fbpx

RTV zopet zavajala javnost o otrocih v šoli na podlagi nemškega primera: To so vam zamolčali!

Fotografija je simbolična.(Foto: iStock).

RTV Slovenija je v Odmevih predstavila primer šol v predelu Berlina, kjer ostaja odprtih 60 šol. V omenjenem prispevku medij tako prikazuje, kako so se določene šole odločile ostati odprte kljub epidemiji. V omenjenih šolah so se ves čas, tako ravnatelji kot učitelji in učenci, držali ukrepov, s čimer so omejevali prenos okužb, izdatno pa tudi skrbijo za prezračevanje prostorov s še dodatnimi prezračevalnimi napravami. Po besedah vodje svetovalne skupine za covid-19 Bojane Beović, smo to možnost v Sloveniji zapravili. Medtem ko so influencerji, mediji, politični aktivisti in ravnatelji bili proti nošenju mask v šolah, se je virus razširil. “Težava so bili ravnatelji in učitelji, ki so nasprotovali ukrepom,” pojasnjuje Beovićeva, ki verjame, da so bili v Nemčiji priča popolnoma drugačni sliki. 

Po poročanju nemških bolnišnic je primerov bolezni pri otrocih zelo malo. Po podatkih inštituta Roberta Kocha je splošna okuženosti med otroki le 0,2 odstotna. Tamkajšnje oblasti tako menijo, da polovični razredi ali zaprtje šol v njihovem primeru niso smiselni. V predelu Berlina Neukölln imajo odprtih 60 šol, v teh šolah pa so okužbo odkrili pri 132 učencih in 56 učiteljih. Menijo da šole in vrtci niso vir okužb, saj naj bi le-te bile prinesene od zunaj, zato so se odločili, da bodo šole pustili odprte.

Z vprašanjem, ali bi kaj takšnega bilo tudi pri nas mogoče, smo se obrnili na vodjo posvetovalne skupine za bovid-19 Bojano Beović. Beovićeva je poudarila, da bi ob epidemiološki sliki, ki smo ji bili priča v zadnjih tednih, to lahko za seboj pustilo še hujše posledice. Kot pravi so šole zaprli, ko so zaznali visok porast okužb med učitelji. “Samo po sebi nismo imeli visokega deleža obolelih otrok, vendar pa smo imeli veliko stopnjo okužb med zaposlenimi. V skrbi za ranljive skupine smo se odločili za šolanje od doma za določeno obdobje, da se situacija umiri,” je obrazložila Beovićeva.

Kampanja SD za šolo brez mask. (Foto: SD)

Kot je razvidno v nemškem primeru, ki ga je prikazal RTV, je v 60 šolah zbolelo le 56 učiteljev. Beovićeva meni, da je za takšno razliko obolelih zaposlenih, po vsej verjetnosti zaslužno spoštovanje pravil v Nemčiji. “Poglejte v Sloveniji smo bili priča propagandi zoper nošenju mask v šolah in za nespoštovanje ukrepov s strani medijev, tako imenovanih influencerjev, v tej skupini pa so se našli tudi ravnatelji šol,” obrazloži vodja svetovalne skupine. Po besedah Beovićeve tako med najbolj problematičnimi skupinami niso bili otroci, saj so le-ti v največji meri spoštovali ukrepe. “Težava so bili ravnatelji in učitelji, ki so nasprotovali ukrepom,” še doda.

Poleg tega, da želimo v največji meri zaščititi ljudi, ki spadajo v ranljivo skupino, je tudi težava prebolevanje bolezni covid-19 pri otrocih še en dejavnik več, zakaj so se v Sloveniji šole zaprle. “Med epidemijo smo zaznali tudi težje oblike bolezni pri starejših otrocih, kar je pi nas izrazilo skrb in nas prisililo k temu, da smo se odločili zapreti šole,” še pojasnjuje Beovićeva.

Del odprtih nemških šol izvaja stroge ukrepe in šole izdatno prezračuje
V omenjenih šolah v Nemčiji so oblasti nakupile prezračevalne naprave s katerimi zračijo prostore, skrbijo pa tudi za odprta okna. Otroci morajo med poukom stalno nositi maske, v prihodnosti pa še v šoli razmišljajo, da bi uvedli tako imenovane hitre teste na covid-19. Odprtje šol ostaja prednostna naloga in so se zaradi tega bili pripravljeni odpovedati vsemu ostalemu.

Bojana Beović (Foto: STA)

Beovićeva se strinja, da je obdobje v tem trenutku težko tako za starše, kot tudi za določen delež otrok, ki v tem trenutku šole ne morejo obiskovati in se morajo izobraževati od doma. “A tudi to obdobje bo enkrat minilo, ko bomo umirili epidemijo, se bodo tudi otroci vrnili v šole,” še pojasnjuje. Epidemiologi tako menijo, da je v tem trenutku za otroke veliko bolj varno šolanje od doma, medtem ko otrokom doma ni potrebno niti nositi mask, čeprav že zelo pogrešajo svoje sošolce.

Sara Rančigaj