Nikoli ne uganete, kako je profesor Cerar ocenil svoje ministre in kaj o tem meni Erjavec

Foto: STA

Cerar je na delovnem posvetu ocenil delo ministrov in kot je bilo za pričakovati, nihče ni prejel nezadoste ocene. Že pred posvetom so morali sicer ministri oddati domačo nalogo, v kateri so predstavili svoje prioritete in dosežke v prejšnjem letu. ”Kritike sprejemam, če so legitimne. Nekdo, ki je manj etičen od nas, nas ne more kritizirati,” je glede nizke podpore vladi in vseh obtožb dejal Cerar.

Predsednik vlade Miro Cerar se je danes z vsemi ministri sestal na delovnem posvetu, na katerem je ocenil njihovo delo in odločil o njihovi usodi. O rekonstrukciji vlade pa nekaj ur po tem ni ne duha ne sluha. Kot je Cerar sporočil na novinarski konferenci, bodo z delom nadaljevali v isti sestavi tudi v letu 2016, kjer jih čakajo številni izzivi, med drugim je Cerar izpostavil predvsem migrantsko krizo. “Osredotočali se bomo na ukrepe za izboljšanje kakovosti življenja in konkurenčnosti gospodarskega okolja,” je povedal premier.

Cerarja lahko kritizirajo le ‘bolj etični od njega’ 
Cerar še vedno ščiti tudi tiste ministre, ki so bili v letošnjem letu tarča mnogih afer, predvsem glede nezakonitih izplačil dodatkov za stalno pripravljenost. ”Še vedno imamo zelo visok etični kodeks. To pa ne pomeni, da ne delamo napak. Neetična dejanja se dogajajo povsod. Če je napaka prevelika, morajo ministri odstopiti, v tem primeru pa napake niso bile prehude,” je dejal Cerar.

Na očitke o nizki podpori vlade je odgovoril, da so imele prejšnje vlade še nižje odstotke podpore in ga to ne skrbi. ”Vlada, ki ima ob velikih sistemskih spremembah nizko podporo, mora vztrajati,” je dejal Cerar in poudaril, da ga zanimajo le legitimne kritike, saj ga nekdo, ki je manj etičen kot on, ne more legitimno kritizirati.

Cerar je med ključnimi načrti za leto 2016 opredelil predvsem izboljšanje življenjskega standarda ljudi, zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu, vzpostavitev sistema celovite zdravstvene oskrbe, zmanjševanje birokratskih ovir, zmanjševanje sodnih zaostankov, znižanje stroškov dela, spremembo delovne zakonodaje, nadaljevanje procesa privatizacije in druge ukrepe za zmanjševanje posledic gospodarske krize.

Ministri redkobesedni
Zaradi današnjega ocenjevanja so morali ministri že konec lanskega leta oddati pisno poročilo, v katerem so zapisali svoje dosežke v preteklem letu ter prioritete za prihodnje leto. V prejšnjem tednu je Cerar z ministri že opravil individualne pogovore, danes pa se je sestal še z vsemi skupaj.

Ministri po zaključenem posvetu niso dajali izjav, odzval se je le minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano iz vrst SD, Dejan Židan, ki pa še ni razkril, ali se bo ministrska ekipa spremenila. Kot je poudaril Židan, je glede na pretekle afere v imenu SD predsednika vlade prosil, naj ima enaka merila za vse člane vlade.

Erjavec: DeSUS bo še naprej konstruktiven člen vlade
Za zunanjega ministra, ki je po končani konferenci tudi sam ponosno stopil pred novinarje, je Cerarjeva odločitev pričakovana. Zakaj točno je sklical novinarje pred sedež stranke, sicer ni povsem jasno, saj je ob prihodu novinarje kar sam povprašal, ali imajo kakšno vprašanje zanj.

Nato je povedal le, da bo premier morda v prihodnosti ponovno ocenil delo ministrov in o njihovi usodi ponovno odločal. ”DeSUS bo še naprej konstruktivno sodeloval v vladi. Politična kriza bi bila v tem trenutku zelo neprimerna,” je ocenil Erjavec in dodal, da se zaveda, da bo prioritete vlade v tem letu težko uresničiti.

M. G., STA