Protest pred ustavnim sodiščem: Naj bosta oče in mati temelj zdrave človeške družbe še naprej

Shod ob robu odločanja ustavnega sodišča o ukinitvi zakonske zveze zene in moža ter posvojitvah otrok v homoseksualna oziroma LGBTQIA+ razmerja, ki ga je pripravila stranka ZA Slovenijo - Glas za otroke in družine. (Foto: STA)

Kar so slovenski volivci trikrat zavrnili na referendumih, želi homoseksualni lobi zdaj doseči s pomočjo Ustavnega sodišča. Pod okriljem Stranke ZA Slovenijo – Glas za otroke in družine je zato danes pred Ustavnim sodiščem potekal protest. “Teta, ti niso moj ati, stric ti nisi moja mami”, “Koristi otrok pred koristi odraslih”, “Sem mama, ne starš”, “Hvala oče za življenje” so se glasili transparenti, med udeleženci pa se je slišalo: “Jaz nočem biti starš ena, jaz sem mama, jaz sem žena, jaz sem babi in to hočem biti še naprej.” Metka Zevnik iz koalicije Za otroke gre je poudarila, da je bil glas ljudstva nedvoumen in jasen: ne posvojitvam otrok v homoseksualna razmerja. Naj bosta oče in mati temelj zdrave človeške družbe še naprej, nedopustno je, da bi nekaj ljudi izničilo milijon glasov lastnega naroda.

Odločitev ustavnega sodišča v postopku za presojo ustavnosti členov zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, družinskega zakonika in zakona o partnerski zvezi, ki je bil na dnevnem redu današnje seje, po poročanju STA zaenkrat še ni znana. Ob robu seje pa je danes pred ustavnim sodiščem potekal shod proti spremembam družinske zakonodaje, ki ga je organizirala stranka ZA Slovenijo – Glas za otroke in družino. Udeleženci so izpostavili, da so državljani o spremembah že odločali in to kar na treh družinskih referendumih – na vsakem referendumu so spremembe tudi zavrnili. Po prepričanju prisotne množice ljudi, bi moral biti pri odločanju o spremembah družinske zakonodaje na prvem mestu interes otroka. Poleg tega bi bilo treba v času, ko se Slovenija sooča z nizko stopnjo rodnosti, uporabiti vse moči za spodbujanje in krepitev materinstva in očetovstva.

Preberite še: Danes gre ZA otroke!

“Tukaj smo danes zato, da povemo kakšno je stališče, kakšen je naravni zakon in kaj od ustavnega sodišča pričakujemo,” je pojasnil eden izmed udeležencev shoda, ob tem pa je dodal , da ne razume, kako bi lahko ustavno sodišče o zadevi, glede katere je enkrat že odločilo, sedaj odločilo drugače. Argumenti namreč stojijo, pravo pa ima svoje stopnje – na prvem mestu je naravno pravo in šele nato človeško oziroma institucionalno. Ustavno sodišče naj torej odloča v okviru mednarodnih dokumentov in priporočil. “Nimam nič proti temu, da ima LGBTQIA+ svoje pravice, vendar pa se bojim, da bi zakonodaja, ki bi dovoljevala posvojitve, škodovala družbi kor celoti. Že ločene družine povzročajo velike stiske, naj bosta oče in mati temelj zdrave človeške družbe tudi naprej,” je poudaril Andrej Grebenc. “Naravna sta samo dva spola in to se ne more spreminjati – to z ustavo v resnici sploh nič nima. Da je treba to pisati v ustavo, je velika žalost,” je povedala udeleženka Polona Naglič. Urška, ki se je shoda udeležila s svojo družino pa je dejala, da je zakon med žensko in moškim osnova naše družbe in družinskega življenja. Po njenem mnenju je eksperimentiranje s tem res nevarno, to sproži domine, ki grejo potem naprej, na koncu pa nastradajo naši otroci. “Jaz mislim, da morajo biti koristi otrok pred koristmi odraslih,” je poudarila.

Družina je Slovenkam in Slovencem sveta
Naj bo eden izmed današnjih sklepov, da bomo s svojimi družinami, da se bomo dobro razumeli in da ne bomo zamujali trenutkov, je dejal vodja shoda Aleš Primc in poudaril, da je družina naše bogastvo, da je družina naše vse. “Družina nam je sveta drago ustavno sodišče, družina je Slovenkam in Slovencem sveta,” je sporočil. Pojasnil je, da smo ljudje moški in ženske, vsak ima svojo vlogo, mame in očetje imamo svojo vlogo –  ne samo pri spočetju otroka ampak tudi pri njegovem razvoju in vzgoji – tako je narava predvidela in to mora spoštovati tudi zakonodaja, tudi ustavno sodišče. Vsi naši otroci si želijo in zaslužijo najboljše. In kaj je najboljše? Ljubeča mama in oče. “Ustavno sodišče, otroci niso blago, otroci niso naprodaj, otroci so dar,” je Primc še izpostavil.

Glas ljudstva je bil nedvoumen in jasen
Metka Zevnik
iz koalicije Za otroke gre se je vprašala, ali bodo tokrat v tej hiši branili demokracijo, ob tem pa poudarila, da se je že trikrat odločalo na referendumu, ki je najvišja oblika demokracije. “Glas ljudstva je bil nedvoumen in jasen: ne posvojitvam otrok v homoseksualna razmerja,” je poudarila. V času vlade Mira Cerarja so v Državnem zboru izglasovali, da referendum ni bil ustaven – ustavno sodišče pa je nato potrdilo, da referendum je ustaven. Zevnikova je še izpostavila, da imajo homoseksualni pari prav vse pravice – razen o posvojitvi otrok in zdi se ji prav, da tako ostane tudi prihodnje.

Stari starši vnukov še vedno ne morejo posvojiti
Zevnikova je izpostavila še eno problematiko – ob tem ko se nekateri borijo, da bi homoseksualni pari lahko posvajali otroke, je starim staršem to ob smrti staršev še vedno prepovedano. V Združenju starih staršev poudarjajo, da Državni zbor ni uzakonil predloga zakona, ki bi dopustil posvojitev vnukov in to kljub veliki podpori volivk in volivcev. Iz stranke Levica so bili deležni tudi mnogih žaljivih besed – tudi to se je dogajalo v času ministrovanja Anje Kopač Mrak, ki je po besedah Zevnikove sokriva za ugrabitev koroških dečkov, varuh enakosti pa takrat ni rekel niti besede.

Sara Bertoncelj