Cerar, Erjavec in Židan oškodovali davkoplačevalce za 400 milijonov evrov pri prodaji NLB, a so bili vsi nagrajeni z novimi funkcijami

dr. Anže Logar (Foto: STA)

“V banko smo davkoplačevalci v zadnjih 25 letih zmetali 4 milijarde evrov. Prodali smo jo za 600 milijonov evrov. Kdo je kriv za to? V to banko smo pred petimi leti zmetali 1 milijardo in pol, pa smo jo prodali za dva in polkrat manj, kot smo dali samo za sanacijo slabih naložb na tej banki,” je na današnji izredni seji državnega zbora izpostavil poslanec dr. Anže Logar in dodal, da so zaradi moči in vpliva, ki so ga Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan želeli imeti v NLB, davkoplačevalce oškodovali za kar 400 milijonov evrov, a kaznovan ni bil nihče. Še več, vsi so bili nagrajeni z novimi funkcijami.

Na današnji izredni seji poslanke in poslanci razpravljajo o priporočilu v zvezi z odgovornostjo vlade Mira Cerarja kot skupščine SDH, ki so jo sestavljale politične stranke SMC, SD in DeSUS, za škodo, ki je slovenskim davkoplačevalcem nastala zaradi zamud od decembra 2016 do novembra 2018 pri prodaji večinskega deleža v NLB. Priporočilo so pripravili v poslanski skupini SNS, podpise pod zahtevo pa so prispevali tudi poslanke in poslanci SDS. V nadaljevanju objavljamo predstavitev priporočila, ki jo je podal dr. Anže Logar.

“NLB je prodana, NLB večinsko ni več slovenska, pa časopisi še vedno izhajajo, internet še vedno dela, življenje nemoteno teče naprej, kar je neverjetno, glede na to, kaj smo slišali večkrat v tej državi, ne nazadnje tudi v tem parlamentu. Po vsej kolobociji s prodajo državne lastnine in predvsem NLB bi človek mislil, da se bo po prodaji NLB v Sloveniji zgodil vesoljni potop, pa se ni – nič protestov, nobenih izgredov, nič protestnih sestopov z nadkoalicijske funkcije,” je uvodoma izpostavil poslanec Logar in dodal, da je to razumljivo, saj se je prodaja izvršila pod levo, skrajno levo vlado. “Predstavljajte si reakcijo v primeru, da bi do te prodaje prišlo pod vlado Janeza Janše. Danes bi imeli tu Pariz, pa bi bila NLB prodana za primerno ceno, ne pa pod ceno.”

Krivci za 400-milijonsko oškodovanje so znani – Cerar, Erjavec, Židan!
Logar je poudaril, da smo davkoplačevalci v banko v zadnjih 25 letih zmetali 4 milijarde evrov. Prodali smo jo pa za 600 milijonov evrov. “Kdo je kriv za to? V to banko smo pred petimi leti zmetali 1 milijardo in pol, pa smo jo prodali za dva in polkrat manj, kot smo dali samo za sanacijo slabih naložb v tej banki. Da malce ponazorim s primerom iz vsakdanjega življenja, ki bo davkoplačevalcem bolj razumljiv.” To je prikazal s primerom avtomobila z zaribanim motorjem. “Peljete ga na servis, to vas stane 1.500 evrov, potem pa ga čez nekaj mesecev prodate za 600 evrov. Kdo izmed vas bi to naredil? Mislim, da nihče.”

“Kdo je to naredil s stotisočkrat višjimi zneski, kdo? Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan! Dvakrat.” Prvič se je to zgodilo leta 2015, ko so v državnem zboru sprejeli strategijo upravljanja z naložbami in predvideli razpršeno lastništvo. Že takrat so jih opozorili na posledice, Logar je pri tem citiral besede poslanca mag. Marka Pogačnika: “Največje razočaranje v samem dokumentu je vsekakor razpršeno lastništvo. Za razpršenim lastništvom sta vlada Mira Cerarja in koalicija SMC, SD in DeSUS dokazali, da želita imeti moč in vpliv v podjetjih še naprej, ne nazadnje pa razpršeno lastništvo pomeni tudi bistveno manjše kupnine za slovenski državni proračun.” Logar je omenil, da so že takrat opozarjali, vendar temu niso prisluhnili, in zato, ker so na vsak način želeli v NLB razpršeno lastništvo, je bila cena, ki smo jo iztržili za NLB, 25 odstotkov nižja. Samo zato, da bi z banko lahko še potem upravljali, so nas torej Cerar, Erjavec in Židan prikrajšali za 250 milijon evrov ali 125 evrov na posameznika, ker ti trije niso banke prodali v prvem poizkusu, ko so bile cene bank na trgu 20 odstotkov višje kot v času prodaje, so nas prikrajšali še za dodatnih 20 odstotkov vrednosti. Torej, iz naslova teh dveh političnih odločitev so nam Cerar, Erjavec in Židan vzeli približno 400 milijonov evrov ali 200 evrov na vsakega izmed nas.

Ena in ista garnitura meče denar skozi okno
Logar se je pri tem vprašal o odgovornosti Cerarja, Erjavca in Židana. Kot je dejal, je eden postal zunanji minister, drugi obrambni minister – oba državotvorna resorja -, tretji, Židan, pa je predsednik hiše demokracije.

“Drage davkoplačevalke in davkoplačevalci, ali boste dopustili iz leta v leto, iz garniture v garnituro – no, saj je ves čas ena in ista garnitura –, da se nekaznovano z lopato meče državni denar v ogenj? Predlagatelji te seje menimo, da tega ne smemo narediti, zato smo tudi predlagali, da bi morali pristojni organi v tem primeru raziskati politično in odškodninsko odgovornost omenjenih treh, ki so omogočili, da smo NLB za bistveno premajhno ceno prodali tujim lastnikom,” je še zaključil Logar.

C. Š.