fbpx

Razkrivamo: Kako je Zoran Janković Osvobodilno fronto (OF) poslal na smetišče zgodovine

Zoran Janković (Foto: STA).

Partijski mit o Osvobodilni fronti (OF) je eden od najbolj trdoživih mitov slovenske levice. Toda v realnosti je od OF mitologije ostalo bore malo: Vidmarjeva vila je rezidenca nemškega veleposlaništva in po mednarodnem pravu del Nemčije, legalni dedič OF pa je stranka LDS, ki zdaj životari na obrobju slovenske politike.

Partijska mitologija o Osvobodilni fronti je takšna: 27. aprila 1941 so se v Vidmarjevi vili v Rožni dolini sestali predstavniki komunistov, krščanskih socialistov, sokolov in kulturnikov, ki so ustanovili Osvobodilno fronto (OF) in začeli boj slovenskega naroda proti okupatorju.

V resnici je bil sestanek verjetno 26. aprila 1941 in je bil v bistvu v tistem trenutku dokaj nepomemben sestanek članov Društva prijateljev Sovjetske zveze, ki so mu komunisti šele pozneje pritaknili usoden zgodovinski pomen. Osvobodilna fronta je dejansko začela delovati šele po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941, pred tem lahko govorimo le o Protiimperialistični fronti, ki je bila usmerjena tudi proti Veliki Britaniji.

Osvobodilna fronta, kjer so imeli od vsega začetka škarje in platno v rokah komunisti (zloglasna Dolomitska izjava iz leta 1943 je to stanje le formalizirala), po koncu druge svetovne vojne ni prenehala delovati, ampak je avgusta 1945 postala del Ljudske fronte Jugoslavije (LFJ). Leta 1953 se je OF preimenovala v Socialistično zvezo delovnega ljudstva Slovenije (SZDL Slovenije), ki je bila del Socialistične zveze delovnega ljudstva Jugoslavije.

OF – SZDL – Socialistična stranka – LDS
SZDL je bila tako imenovana partijska transmisija, torej nekakšna krovna organizacija vseh socialističnih sil, ki jih je vodila Zveza komunistov (ZK). Ob zlomu komunizma in uveljavitvi večstrankarskega sistema v Sloveniji se je SZDL Slovenije leta 1990 preimenovala v Socialistično zvezo Slovenije (SZS) oziroma pozneje v Socialistično stranko Slovenijo.

Leta 1994 so se socialisti, ki se jim leta 1992 ni uspelo prebiti v parlament, na kongresu na Bledu skupaj z Liberalnodemokratsko stranko Janeza Drnovška, demokratsko stranko Igorja Bavčarja in delom Zelenih združila v Liberalno demokracijo Slovenijo (LDS). Ta stranka je vladala Sloveniji do leta 2004. Ko je strmoglavila z oblasti, se je razklala. Velik del članov je zapustil LDS. LDS je tako postala majhna stranka.

Janković pobere volivce LDS in nevede tudi OF pošlje na nepomembno obrobje
Na popolno obrobje je LDS zdrsnila po predčasnih volitvah leta 2011. Na teh volitvah je večina volivcev levice, tudi volivcev LDS, podprla ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegovo stranko. LDS, ki je tudi dedič OF, se tako ni uspelo prebiti v parlament. Gledano s tega zornega kota, je Janković s svojim uspehom tudi OF nevede dokončno poslal na smetišče zgodovine.

Epilog Osvobodilne fronte:

Hiša, v kateri naj bi po partijski mitologiji 27. aprila 1941 ustanovili OF, tj. Vidmarjeva vila v Rožni dolini, je od leta 2013 v lasti nemške države. To je zdaj rezidenca nemškega veleposlaništva, torej po mednarodnem pravu del Nemčije in ne Slovenije. Zanimivo je, da je Mestna občina Ljubljana, ki jo vodi Janković, imela možnost odkupiti vilo, a tega ni storila. Vidmarjeva vila je tako postala del nemškega ozemlja.

LDS, stranka, ki je dedič OF, je zdaj nepomembna neparlamentarna stranka.

Aleš Žužek