Pozivi k odstopu odgovornih zaradi pritiskov v pravosodju se nadaljujejo: Razrešijo naj tožilko Žgajnarjevo, predsednika okrožnega sodišča Pogačnika in vodjo SDT Furlana!

Foto: STA

“Blanka Žgajnar, Harij Furlan in Marjan Pogačnik so trenutno eni izmed vidnejših predstavnikov pravosodja, ki nanj mečejo izrazito slabo luč in v javnosti zbujajo močno nezaupanje v naš pravosodni sistem, zaradi česar ga upravičeno imenujejo krivosodje,” je poslanec SDS Žan Mahnič na vlado poslal pobudo, naj preuči morebitno odgovornost omenjenih zaradi nedopustnih pritiskov na sodnika Zvezdana Radonjića v sojenju Milku Noviču in naredi vse potrebno za zagotovitev odgovornosti vodje Specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana, predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika in okrožne državne tožilke Blanke Žgajnar ter predlaga njihovo razrešitev s položajev.

Poslanec SDS Žan Mahnič je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko pobudo v zvezi z razrešitvijo okrožne državne tožilke Blanke Žgajnar, vodje Specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana in predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika.

Kot je zapisal Mahnič, je Zvjezdan Radonjić, sodnik v zadevi Milko Novič, ob razglasitvi sodbe opozoril na nedopustne pritiske, ki jih je bil v okviru sojenja deležen in segajo v sam vrh pravosodja. Ob tem je izpostavil, da bo zaradi zagotovitve poštenega sojenja Noviču v kratkem sam tisti, ki ne bo nikoli napredoval, čez mesec dni pa da bo verjetno v suspenzu. Opozoril je, da so se že takoj po prvih narokih začeli pritiski na predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika, naj ga disciplinira.

Furlan prejel podkupnino od Miklavčiča?
Med drugim naj bi njegovo kaznovanje predlagal vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan. Zanj je v prejšnjem mandatu Državnega zbora Republike Slovenije preiskovalna komisija, ki je preiskovala korupcijo v zdravstvu, ugotovila, da naj bi od bivšega zdravstvenega ministra Boruta Miklavčiča prejel 200 tisoč evrov podkupnine v zameno, da ne preiskuje poslov z žilnimi opornicami. Sodnik Radonjić je dejal tudi, da je bil deležen številnih izmišljotin v medijih in brskanja po njegovem zasebnem življenju. V samem postopku v zadevi Novič je okrožna državna tožilka, svetnica Blanka Žgajnar, ki je vodila postopke tudi v zadevi Balkanski bojevnik ter Janković in farmacevtka (zaradi zamude roka), zahtevala izločitev sodnika Radonjića. Po razglasitvi sodbe je napovedala pritožbo zoper sodbo in govorila tudi o kršitvi videza nepristranskosti, kar je ironično, glede na to, da nepristranskosti prav sama več kot očitno nima.

Borut Miklavčič (Foto: STA)

“Dejstvo je, da imajo pravna država, zakonito in nepristransko ravnanje organov odkrivanja in pregona, učinkovito in nepristransko sodstvo, ki morajo varovati ustavnost in zakonitost, načela pravne države ter človekove pravice in temeljne svoboščine, velik pomen za pravičnost in sam razvoj družbe ter razvoj gospodarstva. Ne moremo mimo dejstva, da je zaupanje javnosti v pravosodje na zelo nizki ravni. Zato morajo vsi deležniki pravne države ter v pravosodju storiti vse potrebno za zagotavljanje odgovornosti, nepristranskosti, videza nepristranskosti in neodvisnosti v pravosodju. Za ugled in s tem tudi zaupanje javnosti v pravosodje lahko največ storijo nosilci funkcij sami. Vendar je to glede na to, da je Ustavno sodišče RS v odločbi št. Up-879/14-35 z dne 20. 4. 2015 ugotovilo kršitev ustave in kršitev pravice do nepristranskega sojenja, ker je pri odločanju o zahtevi za varstvo zakonitosti sodeloval nekdanji predsednik Vrhovnega sodišča RS Branko Masleša, zelo vprašljivo,” je zapisal Mahnič.

Vpleteni bi morali biti razrešeni
Blanka Žgajnar, Harij Furlan in Marjan Pogačnik so po mnenju Mahniča trenutno eni izmed vidnejših predstavnikov pravosodja, ki nanj mečejo izrazito slabo luč in v javnosti zbujajo močno nezaupanje v naš pravosodni sistem, zaradi česar ga upravičeno imenujejo krivosodje. Zato v zvezi z navedenim na Vlado Republike Slovenije naslavlja pobudo, da v okviru svojih pristojnosti preuči morebitno odgovornost zaradi nedopustnih pritiskov na sodnika Zvezdana Radonjića v zadevi Milko Novič in naredi vse potrebno za zagotovitev odgovornosti vodje Specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana, predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika in okrožne državne tožilke Blanke Žgajnar ter predlaga njihovo razrešitev s položajev, ki jih zasedajo, hkrati pa naj naredi vse potrebno, da bo zagotovljeno zakonito in nepristransko ravnanje organov odkrivanja in pregona ter učinkovito in nepristransko sodstvo.

C. Š.