fbpx

S svojimi mahinacijami so zavestno kršili odvetniški kodeks in zakon o odvetništvu – kaj to pove o Pirc Musarjevi, je primerna za predsednico?

Foto: pirc-musar.si

Dotaknili se bomo še enega nenavadnega poslovanja Info hiše d.o.o. Najprej je Nataša Pirc Musar skupaj z Rosano Lemut Strle, ko je bila še zaposlena, ustanovila zavod Info hiša. Zavod naj bi se ukvarjal z dejavnostjo, ki sta jo obe opravljali kot informacijski pooblaščenki: varovanje osebnih podatkov in vse z njim povezano. A zavod ni posloval najbolje. Lastnici sta se odločili, da bo ta ustanovitelj družbe Info hiša d.o.o. Ker je šlo novoustanovljeni družbi odlično, sta sami prevzeli delež družbe Info Hiša d.o.o., zavod pa sta s pomočjo likvidajne upraviteljice Victorie Krivolutskayeve likvidirali. Ob tem je posebej treba poudariti, da so vpleteni s svojimi mahinacijami na določeni točki zavestno kršili odvetniški kodeks in zakon o odvetništvu. To pa je za Pirc Musarjevo kot kandidatko za najvišjo državno pozicijo, predsednico države, zelo obremenjujoče in kaže na njen odnos do pravil in spoštovanja moralnih načel.

Če zanemarimo nenavadno prenašanje in prekrivanje poslovnega deleža v družbi Info Hiša d.o.o., bi celo lahko rekli, da je vse skupaj prebavljivo. Vendar pa sta bili Nataša Pirc Musar in Rosana Lemut Strle, ko sta ustanovili Zavod, še obe zaposleni kot informacijski pooblaščenki. Torej sta lahko obravnavali isto stranko na dveh različnih koncih. Dopoldne bi tako lahko preganjali stranko, popoldne pa bi ji nudili strokovno pomoč – kar bi bilo, milo rečeno, precej sporno. Malo verjetno pa je, da je to delo opravljal Aleš Musar, saj teh izkušenj nima in tega področja ne pozna.

Nato pa se je zadeva zapletla še enkrat. Obe akterki sta v letu 2014  postali odvetnici in odvetniški kodeks prepoveduje takšno početje. V drugem odsstavku 12. člena je zapisano, da je nezdružljivo z odvetništvom vsako komercialno udejstvovanje, združevanje odvetniške pisarne z neodvetniško dejavnostjo in vsako drugo nastopanje, ki bi utegnilo škodovati odvetnikovemu ugledu osebno ali ugledu odvetništva nasploh. In ravno to se je zgodilo pri družbi Info Hiša d.o.o., kjer je bila njuna odvetniška pisarna v nekem trenutku lastnica družbe Info Hiša d.o.o.

S svojimi mahinacijami so zavestno kršili odvetniški kodeks in zakon o odvetništvu
Ko nekdo sprevidi kršitev, se Pirc Musarjeva in Lemut Strletova celo sami, kot fizični osebi, pojavita v lastniški vlogi. Da vse skupaj omilita,  imenujeta za direktorja osebe, ki naj ne bi bile povezane. Tako sta imenovali Nino Kreigher Mišič, ženo Klemna Kreigherja Mišiča. A glej ga zlomka, tudi Nina Kreigher Mišič je bila v času imenovanja odvetnica v odvetniški pisarni Pirc Musarjeve in Lemut Strletove. Torej  je tudi ona sama kršila kodeks. Ko so zopet sprevideli kršitev, so jo rešili tako, da so za direktorja imenovali njenega moža, Klemna Kreigherja Mišiča. Zamenjava se zgodi v začetku aprila 2018. Premetavanju lastniških deležev in zastopnikov ni videti konca – a pomembno je, da so s svojimi mahinacijami zavestno kršili odvetniški kodeks in zakon o odvetništvu. To je za Natašo Pirc Musar kot kandidatko za najvišjo državno pozicijo, predsednico države, zelo obremenjujoče in kaže na njen odnos do pravil in spoštovanja moralnih načel.

Foto: pirc-musar.si

Pomembno pa je še eno dejstvo. Victoria Krivoulutskaya se vedno pojavi v vseh teh zgodbah. Bila je likvidacijska upraviteljica zavoda Info Hiša in je zaposlena v odvetniški pisarni Pirc Musarjeve in Lemut Strletove. Po trenutnih podatkih na strani odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Strle, o.p., d.o.o., zaseda mesto računovodkinje. Tako ima spet zelo pomembno funkcijo, saj ima pregled nad samim poslovanjem odvetniške pisarne, glede na druge funkcije v hobotnici pa tudi na vsa podjetja v posredni ali neposredni lasti Nataše Pirc Musar.

Pri manevrih, kot so netransparentno in skrajno nenavadno poslovanje, prekrivanje, oddelitev, združitev in uporaba enakega imena pri različnih družbah – torej pri manevrih, namenjenih brisanju sledi, smo bili doslej vezani zgolj na zgodbo družbe Ruska dača, d.o.o. Tokrat smo razgrnili še eno, skoraj identično zgodbo z ustanavljanjem, prepletanjem in likvidiranjem gospodarskih subjektov v neposredni lasti Nataše Pirc Musar. 23. avgusta 2013 je torej Nataša Pirc Musar skupaj s svojo takratno namestnico Rosano Lemut Strle kot informacijska pooblaščenka ustanovila zasebni Inštitut za zasebnost in dostop do informacij, Info Hiša. Že sama registrirana dejavnost je močno vprašljiva zaradi samega konflikta interesov, saj je inštitut ustanovila zasebno, zasedala pa je javno funkcijo informacijske pooblaščenke.

Inštitut so ustanovili kar na domačem naslovu Rosane Lemut Strle v Litiji. In kot je razvidno iz samih izkazov, inštitut ni imel veliko dela, saj je v povprečju letno ustvaril nekaj nad 10 tisoč evrov prihodkov. Nato je taisti inštitut februarja 2017 ustanovil gospodarsko družbo Info Hiša d.o.o., tokrat na naslovu odvetniške pisarna na naslovu Likozarjeva ulica 14. Že prvo leto poslovanja so ustvarili skoraj 58 tisoč evrov prihodkov, kar je skoraj toliko, kot je v vseh letih ustvaril lastnik te družbe, inštitut Info Hiša. Nato so v letu 2018 prihodki strmo narasli na 524 tisoč evrov. In ravno po zaključku poslovnega leta 2018 sta se lastnici odločili, da bosta lastnika, inštitut Info Hiša, likvidirali.

Sara Kovač