fbpx

Prvi epidemiolog NIJZ Fafangel sporoča: Zgolj 1–2 odstotka hospitaliziranih je cepljenih!

Epidemiolog Mario Fafangel poziva k cepljenju. (Foto: sta)

“Danes verjetno nova analitika o cepljenjih/okuženih. Za tem pa tudi analitika o hospitaliziranih cepljenih. Preliminarni podatki od marca 2021 naprej: 1-2 % od hospitaliziranih je cepljenih,” je epidemiolog Mario Fafangel sporočil vsem, ki jih skrbi, kakšen delež oseb je bil navkljub cepljenju proti covidu-19 doslej hospitaliziran. 

Ob tem je prvi epidemiolog NIJZ Mario Fafangel pozval k cepljenju. Po podatkih NIJZ je bilo do 29. 7. 2021 pri nas z enim odmerkom cepljenih 915.011 oseb (43 odstotkov prebivalstva), z vsemi odmerki pa 804.338 oseb (38 odstotkov prebivalstva). Na portalu Cepimo se pa pojasnjujejo, zakaj se je pomembno cepiti proti covidu-19 ter zavračajo nekatera priljubljena zmotna prepričanja, ki ljudi od cepljenja odvračajo: “Cilj cepljenja je na začetku predvsem zmanjšati število smrti in število hospitalizacij zaradi covida-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka covida-19 in razbremeniti zdravstveni sistem.”

“Samo z zaščitnimi ukrepi ni možno dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom SARS-CoV-2, zato pričakujemo, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi.” Do hitrega razvoja cepiv je prišlo v želji po obvladovanju koronavirusne bolezni, ki je korenito spremenila ves svet. Vsa cepiva morajo iti skozi enake točno določene procese, za kar poskrbijo ustrezne inštitucije. Cepiva proti covidu-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi. 

Podatki o precepljenosti v Sloveniji. (Foto: posnetek zaslona, NIJZ)

“Res je bila časovnica strnjena, vendar se je upoštevalo vse pomembne vmesne korake, spremljanje in ocenjevanje varnosti cepiv pa se bo nadaljevalo tudi, ko bodo cepiva v splošni uporabi.” Pravila za registracijo cepiv so za vsa cepiva enaka, podatki o varnosti in učinkovitosti cepiva proti covidu-19 pa so verodostojni. Cepivo proti covidu-19 izzove naš imunski sistem, da ustvari ustrezno imunsko zaščito proti virusu. Z vnosom cepiva v telo vnesemo navodilo za nastanek virusne beljakovine, ki jo imunski sistem prepozna in ustvari zaščito. Ko smo naslednjič v stiku z virusom, ga imunski sistem prepozna in uniči, še preden bi povzročil bolezen covid-19.

Cepiva se v telesu kmalu razgradijo in ne spreminjajo človeške DNK

“Tako kot vsa cepiva tudi cepiva proti novemu koronavirusu ne zagotavljajo popolne zaščite vsem cepljenim. Vsa cepiva, ki so v Sloveniji registrirana, so varna in učinkovita. Pomembno je, da poleg zaščite pred zbolevanjem vsa cepiva nudijo dobro zaščito pred težkim potekom bolezni.” Cepiva proti covidu-19 ne povzročijo spremembe človeškega genoma. Vse nukleinske kisline v cepivih (na osnovi mRNK, adenovirusov, plazmidov) obstanejo v celicah le začasno, toliko časa, da proteini, ki jih tvorijo, sprožijo tvorbo protiteles in telo prične z imunskim odzivom.

 

Cepiva se torej v telesu kmalu razgradijo in ne spreminjajo človeške DNK. Po cepljenju z vektorskimi cepivi proti covidu-19 (cepivo AstraZeneca, Johnson in Johnson) lahko pride do krvnih strdkov (tromboz), vendar gre za zelo redek zaplet, ki nastopi le pri 1 osebi na 100.000 cepljenih (0,001%). Za primerjavo: pri ljudeh, ki se zaradi covida-19 zdravijo v bolnišnici, krvne strdke zabeležimo v povprečju pri 14 % bolnikov.

Čeprav cepljenje pospešeno poteka po celotni državi, predsednik vlade Janez Janša opozarja, da je bilo to število prenizko za uspešno zaustavljanje 4. vala epidemije ter da so odgovorni in zaposleni v zdravstvu pred zahtevno nalogo. Direktor NIJZ dr. Milan Krek pa je nedavno med drugim opozoril tudi na potovanja, ki so trenutno precej bolj nevarna, kot so bila nekoč. Vrnitev z dopusta do 15. avgusta je priporočljiva predvsem za družine s šoloobveznimi otroki – z namenom, da se v šolo 1. septembra vrnejo zdravi in tako preprečijo širjenje okužbe.

Domen Mezeg