SDS z novim zakonom nad privilegirane funkcionarje ŠOS, ki kradejo denar študentom

Foto: SDM

Poslanska skupina SDS bo danes v Državni zbor vložila predlog sprembe zakona o uravnoteženju javnih financ, ki zadeva spremembe na področju porabe in razdelitve denarja iz sredstev, ki se naberejo prek koncesij z naslova študentskega dela. Največja opozicijska stranka želi na ta način ustaviti malverzacije študentskih funkcionarjev v Študentski organizaciji Slovenije, ki je doslej dobivala kar 23,7 odstotka obračunanih sredstev iz koncesijske dajatve, z novim zakonom bi se namreč denar pravičneje porazdelil med številnimi študentskimi organizacijami, več sredstev pa bi se tako namenilo predvsem za štipendije mladim.

Zdajšnja delitev sredstev je še najbolj ustrezala levim študentskim političnim elitam iz ŠOS; trdo prigaran denar študentov, ki delajo na napotnice prek študentskih servisov, že vrsto let konča predvsem v zasebnih žepih levih študentskih političnih elit, s spremembo zakona pa bo ŠOS namesto dobrih 23 odstotkov dobil samo še 8 odstotkov teh sredstev. Denar, ki ga je prej v celoti dobil ŠOS, bo zdaj učinkoviteje prerazporejen tudi med druge organizacije, saj bodo del sredstev dobili mladi za štipendije, ki jim bodo v pomoč pri študiju, del denarja bodo dobile študentske organizacije, ki so organizirane v lokalnih skupnostih, del tega denarja pa bo šel Uradu RS za mladino.

Predlog sprememb omenjenega zakona so pripravili v podmladku stranke SDS, glavne točke pa sta na tiskovni konferenci v Državnem zboru v petek predstavila poslanec SDS v državnem zboru Žan Mahnič in član izvršilnega odbora SDM Matej Bečaj. Kot je poudaril Bečaj, ima študentska organizacija v Sloveniji specifičen položaj, saj gre za pravno osebo zasebnega prava, nad katero z nadzorom bdijo samo notranje kontrole in ne računsko sodišče, kot pri pravnih osebah javnega prava. V večini primerov takšne notranje kontrole ne delujejo, kar je nedopustno, saj ŠOS na letni ravni razpolaga s kar 10 milijoni evrov denarnih sredstev, ki jih dobi od koncesnin.

Študentskim elitam iz ŠOS zaradi trenutne zakonske ureditve za goljufije ni potrebno odgovarjati
Funkcionarjem ŠOS, ki si prilastijo večino tega denarja, zaradi določil zakona o preprečevanju korupcije, ki veljajo samo za javne funkcionarje, za svoje goljufije ni potrebno odgovarjati. Slovenska javnost pa se je v preteklosti lahko spoznala samo z nekaterimi izmed številnih malverzacij, ki si jih zaradi trenutne zakonske ureditve lahko privoščijo funkcionarji, zato so spremembe nujne, da bi ustavili korupcijo v študentskih vrstah.

Naj spomnimo, da so posamezni funkcionarji ŠOS v preteklosti kupovali jadrnice v višini prek 100 tisoč evrov, draga stanovanja in druge nepremičnine, sporni pa so tudi številni drugi posli. Morda najbolj znana je investicija v študentski kampus, javnosti poznana tudi kot “študentski TEŠ 6”. Študentska organizacija univerze (ŠOU) je za nakup zemljišča in dokončanje investicij namenila prek dva milijona evrov, od česar študenti, ki redno opravljajo svoje študentske obveznosti, niso imeli praktično ničesar.

“Definitivno pa imajo od takšnega kampusa koristi nekateri mladi politiki iz leve sfere. Kampus je postal nič drugega kot še ena izmed številnih organizacij za študentske politične elite, ki služi kot kadrovski peskovnik,” poudarja Bečaj, ki je ogorčen, da se z denarjem, ki pripada študentom, ravna kot z lahko pridobljenim loterijskim dobitkom, ki si ga med seboj razdelijo privilegirani ljudje. V Slovenski demokratski mladini opozarjajo, da je namen tega denarja, da se ga slejkoprej na takšen ali drugačen način vrne študentom in mladinskim sektorjem.

Bečaj: “ŠOS ima monopol, mladinska društva pa se borijo za vsak evro”
Trenutno je vse prej kot tako; ŠOS ima med slovenskimi študentskimi organizacijami določen monopol, saj razpolaga z večino sredstev v višini 10 milijonov evrov, medtem ko se mladinske organizacije borijo za svoje preživetje. “Na žalost je tako, da se morajo ta mladinska društva zdaj za sleherni evro boriti na javnih razpisih in dokazovati, kako so ta drobiž porabila. Pošteno in pravično bi bilo, da se ta denar bolj enakomerno porazdeli oziroma da se vsa društva in organizacije na takšnih razpisih enakovredno borijo za svoje projekte in delovanje. Trenutno denar konča v eni sami organizaciji,” problematiko v zvezi s ŠOS predstavlja Bečaj.

Žan Mahnič se strinja, da je področje alarmantno, saj poslanke in poslanci v preteklosti niso imeli posluha za pobudnike sprememb omenjenega zakona in da bi se stvari uredile bolj transparentno. “Študenti in dijaki trdo delajo za svoj denar, ki ga zaslužijo prek študentskega dela, potem pa gre del tega denarja neposredno na Študentsko organizacijo Slovenije,” dodaja Mahnič. SDS tako predlaga spremembe zakona o uravnoteženju javnih financ v 2. odstavku 130. člena, kjer se doda nova točka D, v kateri se s 1. julijem 2017 denar od koncesij razdeli drugače.

Mahnič: “S spremembo zakona bodo največ pridobili mladi”
V SDS predlagajo, da se 56,3 odstotka obračunanih sredstev iz te koncesijske dajatve nameni v proračunski sklad ministrstva, ki bi denar nato namenil za štipendije. 10 odstotkov bo novi zakon, če bo sprejet, namenjal Uradu RS za mladino, ki je krovni urad za področje mladinskih organizacij v Sloveniji. Ta ima skozi celotno leto številne razpise, na katere se prijavljajo posamezne mladinske organizacije in kandidirajo za sredstva. 2 odstotka bi se po novem namenila za delovanje študentskih organizacij v lokalnih skupnostih v skladu z zakonom o skupnosti študentov, medtem ko bi se 24,7 odstotka sredstev iz koncesijske dajatve namenilo za kritje stroškov posrednika študentskega dela, študentskih servisov. 8 odstotkov še vedno ostaja ŠOS.

Mahnič poudarja, da bodo s spremembami največ pridobili mladi. “Študenti in dijaki, ki delajo prek študentskih napotnic, bodo odslej vedeli, kako se bo porabil njihov denar, zadeva bo veliko bolj transparentna, s tem pa bomo prispevali tudi k večjemu ugledu Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Ta je trenutno na zelo slabem glasu zaradi številnih malverzacij v zadnjih letih, ki bi jih še lahko naštevali,” še dodaja Mahnič, sicer eden najmlajših poslancev v Državnem zboru, ki zato kritičnost trenutne situacije še toliko bolje pozna. SDS v Državnem zboru zdaj pričakuje konstruktivno debato, sprejem zakona in v primeru nejasnosti po potrebi amandmaje v drugem branju.

Funkcionarji ŠOS so v preteklosti burili duhove tudi na drugih področjih, saj so se aktivno vključili v kampanjo ZA, ki je podpirala spremembo družinskega zakonika, odkrito pa se je Študentska organizacija Slovenije opredeljevala tudi do drugih političnih vprašanj. Zdi se, da so se pri ŠOS ukvarjali z vsem, samo s študenti ne.

Luka Svetina

 • Olga

  Bravo podmladek SDS! Preprečiti je treba levakom krajo “od mladih” nog!
  Prav je, da denar dobijo študentje v obliki štipendij, da bodo laže doštudirali!

  • črnaovca

   Ko so kradli desnaki je bilo pa vse tiho

   • karlina

    A res, a bejz no, navedi dejstva in primere, lepo prosim.

  • janez cepec

   Mahniča za predsednika, Olga ga bo pa uvedla u posu

 • samsara

  Hvale vredno SDS a ne bo nič
  Vladajoča koalicija ultrapravičnih poštenjakov marionetne slamnate vlade, bo vaš predlog refleksno poteptala. Vztrajajte.

 • črnaovca

  Sedaj ko vodstvo ŠOSa ni več iz SDSa ga je treba takoj stisniti v kot. Saj imate prav tembi morali pobrati ves denar in ga nameniti za štipendije študentov iz revnejših družin

 • tarantela

  V času prve Janševe vlade so na študentske napotnice prav lepo delali in služili penzionisti, celo nekdanja partijka, vdova po JLA oficirju.

 • totex39

  Dobra ideja, vendar dvomim, da bo ta lopovska vlada z svojimi koalicijskimi butalci ta zakon sploh hotela sprejeti.

  • karlina

   NE BO, VERJEMI.

 • indijanka

  Sama ne razumem te dajatve. Zakaj bi kdorkoli, dobil karkoli, iz naslova dela študentov? Saj niso njihovi sužnji.

  • janez.pokoncni

   Halo. :)
   Midva sva sužnja 173.000 zaposlenim v JS + 100 K tistih, ki “delajo” v “razširjenem” JS, pa 400.000 v državnih firmah, ki jih kar naprej dokapitaliziramo, pa horde priviligiranih upokojencev, večnim socialnim problemov (cigani, itd.).
   Naj se mladina že na začetku navadi, da se mora vsak prebivalec te kaviar socialistične greznice nauči, da se ne splača delati.

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • traktor

   Zakaj pa je na primer nekdo mastno kasiral za nalepke, ki smo jih morali pri registraciji avta nalepiti na vetrobransko steklo?

   • indijanka

    Študentski servisi so popolnoma nepotrebni v tej informacijski dobi. Ne spomnim se teh nalepk. Sicer pa Traktor, kaj človek lahko sploh pričakuje od birokratskih idej?

 • MEFISTO

  Mihael Skumavc, posnemaj Mefista.

  Pod vsakim svojim komentarje se podpiše kot Miro Gradič.

  Ti se pa še kar skrivaš za svojimi bednimi nicki, kakršni so spodaj omenjeni totex39, tarantela, črna ovca in janez cepec.

  Miro Gradič l. r.

  • indijanka

   A nisi več Mefisto? A sedaj si pa Miro Gradič?

   • Caetano

    Miro Gradič je star član Demosa in SDS iz Celja, kot je videti iz googla.

    • indijanka

     Nisem še pobrskala :) hvala. To bi ustrezalo tistemu kar je povedal o sebi.

 • baubau

  skrajni čas

 • MEFISTO

  Študentska organizacija je že od njega dni valilnica plenilskih kadrov levice.

  Miro Gradič

 • garfi

  SDS spet nič ne dela, vegetira in se ukvarja s preteklostjo
  trolli press

  • Caetano

   Garfi??

 • karlina

  Seveda, to so pa ja “pridni in marljivi” otroci naših, seveda brez dela, študija, ničesar, na plečih naših otrok, ki tezko in pridno študirajo, za nagrado pa bodo delo iskali v tujini, moj otrok jo ze, za bruhat, res in ti njihovi zlati otroci bodo vsi dobili sluzbo v javni ali drzavni upravi, brez znanja, na lepe učke bodo diplomirali in celo magistrirali, zato se nikar ne čudite, da smo tam, kjer smo, ko nam vodijo takšni ljudje drzavo, pa še slabše bo, kakor kaze. Svinjarija na kubik.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + ne razumem pa , kako se tej barabiji že zdavnaj ni stopilo na prste.
   Kdaj že je bilo o tem kar nekaj povedanega !! Pa je vedno znova potihnilo ?
   Že tiste zadeve s študentskimi napotnicami , bi morale biti kaznovane………..štud. servis, podjetnik in študent !

  • traktor

   Motiš se edino, da nimajo znanja. Imajo znanje, kako brez dela pokasirati veliko več, kot tisti, ki jih molzejo.

 • tomven

  Prepozno. ŠOS je že pobasal kar se je dalo. Vse kar je ostalo so samo še ocvirki. Raziščite malo silno bogastvo posameznih fuk-cionarjev in videli boste, da ga niso zaslužili.

 • Tetka iz ozadja

  SDS ima pač to smolo,da ima velikega vodjo in tako nima noben zakon,(pa naj bo še tako dober),da pride v procesuro.No ja,ko se ga bodo pa znebili,potem bo pa verjetno druga zgodba

  • Nata

   Ja, ja . Prav gotovo. Čiiiiiiiiiisto druga zgodba bo! Pa kaj resno misliš ,da bo brez J. pa vse O. K. ?? Znebili bi se levični radi prav vseh, ki ne mislijo tako , kot oni.

 • marker

  Vse kar SDS predlaga levica ne bo sprejela. Mogoče čez eno leto, vendar si bo zasluge pripisala sebi.

 • Norik91

  A ste slišal že za Kurt Franz-a? Bil vodja koncentracijskega taborišča Treblinka. Povišan pa v komandirja, tu v Gorici, ko je vodil naše domobrance!

  http://www.deathcamps.org/euthanasia/franzstory.html

 • Iza Demos

  Dejstvo je, da so se in se in se bodo študentske napotnice izkoriščale za nečedne posle. Ena od vlad si je v preteklosti prizadevala, da bi jih ukinila, a je njihov napor splaval po vodi. Zakaj? Prav zaradi funkcionarjev ŠOS, pa študentskih servisov in ne boste verjeli, javnega sektorja in sploh institucij v lasti države. To je bil idealen način za odliv denarja. Dandanes nekoliko manj in si morajo “reveži” izmišljat razne raziskave in analize in jih dat delat “oneband” firmam. No in ti vsi skupaj so skupaj s študenti zagnali vik in krik, kako je študentsko življenje drago in da brez študentskega dela ne bi mogli študirat.
  Sama drugačna porazdelitev zbranega denarja iz študentskih napotnic še ne bo odpravila bogatenja na račun študentov. Še vedno bodo lumparije. Ukinit študentske napotnice! Študentje naj v roku zaključijo študij! Študentske organizacije naj se financirajo iz članarin članov in na podlagi projektnega financiranja.

  • Norik91

   To že. Ampak a si ti slišala za Kurt Franza??

   • Iza Demos

    A za baby-face, ki je bil skupaj s svojim psom Barryem strah in trepet v Belzecu ter kasneje v Treblinki. Ko so taborišče zaprli pa je v Trstu uril domobrance in ubijal partizane.

    Ampak ne znam izpeljati iz tega nič pametnega na študentske naročilnice. Čakaj, razen če nisi mislil na mladost saj je bil med SS najmlajši in se je hitro učil kako napredovati preko trupel. Večji lump si, višje prideš.

 • dr Janez Sveti

  Podpiram!
  Dr Janez Sveti genij

 • Krtača17

  Kaj je ta slika zgoraj? SDS vrtec na obisku?

  • Olga

   Mate dolgo lajtngo ali samo slikce gledate?!