fbpx

Rumeni jopiči imajo dovolj norčevanja iz slovenske glasbe, zato za jutri pripravljajo zbor harmonikarjev na Prešernovem trgu

Rumeni jopiči, harmonikaši. (Foto: družbena omrežja)

“Jutri, 18:30, Prešernov trg. Naj odmeva slovenska melodija!!! Nihče nas ne bo utišal na naši zemlji!!!” na Twitterju sporočajo Rumeni jopiči. Slednji so se tako odzvali na nedavne provokacije na petkovem “mitingu resnice”, ko se je eden izmed levičarskih provokatorjev norčeval iz harmonikaša na Prešernovem trgu, in na zaničevanje slovenske narodno-zabavne glasbe s strani jugonostalgičnega pevca Magnifica. 

“Zbor harmonikarjev v podporo napadenemu harmonikarju Marku. Naj odmeva slovenska melodija!!! Nihče nas ne bo utišal na naši zemlji!!! Prešernov trg ob 18:30 uri, naj se glasno sliši harmoniko,” na spletu jasno sporočajo Rumeni jopiči, ki so zgroženi nad nedavnimi provokacijami levičarskega protestnika. Glasbenika na harmoniko je eden izmed demonstrantov s piščalko in ploskanjem napadel, da bi zmotil njegovo igranje slovenske Golice. K sreči so kmalu posredovali policisti. Rumeni jopiči pa tokrat ne bodo nosili svojih značilnih uniform, ampak se bodo pomešali med “protivladnike” in jih čimveč identificirali. Izvajali bodo tako imenovan “rumeni monitoring”.

Iz slovenske narodno-zabavne glasbe pa se je pred časom norčeval tudi jugonostalgik Robert Pešut – Magnifico, ki se preživlja s petjem: “Imam občutek, da je slovenska glasba vesela, z razliko od tiste druge, ki je žalostna….” “Ne samo da je vesela, ampak smešna. Kako lahko nekdo pravi, da pade v nekakšen sevdah, v neko emotivno stanje če dela tako: “đin či dim pi đim pi đim” ( se ponorčuje iz načina igranja harmonike)… to je vse kot iz neke risanke. Voditelj: “… a imajo tudi kakšne besede?”. Magnifico: “Pa, karakter Slovenca zopet ni tako zelo viden. Zato moraš iti malo v globino, da bi razumel slovenski sentiment.

Na primer: vse slovenske narodne pesmi so v duru in na dva načina – imajo polko in valček, so v dvočetrtinskem ali tričetrtinskem taktu. Nimajo sedem osminskega ali devet ali enajst (osminskega takta). Mol sploh ne obstaja. Zato se pakira zelo žalostna besedila, a vse je v duru”, je o slovenski glasbi, pred nekaj leti na televizijski postaji Al Jazeera, v srbohrvaškem jeziku razlagal “muzikant” Magnifico. Ne pozabimo, Magnifico je javno izjavil, da je na plebiscitu za samostojno Slovenijo glasoval proti.

Domen Mezeg