fbpx

40 mrtvih! Kacin sporoča: “Podatki prikazujejo, da se produkcijsko število na novo okuženih še umirja.”

S požrtvovalnim delom so omogočili nove kapacitete v rekordno hitrem času v UKC Ljubljana (Foto: Twitter)

Včeraj je bilo opravljenih veliko testov, kar je posledica opravljanja spremenjenega načina testiranja, pravi vladni govorec Jelko Kacin. Ob opravljenih kar 7515 testih, je bilo potrjenih 2217 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je bil 29,5-odstoten. Po navedbah je včeraj umrlo kar 40 bolnikov za covidom-19, kar je najvišje število doslej. Po besedah ministra Andreja Šircelj in Zdravka Počivalška so vladni ukrepi usmerjeni v okrevanje gospodarstva, medtem pa Slovenija beleži dobre bonitetne ocene na mednarodnih trgih. S pomočjo navedenih ukrepov pričakujejo, da bodo navedeni ukrepi gospodarstvu hitreje pomagali iz krize in bodo lahko izkoristili svoj potencial. Počivalšek je poudaril, da ministrstvo sodeluje s predstavniki gospodarstva, v skupnem dialogu pa so že v pripravi sedmega interventnega zakona. 

Včeraj je bilo opravljenih veliko testov, kar je posledica opravljanja spremenjenega načina testiranja, pravi vladni govorec Jelko Kacin. Sprememba načina testiranja se je zgodila zaradi priporočila Ministrstva za zdravje, ki je velevalo, da se testira tudi vse družinske člane, ki so bili skupaj v karanteni z okuženim. Ob opravljenih kar 7515 testih, je bilo potrjenih 2217 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je bil 29,5-odstoten. Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo kar 1192 bolnikov s covidom-19, intenzivno nega pa sta potrebovala 202 pacienta.

Po navedbah je včeraj za covidom-19 umrlo kar 40 bolnikov, kar je najvišje število v enem dnevu doslej. “Podatki pa prikazujejo, da se produkcijsko število na novo okuženih še umirja. Razmere v bolnišnicah so najbolj kritične v vzhodnem delu države, kjer so praktično zasedene vse postelje,” pojasnjuje Kacin, a pravi, da se je po podatkih sodeč, prirast števila bolnikov nekoliko umiril. Novi prostori v UKC Ljubljana pa omogočajo sprejem novih bolnikov tudi drugod iz države. Rezervne postelje so tako še na voljo v Ljubljani in na Golniku.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar (Foto: STA)

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar je opozoril na resno situacijo v njihovi bolnišnici. “Epidemiološka situacija s številom bolnikov se prikaže pri njihovem delu v nekaj dneh, pokaže se pri bolniku pred bolnišnico, ki s prošnjo v očeh prosi za pomoč,” pojasnjuje Grabar. Do sedaj so uspeli pokriti vse te potrebe, zahvaljujoč solidarnosti in pomoči in sodelovanju tako tudi ostalih bolnišnic in vseh odgovornih, ki skrbijo za obravnavo pacientov. Trenutno v bolnišnici Murska Sobota zdravijo 144 bolnikov s covidom-19, 23 pa jih zdravijo na enotah intenzivne terapije, poleg tega še skrbijo za ostale paciente, ki so bolni zaradi drugih bolezni.

Ob začetku epidemije so zmogli sprejeti vse paciente, zadnje štiri tedne so morali pričeti s premeščanjem
Od jeseni pa do sedaj so v bolnišnico sprejeli 295 covid-19 pacientov, kar pomeni, da so sprejeli paciente praktično iz celotne severovzhodne Slovenije, vmes pa so sprejemali paciente tudi iz ostalih delov Slovenije, kar pa jim v zadnjih štirih tednih ne uspeva več. “Hvaležni smo, da so drugi pripravljeni sprejeti naše paciente,” še doda. Ob vsem tem dogajanju, so v pričakovanju umiritve situacije in poziva ljudi, da preden se izpostavljajo kakršnem koli stiku v teh dneh poskrbijo za varnost.

https://twitter.com/vladaRS/status/1326462956444528643?s=20

Minister za finance Andrej Šircelj je na konferenci predstavil vsebino ukrepov paketa PKP6, ki so v pristojnosti ministrstva za finance. Šircelj pravi, da je bil sprejem PKP6 glede na razvoj epidemije nujen, saj se tako kot na zdravstvenem področju, povečuje tudi tveganje na gospodarskem, finančnem in socialnem področju. “Zato je nujno, da sprejmemo dodatne ukrepe, za ohranitev delovnih mest v podjetjih,” pove in pojasni, da je potrebno narediti vse v tej smeri, da podjetja, ki lahko delajo, še naprej delajo in da tista, ki ne morejo delati, preživijo. Glede na stanje v državi so opazili, da so ukrepi za ohranjanje delovnih mest nujni. “Razvidno je tudi, da so ukrepi v prvih paketih učinkoviti in uspešni,” čemur botrujejo podatki o nezaposlenosti. V primerjavi s podatki meseca maja, je bilo oktobra kar sedem tisoč oseb manj nezaposlenih, tistim, ki pa ne morejo delati, pa so omogočeni dohodki, ki jih krije proračun.

Da so ti ukrepi učinkoviti, prikazujejo tudi ocene mednarodnih bonitetnih agencij in dokazujejo tudi napovedi Evropske komisije. “Tukaj so napovedi za okrevanje Slovenije in gospodarske rasti ugodnejši, kot za povprečje Evropske unije,” je izpostavil Šircelj in poudaril, da si s tem Slovenija na finančnih trgih gradi ugled stabilne države in se zadolžuje po relativno nizkih obrestnih merah.

“Tako kot na fiskalni strani, pomagamo tudi na monetarni strani,” pravi Šircelj. Na monetarni strani tako pomagajo z ukrepi Evropske centralne banke, preko poslovnih bank. Na fiskalni strani ukrepa država, ki sprejema ukrepe, ki so pomembni za to, da se ohranjajo delovna mesta. Fiskalna in monetarna politika pa tukaj delujeta z roko v roki. Drugi val podaljšuje okrevanje gospodarstva v sredino leta 2021, po njegovem mnenju pa je cepivo tisto, ki bo dokončno odpravilo epidemijo.

Minister za finance Andrej Šircelj (Foto: STA)

Z ukrepi na finančnih trgih so posegli v spreminjanje poroštvene sheme, s tem da se povečuje možnost poroštva iz sedanjih desetih odstotkov na 25 odstotkov, oziroma na dvakratni znesek stroškov dela. Na strani poroštev se odpravljajo tudi nekatere administrativne ovire, kot je obvezani pobot. “Sedanja poroštvena shema, je relativno slabo izkoriščena,” še poudarja, kar pripisuje dobri likvidnosti gospodarstva. Eden izmed takšnih ukrepov je tudi odlog plačila kreditov, ki se podaljšuje s PKP6 do 31. januarja 2020, z možnostjo podaljšanja za šest mesecev. Naslednji pomemben ukrep je odlog plačila davkov oziroma prispevkov, ki podjetjem omogoča, da odložijo plačilo davkov in prispevkov in si s tem zagotovijo boljšo likvidnost. Zaradi nastale situacije pa so omogočili, da se določena medicinska oprema lahko uvaža brez davka na dodano vrednost. Z omenjenimi ukrepi si tako želijo zagotoviti dobre razmere v gospodarstvu, ki bo lahko po koncu krize z epidemijo lahko z svojimi zmogljivostmi polno zaživelo.

V pripravi je že sedmi paket ukrepov
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je uvodoma naprosil vse, da v tem zelo zapletenem trenutku, vsi skupaj pokažemo še vsaj malo potrpljenja in se res disciplinirano držimo ukrepov, ki jih je predpisala zdravstvena stroka. “S tem bomo razbremenili zdravstvene delavce, ki jim gre velik poklon za njihovo požrtvovalnost, hkrati pa bomo omogočali tudi preživetje gospodarstva, ki ga je drugi val še enkrat udaril,” pravi. Medtem ko so pripravili že prejšnji paket, so od takrat v stalnem dialogu z gospodarstvom in so iskali dodatne rešitve. Vlada je včeraj sprejela PKP6, ki ga z današnjim dnem pošilja v državni zbor. “Še preden predstavim ukrepe tega paketa, pa želim poudariti, da že pripravljamo sedmi paket ukrepov, ker se razmere tako hitro spreminjajo, da se moramo iz meseca v mesec prilagajati dogodkom z novimi rešitvami,” še poudarja Počivalšek.

V tem šestem paketu pomoči, so poleg ukrepov, ki pomagajo celotnemu gospodarstvu še posebej osredotočeni na najbolj prizadete panoge in malega gospodarstva, ki je najbolj ranljivo. Nekateri gospodarstveniki so jih opozarjali, da ukrepe lahko koristijo samo tisti, ki imajo do države poravnane vse obveznosti. “Vendar lahko ta podjetja že na podlagi prejšnjih paketov zaprosijo za odlog obveznosti in s tem izpolnijo ta pogoj,” še poudarja Počivalšek. Ukrepi so predvsem usmerjeni v panogo turizma in v industrijo srečanj. Poleg ukrepov subvencioniranja čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa in državnih poroštev za bančne kredite, pa po besedah Počivalška uvajajo tudi nove ukrepe, s katerimi bodo podjetjem delno pokrili njihove fiksne stroške, kar je v prejšnjih paketih manjkalo.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. (Foto: STA)

“Ključni ukrep PKP6 je vsekakor povračilo nekaterih fiksnih stroškov,” pravi Počivalšek. Skupaj s predstavniki gospodarstva so med modeli iskali tako rešitev, ki bi najbolj odgovarjala konkretnim težavam slovenskih podjetij, hkrati pa bi bila administrativno bolj enostavna. “Podjetja bodo lahko prejela povračilo fiksnih stroškov v obdobju od 1. oktobra do konca leta,” obrazloži. Do povračila so upravičene pravne in fizične osebe, ki so registrirane pred 1. septembrom 2020 in imajo vsaj enega zaposlenega ter samozaposleni in družinski poslovodje. Navedeni upravičenci bodo vsi tisti, ki so jim upadli dohodki za vsaj 40 odstotkov, dodeljen znesek pa se bo izračunal na podlagi odstotka njihovih prihodkov od prodaje v letu 2019. “Na podlagi ocene strokovne skupine, so fiksni stroški v višini deset odstotkov od prodaje, kar mesečno znese nekaj manj kot odstotek letnih prihodkov,” pravi Počivalšek.

Na osnovi tega bodo tista podjetja, ki ocenjujejo, da jim bodo prihodki od oktobra do decembra letos padli za 40 do 70 odstotkov, prejela 0,6 odstotka letnih prihodkov. Tista podjetja, ki jim bodo prihodki padli za več kot 70 odstotkov pa bodo prejeli 1,2 odstotka letnih prihodkov od prodaje. Navzgor je ta znesek omejen na tri milijone, oziroma 800 tisoč evrov za tista podjetja, ki so bila ustanovljena po 1. oktobru 2019.

Sara Rančigaj