fbpx

Predsednik vrhovnega sodišča Florjančič o zapisih sodnice Klakočar Zupančič: Če so to dejansko navedbe sodnice, so povsem neprimerne in nedostojne sodniškemu poklicu!

Foto: STA, FB

Pisali smo, da je vodja oddelka za etažno lastnino na okrajnem sodišču v Ljubljani Urška Klakočar Zupančič na Facebooku izraža politična stališča in celo neresnice, ki krnijo videz nepristranskosti in neodvisnosti sodne veje oblasti. Na to je v svojem blogu (TUKAJ) opozoril dr. Vinko Gorenak, ki je zaradi tega, kot je sam zapisal, naslovil vprašanje na predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča in predsednika sodnega sveta Erika Kerševana.

Izjavi sodnice mag. Urške Klakočar Zupančič, vodje oddelka za etažno lastnino pri Okrajnem sodišču v Ljubljani na Facebooku:

Ministrica za pravosodje zagovarja svobodo govora

Za komentar glede izjav sodnice mag. Urške Klakočar Zupančič, vodje oddelka za etažno lastnino pri Okrajnem sodišču v Ljubljani, smo prosili predsednika Vrhovnega sodišča RS Damijana Florjančiča, predsednika Sodnega sveta RS Erika Kerševana, ministrico za pravosodje Lilijano Kozlovič (SMC), predsednika DZ Igorja Zorčiča (SMC) ter poslanki SMC Janji Sluga.

Prvi so nam odgovorili s kabineta ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič:

“Ministrica za pravosodje, mag. Lilijana Kozlovič, zagovarja svobodo govora, hkrati pa zagovarja spoštljivo komunikacijo. Ob tem poudarja, da mora vsakdo svojo funkcijo opravljati strokovno in v skladu z etičnimi normami, ki pritičejo.”

Predsednik VS Florjančič: Če so to dejansko navedbe sodnice, so povsem neprimerne in nedostojne sodniškemu poklicu

Prav tako so nam komentar poslali z vrhovnega sodišča:

“V zvezi z vašimi vprašanji pojasnjujemo, da tako v tem kot tudi v vseh ostalih podobnih primerih velja, da se mora sodnik pri izražanju svojih mnenj zavedati omejitev, ki jih prinaša sodniška funkcija v skladu z določili Zakona o sodniški službi in še posebej opredeljenimi v Kodeksu sodniške etike. Pristojnost za presojo morebitne etične spornosti tovrstnih ravnanj ima Komisija za etiko in integriteto pri Sodnem svetu, ki v zvezi s tem sprejema načelna mnenja oziroma v primeru hujših kršitev Disciplinsko sodišče, ki prav tako deluje pri Sodnem svetu.

V kolikor gre v navedenem primeru dejansko za navedbe omenjene sodnice, jih predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič ocenjuje kot povsem neprimerne in nedostojne sodniškemu poklicu. Zato je o tem že obvestil predsednico Okrajnega sodišča v Ljubljani, kjer ta sodnica opravlja sodniško funkcijo in predlagal ustrezno ukrepanje, saj je predsednica sodišča prva pristojna za preverjanje, odločanje in ukrepanje v tovrstnih primerih.”

Odgovore drugih še pričakujemo. Ob tem dodajmo, da je poštni predal sodnega sveta poln in nam je bila elektronsko pismo z novinarskim vprašanjem zavrnjeno in smo na to opozorili tudi vrhovno sodišče preko njihovega Twitter računa.

Demokracija