Prof. dr. Dragan Marušič: “Krivulja epidemije se je končno obrnila navzdol, toda potrebno je zdržati še kakšna dva tedna.”

Dragan Marušič, Foto: Wikimedia Commons

“Preveč smo zaupali Evropski uniji, ki se že tretjič v dobrih desetih letih s solidarnostjo ni ravno izkazala. Zato bomo morali v prihodnje postati bolj samozadostni, tudi to je ena od lekcij te epidemije.” meni prof. dr. Dragan Marušič z Univerze na Primorskem, ki je na predsednika Vlade RS Janeza Janšo, ministra Tomaža Gantarja in profesorico dr. Bojano Beović naslovil pismo z videom, v katerem je sporočil, da je pred približno tremi dnevi število okrevanih preseglo število okuženih, vendar pa obenem poziva slovensko javnost naj še naprej ostane čuječna in strogo spoštuje vse predpise glede držanja distance med ljudmi, saj mora bazično reprodukcijsko število R0 pasti pod ena, kar pomeni da bo en okuženi okužil manj kot eno osebo v času svoje kužnosti. Tako bomo vstopili v čas po prvem valu epidemije, ko si bomo lahko zgolj za trenutek oddahnili. 

Profesor dr. Dragan Marušič z Univerze na Primorskem je v svojem četrtem videu, namenjenem Vladi RS, premierju Janezu Janši, ministru Tomažu Gantarju, profesorici Bojani Beović in vsej slovenski javnosti, predstavil potek epidemije pri nas, predvsem pa naznanil, da je pred približno tremi dnevi prišlo do ključnega preloma, saj je število okrevanih končno preseglo število okuženih. Toda počakati je potrebno še kakšnih 14 dni, da se bazično reprodukcijsko število R0 spusti pod ena, kar pomeni, da bo ena okužena oseba v času svoje kužnosti okužila manj kot eno osebo. Šele takrat si bomo lahko prvič oddahnili, saj bo prvi val epidemije za nami. Obenem poziva slovensko javnost, da še naprej upošteva pravila distance, obenem pa ugotavlja, da bo potrebno urediti t. i. “tempirane bombe” – domove za starejše.

Med pozitivno testiranimi za SARS-CoV-2 je že tako veliko število okrevanih, da se je krivulja epidemije končno obrnila navzdol. Matematični O³ model zaobjema “občutljive”, “okužene” in “okrevane”. Tu je pomembno t. i. reprodukcijsko število R0. To pomeni povprečno število okužb, ki jih v času svoje okuženosti povzroči okuženi.

  • 30/03/2020 1.512881628
  • 31/03/2020 1.471285827
  • 01/04/2020 1.462418505
  • 02/04/2020 1.416145954
  • 03/04/2020 1.394133394
  • 04/04/2020 1.309982364
  • 05/04/2020 1.221463434
  • 06/04/2020 1.150401946
  • 07/04/2020 1.115694771
  • 08/04/2020 1.084219326

Zgoraj je po datumih navedeno zaporedje koeficienta R0 za zadnjih 10 dni. Ekvivalent je za osnovno reprodukcijsko število R0 epidemije COVID-19 v Sloveniji. Pred tremi dnevi sta se skupini še aktivnih in pa okrevanih izenačili,  zdaj pa je razmerje tako: okrevani 55 odstotkov, še aktivni 45 odstotkov. “Bazično reprodukcijsko število R0 je merilo za to, kako nalezljiva je bolezen. V grobem pomeni povprečno število ljudi, ki jih okuži ena kužna oseba v času svoje kužnosti. To število določa, ali obolevnost narašča eksponentno, R0 > 1, ostaja konstantna, endemična, R0 = 1, ali pa upada, R0 < 1″, piše v Determinističnem modelu epidemije Aleša Mohoriča.

Brez ukrepov, bi se v Sloveniji v nekaj tednih okužilo več sto tisoč oseb

Pri našem virusu, pa naj bi ta R0 bil nekje v intervalu med 2 in 4, in da bi opravil svoje delo bi v povprečju potreboval 2-3 dni. Tako se je med nedeljo 8. 3 in petkom 13. 3. zgodilo pri nas. Poskok je bil tedaj od 19 na 197 okuženih, torej v dveh intervalih po 2,5 dneva se je število kar podeveterilo. Jasno je, da bi v naslednjih tednih brez ukrepov to število poskočilo na več 100 tisoč.

Tako lahko kar sledimo podatkom iz dežel, ki jih je virus prve napadel. Ima pa vsaka država svoje posebnosti družbenega in družabnega življenja, kar vpliva na dinamiko širjenja okužb. Na podeželju v Sloveniji se stvar odvija drugače kot v več milijonskem Wuhanu ali New Yorku. Če si za Slovenijo izračunamo neke vrste pomagalo (ekvivalent ali “proxy”) za ta R0, tako da upoštevamo podatke dnevne rasti števila okuženih po eni strani, kot merilo za prehod prvega “O”-ja v drugi in pa odpuste iz bolnic, število smrti itd. – gre za prehod drugega “O” v tretji “O”.

Potrebno je zdržati še kakšna dva tedna

Pri tem je treba upoštevati tudi to, da je prirastek števila okuženih odvisen tudi od števila opravljenih testov. Na začetku se skupina okuženih samo polni, okrevani pa stojijo na ničli in ta skupina se šele po dveh tednih počasi začenja polniti, tako se tudi skupina okuženih pričenja prazniti. Pred nekako tremi dnevi je krivulja okrevanih prebila krivuljo okuženih in ta bo sedaj začela še hitreje padati, krivulja okrevanih pa bo lepo rastla.

Sedaj je samo še vprašanje časa, kdaj bo ta prvi val epidemije počasi izzvenel, vendar ob predpostavki, da bomo uredili “tempirane bombe” – domove za starejše občane in še naprej nekaj časa spoštovali pravila socialne distance. Potrebno je zdržati še kakšna dva tedna. Rahljanje okrepov pa se ne priporoča, dokler se števila v grafu ne pomaknejo do števila ena in pod ena ter se krivulja okuženih ne spusti v dolino. R0 mora biti pod ena, če naj epidemija izzveni.

“Virus smo si v Slovenijo prismučali”

Šele takrat se bodo zadeve umirile in tedaj si bomo lahko za trenutek oddahnili, zagnali gospodarstvo in v miru opravili nekaj stvari pred morebitnim novim valom. Nekaj podsistemov je pokazalo, da so potrebni prevetritve. Tudi glede naših potovalnih navad je treba kaj reči – virus smo si v Slovenijo kar sami prismučali.

Za državo brez letalskega prevoznika, z visokim odstotkom ruralnega prebivalstva in z nekimi odmaknjenimi podalpskimi dolinami, imamo občutno preveč okužb. Obenem smo preveč zaupali Evropski uniji, ki se že tretjič v dobrih desetih letih s solidarnostjo ni ravno izkazala. Zato bomo morali v prihodnje postati bolj samozadostni, tudi to je ena od lekcij te epidemije. Vsak bo moral za dobrobit celotne skupnosti opraviti svoj del.

Domen Mezeg