Razkrivamo, pri kateri banki se zadolžujejo lastniki restavracije, v kateri so dobili Jureta Jankovića z mercedesom

Foto: STA

Pred dnevi je odjeknila informacija, da sta se oktobra v znani ljubljanski restavraciji Cubo na Šmartinski cesti družila Jure Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, in prvi mož Uefe Aleksander Čeferin. Po burnih reakcijah na omrežjih, kjer se je na zapis odzvala celo Finančna uprava Republike Slovenije, odstiramo še eno zanimivo dimenzijo lokacije, kjer se je zabaval Janković.

Spletni portal Požareport je poročal, da sodi restavracija v orbito Jankovićeve družine. Lastnica restavracije Cubo je sicer formalno družba Cubo restavracija, gostinstvo d.o.o.. Kot izhaja iz Ajpesa, je njena edina lastnica Martina Pestotnik, ki je od lani tudi direktorica podjetja.

In prav lani, ko je Pestotnikova prevzela direktorsko funkcijo, je družba Cubo restavracija na poslovne prostore, kjer je sobotni večer preživljal Janković , svoje premoženje – poslovne prostore, v katerih je restavracija – obtežila s kar tremi hipotekami, ki skupaj nanesejo več kot milijon evrov.

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da se Aleksander Čeferin takrat ni družil z Juretom Jankovićem, temveč sta bila tam ločeno – Čeferin je namreč v ločenem prostoru večerjal s svojo družino.

Kot je razvidno iz dokumentov v galeriji, sta bili dve hipoteki vpisani lani avgusta – ena je težka 338.000 evrov, druga pa 937.500 evrov. Skupaj torej več kot milijon – 1.275.500 evrov, ki bi jih morali poplačati do leta 2018. A očitno ni bilo dovolj, oktobra je bila vpisana še hipoteka v višini 130.000 evrov, za denarno terjatev, ki mora biti povrnjena do leta 2023. Vsa posojila je dobila Pestotnikova pri Gorenjski banki, ki jo je prevzel srbski podjetnik Miodrag Kostić. Prevzem, ki ga je izvedla njegova AIK banka, pa je zaznamoval škandal, ko srbska centralna banka marca lani ni dala soglasja za prevzem.

Foto: STA

Zanimivo pa je, da je v upravi Gorenjske banke do letošnjega februarja sedel David Benedek, ki je bil v letih od 2009 do 2013 član uprave NLB. To pa je obdobje, ko je državna NLB reševala nasedli projekt Zorana Jankovića na račun davkoplačevalcev – Stožice.

 

Andrej Žitnik