fbpx

[Video] Remškar kritično: “Najprej politika in koristi, potem pa šele zdravje ljudi. Strašljivo, kam gre danes človeštvo”

dr. Janez Remškar (Foto: Nova24TV)

Janez Remškar si želi, da bi se končno sporazumeli o skupnem boju proti covidu-19. “To bo težko, kajti med nami imamo egoiste, ki menijo, da je utesnjevanje zaradi virusa zanje nevzdržno in jih ne spoštujejo. Ob tem ko druge nespoštovanje ukrepov stane življenje.” Meni, da je morda želja po skupnem boju proti virusu naivna. Še posebej, če se spomnimo skupne oddaje RTV Slovenija in POP TV z naslovom Stopimo skupaj. “Levi televizijski hiši se namreč nista združili z namenom reševanja spopada s covidom, ampak zaradi nadaljevanja nasprotovanja vladi, s tem pa ogrožanja življenj,” je kritičen. 

Enako naivna je po besedah Janeza Remškarja njegova želja za strnitev moči pri oblikovanju ureditve našega državnega zdravstva v pravo javno zdravstvo. Trdim, da je nujno pokazati razloge zaradi katerih ne pride do ureditve.” Spomnil je, da je dr. Matej Beltram na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo ob očitkih Levice na račun tako imenovanih zdravnikov dvoživk, ki so posledica neurejenih razmer in slabe dostopnosti do zdravstvenih storitev, dodal: “Zato poleg opisanih dvoživk pogrešam še druge predstavnike favne slovenskega državnega zdravstva, parazite, pijavke, mrhovinarje, hijene, jastrebe ter druge zveri in plenilce, pa tudi hobotnice in lenivce.” Lahko se samo ugiba s katero opcijo vsi ti sodelujejo, je dodal Remškar.

Po prepričanju Remškarja posebno škodo ljubem povzroča javna RTV na podlagi svojega poročanja. Njihovi novinarji po njegovih besedah gostov pogosto ne vprašajo od kod jim takšne informacije, neresnice, laži.  “Želim povedati, da je tako ravnanje neodgovorno, nestrokovno in predvsem neprofesionalno in nepošteno. Veliko izrečenega ogroža naše gledalke in gledalce, novinarstvo pa je ob tem tiho. Ali je možno, da novinarji nimajo osnovnega znanja in informacij o tem virusu. Je v igri nekaj povsem drugega? Denimo politični aktivizem v korist bivših političnih struktur? Nič čudnega, da se levi pol politike tako bori za obvladovanje programskega sveta RTVS, s tem se namreč obvladuje informacije”, je poudaril kritično.

Ob samem začetku epidemije, tedaj še ne pandemije, konec leta 2019, v zmedi informacij neznanja razen redkih izjem po besedah Remškarja nihče ni ravnal ustrezno. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija ne (WHO). Poudaril je, da je bil Tajvan eden redkih, ki je brez drakonskih ukrepov, zajezil širjenje virusa. A ta še vedno zaradi Kitajske ni član WHO. “To je prava sramota za WHO. Najprej politika in koristi, potem pa zdravje ljudi. Strašljivo, kam gre danes človeštvo. Nekaj podobnega se dogaja tudi pri nas.” Smo namreč ena redkih držav, kjer politična opozicija, ne samo huligani na cestah, nasprotujejo praktično vsakemu ukrepu vlade. “Namesto, da bi stopili skupaj ob virusu, ki ga nismo poznali, proti kateremu nismo imeli ne cepiva ne zdravila, se je opozicija s pomočjo medijev odločila za spodtikanje vlade in za nasprotovanje njenim ukrepom. Ali so s tem kaj prispevali k uspešnemu boju proti virusu? Ne. Ali so sami s pomočjo medijev pokazali na prave rešitve? Tudi ne,” je zatrdil jasno.

Spodtikanju vlade se je po besedah Remškarja pridružila tudi informacijska pooblaščenka s svojim problematiziranjem sledenja podatkov na telefonih, kar so praviloma naredili v državah, kjer so se zavedali resnosti virusa. Kasneje se je oviranju vlade pridružilo še ustavno sodišče. “Pokojni profesor dr. Lovro Šturm je jasno zapisal, da večina ustavnih sodnikov ni upoštevala Ustave RS in povsem prezrla relevantno mednarodno pravo, kjer je na prvem mestu varovanje človeškega življenja. Človeka pograbi jeza, kaj vse si pri nas dovoli ustavno sodišče. A zgodovina bo tudi to in delo nekaterih sedanjih članov ustavnega sodišča postavila na pravo mesto,” je poudaril Remškar.

V nadaljevanju je izpostavil nekaj konkretnih primerov, ki so s pomočjo javne televizije prispevali k škodljivemu početju, ko gre za zajezitev epidemije. Med drugim je izpostavil Branka Gradišnika v oddaji Politično, ki jo je vodila Tanja Gobec. Ta je namreč zatrdil naslednje: “Mi smo bili hlapci in smo se kot hlapci naučili ponižnosti, pokornosti itd. Tisti, ki nosijo ta gen, ta mem, so tisti, ki so se dali cepit.” Remškar navedeno označuje kot zavržno, škodljivo za ljudi, ker ti marsikdaj kaj sprejmejo za resnico, če je to povedano na televiziji. “Spustil se je na področje genetike, kjer nima nikakršnega znanja in zavaja ljudi. A voditeljica je bila ob tem tiho. Tudi za njo velja isto kot za Gradišnika. Zavržno in škodljivo za ljudi”.

Nina Žoher