Rekordne številke prijetih migrantov v mesecu oktobru in dve posiljeni študentki

Fotografija je simbolična. (foto: epa)

Oktobra se je spet povišalo število migrantov, ki jih je policija odkrila, ko so se že pretihotapili čez mejo med Slovenijo in Hrvaško. Bilo jih je 2225. Rekordno pa je bilo število migrantov, ki so zaprosili za azil, ko so jih policisti ujeli: 417. Oktobra pa je migrant iz Maroka, ki je na tak nezakonit način pred leti vstopil v državo in zahteval azil, v Ljubljani posilil dve študentki. Za dogodek smo izvedeli šele ta teden. Policija javnosti oktobra ni obvestila o dogodku. Kot so pojasnili policija zaradi varovanja žrtev o takšnih dogodkih nikoli ne obvešča medijev in javnosti. Ta informacija pove, da je mogoče, da je bilo podobnih posilstev po državi zadnja leta še več, a zanje ne izvemo.

Sicer pa o svojem delu policija pošilja redna sporočila, ko denimo ujamejo tihotapce migrantov, a ta obvestila ne vsebujejo nobenih imen, ker mora policija varovati zasebnost švercerjev na zahtevo informacijske pooblaščenke. Da sta bili posiljeni dve študentki, so ta teden razkrili novinarji časopisa Dnevnik, v njihovem poročanju pa ni bilo imena migranta. Ne sme se razvedeti, kdo je osumljen, ker bi lahko škodovalo njegovemu ugledu v skupnosti.

Do sodbe Maročanu ni lahko priti
Po drugem posilstvu na Metelkovi, ko je 23 letno dekle 38 letni Maročan k spolnosti prisilil z nožem, je dekle kričalo, kar je pritegnilo pozornost. Migranta iz Maroka, ki je zaradi tega zbežal, so policisti pozneje prijeli. Že deset dni prej je posilil 22 letno študentko, ki ga je iz Metelkove peljala v svojo sobo za Bežigradom. Maročan je bil pred tem izpuščen iz zapora, v katerem je končal zaradi ropa, ki ga je izvedel sredi leta 2016. Zakaj ga sodišče, ko ga je za dve leti poslalo v zapora, ni izgnalo iz države, ni jasno. Mogoče pa je, da možnost izgona, ki je bila v zakonodajo vrnjena sredi leta 2017, še ni veljala.

Foro: Pinterest

Do sodbe in razlage, iz katere mora biti razvidno, ali je tožilec izgon zahteval in zakaj se sodišče zanj ni odločilo, je na okrožnem sodišču v Ljubljani, ki ga vodi Marjan Pogačnik, zelo težko priti. Sodbe tega sodišča, čeprav ustava določa, da se sodi javno, javnosti in medijem niso dostopne. Enako sodbe pred novinarji in javnostjo skrivajo tudi na drugih sodiščih po državi. Če jih dobimo so močno cenzurirane, da iz njih ni mogoče ugotoviti, kdo je krivec in kdo žrtev.

Primer takšnega ravnanja lahko preberete v članku PRED VOLITVAMI: SODIŠČA SISTEMATIČNO PRIKRIVAJO IMENA OBSOJENIH KORUPCIJE

Prošnje za azil so v velikanski večini prevara
Za sodbo, ki javnosti ni dostopna, sem posebej zaprosil. Po prošnji, da bi jim poslal ime obsojenega ali opravilno številko, nisem mogel pomagati, ker sodišča in policija te podatke medijem in javnosti prikrivajo. Odgovor sodišča še čakam. Sodišče lahko tujcu od julija 2017 izreče izgon, če oceni, da predstavlja resno grožnjo javnemu redu in varnosti. Prosilci za azil so še prav posebna kategorija, od katerih bi bilo pričakovati, da ne ropajo in ne posiljujejo po državi, ki jo prosijo za zaščito. Dilema je, zakaj tega migranta policija, ko je bil izpuščen iz zapora, ni tudi brez posebne sodne odločitve takoj pospremila do Hrvaške, saj mu je država prošnjo za azil že zavrnila, vrnjen pa tja ni bil, ker je zbežal.

Azilni dom Vič (Foto: Nova24TV)

Prošnje za azil so zadnja leta v velikanski večini prevara, migrant, ki je posiljeval, in mu jo je naša država, pa tudi druge evropske, že zavrnila, nikakor ni edini. Niso ga pa uspeli vrniti na Hrvaško, ker jim je zbežal. Kot jim zbeži večina. Koliko migrantov je, ko se jim je uspelo pretihotapiti preko meje v Slovenijo, oktobra in prejšnje mesece odkrila policija in koliko jih je pozneje prosilo za azil, da bi lahko zbežali naprej, kaže grafika:

Število ujetih migrantov iz Maroka, iz te države je prišel posiljevalec, se je v primerjavi z dogajanjem v lanskim letom letos dramatično povečalo. Še več pa se preko meje s Hrvaško pretihotapi državljanov Pakistana, Alžirije in Afganistana:

Pri vračanju migrantov je bila policija letos precej uspešna. Na Hrvaško so do konca oktobra od 14.066 ujetih vrnili 9.653 migrantov, leto prej pa od 8.186 ujetih 3906. Delež vrnjenih je krepko višji.

Vrnitvi na Hrvaško se izognejo tisti, ki napovedo, da bodo prosili azil. Takšnih je bilo letos 4.441, del teh jih izgine na zahod še preden prošnjo res vložijo.

Azil: Državni sistem šverca
Letos jih je že pred vložitvijo prošnje do konca oktobra zginilo 1091. To kaže podatek MNZ, da je za azil do konca oktobra zaprosilo 3350 migrantov. Tudi velikanska večina teh, ki za zaščito res zaprosijo, pozneje zbeži proti svojim ciljnim državam, praviloma to storijo preko Italije, kjer je najmanj nadzora na meji. Ker izginejo, država pozneje ustavi postopek odločanja o pravici da azila. Koliko je bilo ustavitev zaradi izginotja letos po posameznih mesecih, kaže grafika v rdeči barvi, v modri pa je število tistih, ki so res potrebovali azilno zaščito:

Vsi podatki v članku so uradni in prikazujejo, kar je ugotovila policija. Koliko migrantov se je preko države pretihotapilo, policija pa jih pri tem ni opazila, iz teh statistik seveda ni razvidno.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Antonius

  Koalicija anti-Janša zelo *uspešno* deluje s polno paro.

  • Rožle

   ──────▄▀─
   ─█▀▀▀█▀█─
   ──▀▄░▄▀──
   ────█────
   ──▄▄█▄▄──

   • Nata

    Se pridružujem !!!

   • Antonius

    Rožle
    Presenečen?! Popolnoma!
    Hvaležen vračam zahvalo za *naj naj*,
    ob kozarcu, ko pride kasneje na vrsto
    boste pa v mojih mislih zraven.
    Antonius

  • mona lisa

   zat pa smo v globokem dreku.

 • Novo Jutro

  Niti v stari Jugos…se razni kršitelji in njih rabote niso tako zakrivali kot se to počenja sedaj, pa smo živeli v diktatorskem enoumlju. Naj mi nekdo pove vsaj eno pomembnejšo stvar, ki se odvija po nekem demokratičnem pravilu ali po neki razumski logiki. Vse je obrnjeno na glavo, saj določena klika zelo uspešno pošilja svet v maloro. Vsak, ki je pri koritu, lahko po mili volji krši osnovna pravila in si jih razlaga po svoje. Poleg tega smo še postali hlapci oblačilne in obutvene industrije. Vsi modeli in barve so v znamenju LGBT LOBIJA. Naš moški svet dobesedno secirajo, saj smo že na zunaj skoraj popolnoma podobni njim. Holivudski homosexualni lobi že vrsto let z filigramsko natančnostjo plasira teh par mavričnih farb v oblačilne sektorje in prav smešno je gledati moški spol v spodaj čisto oprijetih hlačah, belih pdplatih na čevelčkih, napisih na skoraj vseh majicah (kot obcestna tabla) obvezne kapuce in še in še…… Nadalje, ko se vozim po Mariboru, opažam, da s semaforji nekdo hudo igra, kot, da hoče nam Štajercem uničiti še tisto malo živcev, ki še jih premoremo. Za zjokat !!!

 • Nata

  Saj to zgoraj, je brez komentarja !! Vem , da ne gre drugače. Sem pa jaz osebno že dosti na meji, kar se teh hord – nelegalnih migrantov tiče.
  Ampak, vi le pišite Nova – saj so drugi mediji potuljeno tiho. Kot , da je pri nas vse v najlepšem redu .Pripenjam vam eno lepo , prijetno pisanje – intervju z zdravnikom, ki si ga lahko vzamemo za vzgled.https://si.aleteia.org/2018/11/25/se-en-zdravnik-ki-dokazuje-da-je-tudi-v-sistemu-mogoce-biti-clovek/.
  Tudi intervju s kirurgom dr. Nočem je sijajen.
  Za protiutež velikim nepravilnostim v naši ubogi Št. Florijanski dolini.

 • Felikss_AH

  Nemci so še boljši od nas… njim bi ni naj iz registra ušlo že nekih 260,000 zavrnjenih “azilantov”… ki jih pregovorno pedantni Nemci “ne najdejo”, ker bi jih kao “radi deportirali”

 • Skrajno Desni

  Sedaj bo naval te islsmistične golazni, naši politični nesposobni islamofobi so jim v proračunu namenil 8 milijonov upokojencem pa čisto nulo.

 • Lisjak

  Grki praznijo otoke in vozijo ilegalce na celino,Bosanci so uvedli policijsko uro v azilnih kampih samo za tiste,ki ne nameravajo nadaljevati svoje poti proti Hrvaški,Hrvati jih po svojem koridorju spuščajo k nam,mi pa vse skupaj debelo gledamo,kot teleta v nova vrata.

 • Unikatna

  Takoj se vidi, da je SLO hlapec Nemčije…Grke bi bilo treba za vrat prijeti, oni jih sprejemajo in pošiljajo naprej, isto Makedonija, Srbija, Bosna in Hrvaška…

 • mona lisa

  Kakšen azil? Takoj poslat nazaj od kod se je privlekel smrad. To so muslimanski vojaki. Glede Maročana ki je posilil dve dekleti pa kastracija in izgon. Očitno se bo moral narod brnit sam pred vdori mualimanske vojske kajti vlada je totalno nesposobna in ščiti te musliče.

 • Black_hawk

  Zaprite mejo s hrvaško, ne pa da jih podpirate v schengen. Naj naredijo svojo EU s srbijo in bosno.

 • rubec

  Tudi takrat ko se bo v sloveniji dogajalo 24 urno posiljevanje in boste odprli slovensko televizijo, boste lahko gledali oddajo Ribič Pepe.

 • Nata
 • sodnikisozločinci

  Izpit iz kurcologije sta naredili. To mi delajta, miški!