Prisotni na posvetu v državnem svetu pozivali vlado, da v dobro upokojencev in višjih pokojnin podpre ustanovitev slovenskega demografskega sklada

Foto: Twitter

Slovenija je neki razvojni poti in ustvarja toliko BDP-ja, da ni potrebe, da nekaj sto tisoč upokojencev prejema nižjo pokojnino, kot bi jo moralo, in nižjo, kot Slovenija zmore,” je predsednik SDS Janez Janša dejal na posvetu o slovenskem demografskem skladu. Da bo Slovenija v prihodnosti poleg Malte ena izmed najbolj ogroženih držav, kar zadeva staranje prebivalstva v naslednjih letih, in tudi edina država, ki nima urejenega področja dolgotrajne oskrbe, pa je ocenila evropska poslanka Romana Tomc. Predlog zakona o slovenskem demografskem skladu je podprl tudi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik in apeliral na vlado, da predlog podpre v dobro upokojencev.

V državnem svetu je danes potekal posvet o slovenskem demografskem skladu. Posveta so se udeležili Branko Šumenjak, predsednik KSS SDS, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, Andrej Šircelj, poslanec v DZ RS, evropska poslanka Romana Tomc ter predsednik SDS Janez Janša.

V uvodnem nagovoru je prisotne pozdravila evropska poslanka in kandidatka za letošnje evropske volitve Romana Tomc. Dejala je, da je SDS tista stranka, ki ves čas svojega obstoja, še posebej pa v zadnjih letih, “ne samo govori, ampak tudi dela v dobrobit upokojencev”. Na ta način je nastal tudi predlog zakona o slovenskem demografskem skladu, ki bi upokojencem pomagal, da bi dobili višje pokojnine.

Alojz Kovšca, predsednik državnega sveta, je pozdravil goste in preostale v dvorani, ki predstavlja stičišče družbe in politike. Dejal je, da je precejšen del obrtniške populacije ostal brez dostojnih pokojnin, in dodal, da je to vendarle stvar države in ne obrtnikov. Kovšca tudi meni, da se moramo, ko bomo govorili o tem, kaj naj bi šlo v demografski sklad, vsi zavedati, da lahko sredstva iz proračuna na takšen ali drugačen način tudi odidejo. “Temu se moramo izogniti z dobro zakonsko ureditvijo,” je dodal. Vesel je bil, da se v državnem svetu, kjer se zastopa glas civilne družbe nasproti politiki, razpravlja o predlaganih rešitvah za upokojence, za njihove pokojnine in o demografskem skladu.

Janša: V pokojninski sklad se zliva zgolj drobižek
Predsednik stranke Janez Janša je dejal, da je Slovenija ne neki razvojni poti in da ustvarja toliko BDP-ja, da ni potrebe, da nekaj sto tisoč upokojencev prejema nižjo pokojnino, kot bi jo moralo, in nižjo, kot Slovenija zmore. Dodal je, da je v slovenskem pokojninskem sistemu polno navlake, veliko stvari, ki ne sodijo v sistem, ampak v druge javne blagajne. Odločno je dejal, da to predstavlja upokojencem največjo krivico. Po mnenju Janše Slovenija v vsem času ni bila sposobna vzpostaviti kapitalskega stebra za napajanje pokojnin in se zato danes v pokojninski sklad zliva drobižek, čeravno ima Slovenija še vedo obsežno državno premoženje.

Foto: Twitter

Predsednik je dejal, da to, kar je predlagala SDS ni nič novega, to imajo številne države, ki iz kapitalskih stebrov dajejo višje deleže v pokojninske stebre. “Ko smo razmišljali, kako presekati ta ‘gordijski vozel’, kaj torej dati v nacionalni pokojninski sklad, smo bili povsem enotni, da vse,” je poudaril in dodal, da je potrebno samo storiti ta odločilni korak. Pa vendarle je SDS prejšnji teden prejela hladen tuš, ko se je koalicija odločila, da predloga SDS v prvem branju ne bo podprla. “Ministrstvo za finance je koaliciji predlagalo staro rešitev, ki je nesmiselna.” Torej, po mnenju Janše staro rešitev, ki ni pripeljala do zakona.

Nacionalni pokojninski sklad, v katerega bi se preneslo vse državno premoženje, bi bilo najbolj koristno za vse. Prenos zgolj 1/7 premoženja pa je megla, je kritično ocenil Janša. Celoten govor predsednika Janeza Janše si lahko preberete tukaj.

Slovenija bo zaradi staranja kmalu ena izmed najbolj ogroženih držav
V nadaljevanju posveta je spregovorila evropska poslanka Romana Tomc. Dejala je, da je situacija z demografijo in denarjem v pokojninskem skladu zelo resna. Poudarila je, da potrebujemo strukturne reforme za nadgradnjo sistemov pokojninskega zavarovanja, zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Po njenem mnenju je potrebno prilagoditi sistem usposabljanja in izobraževanja, da ne bo prišlo do izrinjanja javno-finančnih izdatkov za druge namene. Tomčeva je jasno in nazorno, na podlagi grafičnega prikaza, prikazala spreminjanje strukture prebivalstva. Dejala je, da bodo po podatkih zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, od koder so številke na grafih povzete, izdatki za pokojnine najvišji okoli leta 2050. Evropska poslanka pa je zaskrbljena ob vzponu krivulje od leta 2020 naprej, kar lahko pomeni že jutri.

Med upokojence bodo prehajale številčnejše generacije, na trg dela pa bodo prihajale generacije, rojene pozneje, v obdobju nižjih stopenj rojstev. Izpostavila je problematiko, da bo Slovenija v prihodnosti poleg Malte ena izmed najbolj ogroženih držav, kar zadeva staranje prebivalstva v naslednjih letih. Slovenija je tudi edina država, ki nima urejenega področja dolgotrajne oskrbe z zakonom. Dodala je: “To ni pesimizem, to je realno stanje.”

V nadaljevanju je dejala, da so demografske projekcije ključni element razvoja in dolgoročne javno-finančne vzdržnosti, saj se bo delež starejših povečeval, delež delovno sposobnega prebivalstva pa zniževal. Tomčeva je mnenja, da se morajo spremembe na področju pokojnin delati počasi in postopoma, torej pravzaprav ves čas. Ostro je dodala, da “tiste vlade, ki tega ne delajo, ne skrbijo za svoje upokojence, niti ne za tiste, ki bodo to postali“. Ob koncu svojega govora je evropska poslanka dodala še to, da je ministrstvo za finance predlagalo zakon, ki je bil v preteklosti že predmet številnih nesoglasij in se je že izkazal za neuspešnega. Ob tem je izrazila veliko zaskrbljenost nad tem, da koalicija predloga SDS, ki zagotavlja, da bi bilo nesoglasij čim manj, ni podprla. Po njenem mnenju je to izraz politične nezrelosti, za katero pa upa, da bo enkrat presežena.

Več denarja za pokojnine iz kapitala Republike Slovenije
Poslanec v državnem zboru Andrej Šircelj je nadaljeval, da se danes skoraj 80 odstotkov sredstev, namenjenih pokojninam, dobi iz prispevkov, le dobrih 20 odstotkov pa se jih dejansko dobi iz proračuna: “V zakonu, ki smo ga predlagali v SDS, se zavzemamo, da se večji del denarja, namenjenega pokojninam, dobi iz kapitala in premoženja Republike Slovenije. Tako bi za leto 2017 dobili 707 milijonov evrov sredstev. Vlada Republike Slovenije je medtem pripravila zakon, v katerem je predlagala, da se pokojninam nameni le delež iz portfeljskih sredstev, kar bi za leto 2017 pomenilo 48 milijonov evrov. Razlika med našim in vladnim predlogom je torej očitna.”

Šircelj je izpostavil, da rešitve ne vidi v portfeljskih naložbah, saj bo šlo le za dodatne sklade, ki bodo večino sredstev porabili za svoje delovanje, zato lahko govorimo o prevari, s katero nam Vlada RS meče pesek v oči. Dodal je, da imamo danes več družb (KAD, SDH …) z različnimi vodstvi, ki imajo tudi različne interese. Po njegovem mnenju je pomembno, da se povečajo pokojnine in se zagotovi večjo stabilnost, kar bi tudi pri zaposlenih in mladih povečalo motivacijo za vlaganje v pokojninske sklade. Družba, ki jo predlaga SDS, bi imela svoj nadzorni svet, ki bi ga predlagale poslanske skupine v DZ RS. Tako bi zagotovili večjo transparentnost. Uprava in nadzorni svet pa bi družbo lahko vodila samostojno in neodvisno, je še zaključil Šircelj.

Vlada ni uslišala upokojencev glede povišanja pokojnin
V nadaljevanju je spregovoril tudi predsednik Zveze društva upokojencev Slovenije Janez Sušnik. Dejal je, da se na vseh občnih zborih upokojencev vedno postavlja vprašanje glede višine pokojnin. “Moram reči, da smo letos pričakovali redno in izredno uskladitev z vlado glede na dobro gospodarsko rast, pa nismo dobili ničesar.” Dodal je, da upa, da se bodo zadeve obračale drugače, pa vendar bodo morali biti upokojenci do vseh zadev ostrejši. Če bi KAD dobro gospodaril, pokojninskega sklada sploh ne bi potrebovali, meni Sušnik.

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janez Sušnik.

Kot predsednik ZDUS je povedal, da bodo sicer vladni predlog zakona še preučili, se pa strinja s predlogom stranke SDS, da se v demografski sklad prenese vse državno premoženje, ker je to edini način, da bo priteklo dovolj sredstev za upokojence. Sušnik meni, da bi morala vlada podpreti predlog Slovenske demokratske stranke, ki so ga temeljito pregledali, in ga v programsko dobrih točkah podpreti. “Če pa bo vlada že na začetku rekla ne, pa to ni dobro za nas upokojence,” je kritično dejal predsednik ZDUS.

Ob koncu je vsem navzočim prebral sklep komisije po prebranem predlogu zakona o slovenskem demografskem skladu, ki se glasi: “Predlog zakona o slovenskem demografskem skladu, ki ga je predložil SDS, je primerna podlaga za nadaljnjo obravnavo.” Zaključil je, da bi morala tudi vlada dobre predloge podpreti, kajti tudi v parlamentu je potreben razum, da se pametne rešitve podprejo, ne glede na to, če je predlog iz opozicije.

Branko Šumenjak, predsednik Kluba seniork in seniorjev SDS, je dejal, da se sklad ustanavlja predvsem za to, da bi pokojnine dobile nek stabilen vir, saj je proračun vsako leto različen. “V tem času, ko je dobra gospodarska rast, ni neke želje, da bi se vir, ki je na razpolago, razdelil za upokojence.” Poudaril je, da si želi, da bi bile pokojnine pravične, saj bi vsak upokojenec moral dobiti pravično pokojnino za svoje minulo delo. Šumenjak meni, da je bilo tudi v preteklosti premalo narejenega na področju usklajevanja pokojnin. Vladi bi morali glasno povedati, da si upokojenci ta sklad želimo, je poudaril v svojem nagovoru.

H. M.

 • RATATA

  Tistim upokojenim obrtnikom, ki so vplačevali v nekakšen pokojninski sklad nižajo pokojnine, ker ni vplačil aktivnih…. , pa takšen vik in krik,
  ko pa to že dvajset let počnejo “navadnim” upokojencem zaradi istega razloga (ni zadosti vplačil) je pa vse potuhnjeno in enostavno bremenijo proračun!
  Gnarja ni ldje!!
  Ni vplačil!!
  Dražavna uprava in javni sektor pa čedalje obsežnejši!!
  Pa nevladnih organizacij kolkr češ!!
  Pa preko dvesto občin in občinskih uprav …. in županov … in svetnikov…,
  pa diretktoratov za direktorate da se ti spiple!!!!

  ZA VO ŽE NO U 3PM!!

 • rubec

  Saj ni tako hudo, kot hočejo tile iz SDS prikazat. Moj stric je v domu za starejše danes kot prilogo dobil celo grah. To da ni bil zelene barve, nima pa prav nobene zveze.

  • RATATA

   Moj stric je pa kuhar v domu za starejše in imamo doma graha kolkr češ. Zelenega. Pa ga nihče noče jest, tako, da ga ko spremeni barvo prodaja v nek dom za starejše po ugodni ceni.

  • branči

   nisi pa povedal, da kuhajo samo mehko hrano, ker večina starejših nima protez! če si jo hočeš sposodit, so pa take čakalne vrste, kot v kranjskem ZD, zato postane hrane ne marajo. da hrana ostaja je dokaz, da jim ni hudega, je reku gregec z večne mladine!

  • stajerc5

   Pa ne mi rect, da je bil rdece barve.., al je bil v obliki zvezdic?

   • rubec

    Tudi možno. K sreči je v jedilnici zopet pregorela žarnica, pa ne morem zagotovo reči. Se pa redko zgodi, da gre žarnica. Samo dvakrat na teden.

    • Peter

     Za podnevi bo še dobra, no.

 • Anton

  predlog žal ne bo sprejet, ker gre za predlog SDS, levičarji pa so preveč pokvarjeni in bebavi, da bi se kaj takega spomnili

  sarkazem press

 • Janez Kepic-Kern

  Sem bil na tem srečanju.
  Sem tudi povedal,
  DA PRAVI FABRIŠKI DELAVCI, KI SO DELALI
  V
  TEKSTILNIH FABRIKAH,
  V TISKARNAH ITD.
  – PRIČAKUJEJO VSAJ 700 EVROV – PENZIJE. l.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • stajerc5

   Vsak, ki je oddelal svoja leta, si zasluzi dostojno pokojnino za preziveti!!!

   • Janez Kepic-Kern

    +++++++++seveda. Se strinjam. L.r. JANEZK. KERN KOMENDA

 • francelj3

  Brez veze. Komunistov upokojenci ne zanimajo. Oni grabijo zase in denar vozijo v davčne oaze. Le volite jih še naprej!!!

  • Imperial Commando

   Edino tisti upokojenci jih zanimajo, ki jim na proslavah zastave z zvezdami nosijo.

 • Ph4nt0m

  Pokojninski sistem brez obveznih prispevkov v Novi Zelandiji deluje uspešno že 120 let:

  – V prvi steber se zbirajo sredstva iz splošnih dajatev (DDV itd.), pokojnino pa dobi vsak po 65. letu, ne glede na to ali je zaposlen ali ne. Prejemnik mora živeti v NZ vsaj 10 let po dopolnjenem 20. letu in vsaj 5 let po 50. letu.

  – Drugi steber sestavljajo prostovoljni prispevki od plače in sicer 3%, 4% ali 8%. Novo zaposleni so avtomatsko včlanjeni, vendar imajo 8 tednov časa da ocenijo in se odločijo za izstop. Ob tem država na začetku vsakemu nakaže 1000 NZD na račun.

  – Tretji steber sestavljajo privatne sheme varčevanja za pokojnino.

  Torej država zagotavlja del pokojnine iz splošnih dajatev pobranih prejšnje leto. Preostali del pokojnine pa zavisi popolnoma od posameznika. Zakaj ne bi tudi mi prenesli del te odgovornosti na posameznika? Navsezadnje se vsak zase najbolje odloči kaj bo naredil s svojimi financami. Pozitivna posledica tega sistema je tudi ta, da so neto plače višje -> ljudje več kupujejo -> država pobere več od splošnih dajatev in ne občuti izpada prihodkov.

  • SIMON ROZIC

   Verjamem ! Dopovej ti našim debilom, meni je jasno ! Veliko dobrih
   pokojninskih zakonov in možnbosti je v naši neposredni bližini, Avstrija,
   pa tudi Italija , če želite…Mađarska, Češka in Poljska se še iščejo, vendar
   ne na tako egoističen in bolan način ! Dolgo so jih držali za vrat Rusi in so
   danes hvaležni za vsak pozitiven korak! Takih barab in mafijcev kot jih imamo
   mi, najmanjša in najbolj sprijena država v EU, nima prav nobena !

 • lokec

  Alenka Bratušek je pred volitvami zbirala podpise za dobro upokojencev, danes se pa obračajo stran od njih. SRAMOTA. Imel sem jo za pošteno in fejst gospo danes pa kontra upokojencev.
  Ona skrbi za globoko državo.

  • borko

   Bratuškovo za pošteno ups,,,a si slep ali gluh

   • lokec

    Ti pa nisi poltiš!

   • SIMON ROZIC

    …vse to in še – neumen! Baba je prevarantka I.ktg !
    Ta je prišla na “sedež” z široko razprtim “krilom”….

  • traktor

   Lenčica Lenka, kje je zdaj obljubljena pečenka? Pečenko sem si v rit djala, vam bo pa samo kost ostala. Kdaj si pa še videl levaka na oblasti, da bi kaj delal al pa dal za druge? Ti znajo samo s fremtnim po koprivah mahat, pa svoje žepe filat. Pa obljubljat butastim ovcam.

 • SIMON ROZIC

  Dragi SDS-ovci, z nami vred ste lahko spregledali, da nas bo vlada v tej
  sestavi pustila kar pocrkati! …potem bo pa za to kriva Janševa vlada 2004-2008,
  ki so ji upokojenci še danes hvaležni za dvig pokojnin skoraj 25% in poravnavo za
  nazaj !
  Moja znanka je pri odhodu v pokoj dobila kot čistilka v NKBM za 28 let dela za 25% manj
  kot za samo 12 let dela v Nemčiji, kot pomožna delavka v gostišču!
  Pravi, da bi z domačio pokojnino morala umret ali pa “fušat” do smrti po hišah, dokler se
  ne bi zrušila od utrujenost ! -In vladni prasci bi bili srečni – eden manj !

 • branči

  v petih letih 2010-2015 se mi je beda, da temu ne rečem pokojnina zvišala za 0,17 €. a se kdo vpraša, kakšen je bazen volivcev DESUS? dokler ne bo pocrkala generacija 45, ki kasira 1500e in več za prazen nič, toliko časa bo upokojenski sklad izkazoval minus glede na vplačila!

 • Janez Kepic-Kern

  ŠE 1X
  Sem bil na tem srečanju.
  Sem tudi povedal,
  DA PRAVI FABRIŠKI DELAVCI, KI SO DELALI
  V
  TEKSTILNIH FABRIKAH,- ZA STROJI – NA NORMO
  V TISKARNAH ITD.
  DA BI BILO PRAVIČNO, ČE BI IMELA – 700 EVROV PENZIJE
  ENA
  MOJA SORODNICA, KI JE 40 LET – ZA STROJI, NA NORMO
  DELALA
  V
  KAMNIŠKI TEKSTILNI TOVARNI “SVILANIT”.
  MI JE REKLA,
  DA ZANJO PA NJENE KOLEGE, ji so 40 let delali na normo za stroji,
  BI BILO KOREKTNO,
  PRAV – DOBIVATI – VSAJ 700 EVROV – PENZIJE. l.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • ROMAN Naprudnik

  to bi morala predlagati vlada!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!