fbpx

Programska konferenca SMC – pred meseci so si izplačevali nezakonite dodatke, zdaj pa bi se radi borili proti korupciji

Foto: STA

Vladajoča Stranka modernega centra je na programski konferenci potrdila prioritete stranke do konca leta. Programski vodja in Cerarjeva senca Aleksandar Kašeljević pravi, da SMC ni brez vonja in okusa, ampak ima jasen program, ki ga bodo uresničili. Obregnil se je tudi ob koalicijske partnerice, češ da so v koaliciji samo deklarativno.

V SMC po besedah Kašeljevića vedo kaj storiti, da bomo v prihodnosti živeli bolje. Žal jim v teh slabih dveh letih vladanja ni uspelo izpolniti kaj dosti od programa, ki so ga obljubljali na volitvah leta 2014. Od visokih etičnih in moralnih standardov, je ostalo samo enormno kadrovanje v državnih podjetjih, višanje davkov in bolestno oklepanje podjetij tako imenovanega nacionalnega interesa.

Programsko izhodišče no.1 – pravica do pitne vode
Kljub katastrofalnemu stanju v gospodarstvu in financah, kljub katastrofalni zadolženosti in splošnemu porastu sive in črne ekonomije, se bodo na programski konferenci člani SMC pogovarjali o zapisu pravice do pitne vode v ustavo. Glede na to, da je že nekdanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar dejala, da vlada deluje samo v skladu z željami lobijev, ni pričakovati, da bo do zapisa ustavne pravice do vode prišlo. Lobiji bi vodo, ki ji cena na trgu strmo narašča, namreč najrajši privatizirali.

Boj proti korupciji in kriminalu
Še eno izhodišče, ki kaže na popolno neresnost te stranke, pa je boj proti korupciji in kriminalu. Že samo dejstvo, da govorimo o stranki, katere član in predsednik državnega zbora Milan Brglez, se je odločil, da kljub ljudski volji ne bo razpisal referenduma, pove dovolj. Da je vlada zamenjala praktično vse vodilne kadre v državnih podjetjih očitno nikogar iz SMC ne moti.

Foto: STA

Foto: STA

SMCjeva ekipa “nekoruptivnih” ministrov
Pa naštejmo nekaj ministrov vlade, ki so se do sedaj res izkazali v boju proti korupciji. Minister za finance Dušan Mramor si je veselo izplačeval dodatke za stalno pripravljenost, za kar sta, tako sodišče kot Komisija za preprečevanje korupcije dejali, da ni bilo zakonito. V žepe raznih dekanov in profesorjev na ekonomski fakulteti je tako odteklo prek 660.000 evrov.

Foto: epa

Foto: epa

Minister za pravosodje, ki naj bi bil garant zakonitosti in upoštevanja prava v Republiki Sloveniji Goran Klemenčič je dokazano, kot vodja KPK izdal nezakonito poročilo o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank, zaradi česar je padla druga Janševa vlada. Sodišče je poročilo izničilo, a Klemenčič, ki je presegel svoja pooblastila in kršil zakon je danes prvi mož pravosodja.

Goran Klemenčič (foto: STA).

Goran Klemenčič (foto: STA).

Spomnimo tudi na socialno čutečo ministrico za delo, družino in socialne zadeve Anjo Kopač Mrak. Od popolnega fiaska v primeru velenjskih dečkov, za katerega še vedno ni prevzela odgovornosti, do zadnje tragične smrti male Arine iz Jesenic, katere primer je pokazal na sistemsko napako v delovanju Centrov za socialno delo.

Foto: STA

Foto: STA

Če strnimo. Ljudje, ki so zavestno izvajali koruptivna dejanja, si izplačevali nezakonite dodatke v zneskih, ki si jih človek na minimalni plači ne more niti predstavljati in kršili zakone, bodo sedaj poskrbeli, da v državi ne bo več korupcije in kriminala. Naravnost bizarno, če že ne neokusno.

V SMC so prepričani, da so izpolnili cilje
Po besedah Kašeljevića so prepričani, da jim je cilje do konca leta uspelo uresničiti, s konferenco pa želijo pokazati sadove dosedanjega dela, poroča STA. Vprašanje je, kdo se tu norčuje iz koga.

Če pogledamo dosežke v zadnjih dveh letih vladanja vidimo, da je od predvolilnih obljub, kar je slovenska posebnost, ostalo bore malo. Imamo višje davke, višje trošarine, kadrovanje v praktično vseh državnih podjetjih, izgon tujcev iz Slabe banke in nastavitev zvestih domačih strokovnjakov. V zadnjih dveh letih je Slovenijo zapustilo na tisoče mladih, ministrstvo za delo pa se hvali, da so zmanjšali brezposelnost. Zunanji dolg države se je povečal, v proračun pa so nabrali skoraj najmanj denarja v vsej zgodovini Slovenije.

Še pri ograji za zaščito naše južne meje ni šlo brez škandala, ko je bilo za izvajalca del izbrano podjetje iz Žalca, ki je imelo prostore ob prostorih SMC Žalec. Izbrano je bilo brez razpisa, kar pa že je modus operandi te vlade. Spomnimo samo na imenovanje Špele Kučan na visoko mesto v Svetovni trgovinski organizaciji. Interni razpis, prilagojeni pogoji, nobenih protikandidatov in minister Zdravko Počivalšek, ki ni znal pojasniti za kaj pravzaprav gre.

Foto: STA

Foto: STA

Ko se začne krhati srčna zveza med koalicijskimi partnerji
Vlada, za katero so v SMC prepričani, da bo zdržala do konca mandata, pa se že močno krha. Od spora glede državnih gozdov, arbitraže, interpelacije Anje Kopač Mrak pa vse do sedanjih zapletov v Luki Koper. Če ta vlada zdrži do konca mandata, pa lahko po dosedanjih izkušnjah rečemo samo to, da so obljube, ki jih bodo sprejeli odveč, saj jih do sedaj niso uresničili.

Pa vendar ni vse slabo. Imamo pozitivno gospodarsko rast! Žalostno pa je, da niti to ni zasluga te vlade, ampak predhodnih zadolževanj in Zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf). Glede na dosedanje delo, nas lahko državljane resno skrbi, da bodo po tem sestanku obljube, kot do sedaj, obvisele v zraku.

Aleksander Rant